Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vogels Spotten

Hij heeft in z’n jonge jaren de meest kleurrijke vogels van de wereld in hun natuurlijke habitat gespot. De pitta, de quetzal, de weversvogel, vele soorten van de tangare, de gouldamadine, de amazone papegaai en de paradijsvogel. En dan de vele die ik niet noem, om de opsomming niet te lang te maken.
Ja, hij heeft op zijn lijstje heel wat vogels af kunnen vinken, weinigen die hem dit na zullen hebben gedaan. Het gaf hem dan ook een enorme kick. In vogelspotters kringen was hij een autoriteit en werden z’n foto’s bewonderd.
Hij is oud nu en kan slechts vanuit z’n kamer of terras, de tuin overzien en merkt amper dat het er krioelt van de kleurrijke vogels die zo gewoon zijn dat hij ze niet eens echt opmerkt.
De Vlaamse gaai, de putter, de kleine - en grote bonte specht, het roodborstje, de kool - en pimpelmees, de kneu, het goudhaantje. Op een tak zit verderop achter in de tuin bij de vijver een prachtige ijsvogel z’n vijver leeg te vissen. Een baardmannetje bij de rietkraag, en kwikstaart op het terras.
Z’n vrouw wijst hem op al het fraais aan vogels in hun rijke tuin. Ach hij zag het amper - het is te gewoon. Het lijkt alsof de vogels hem nu uitdagen hen te spotten.
Hij bekijkt nog even z’n vogellijst en foto’s en beseft dat hij deze kleurrijke inheemse vogels niet heeft afgevinkt.
Hij fleurt weer op, het vogelspottersinstinct komt weer tot leven en hij beseft dat ze gewoon te vertrouwd waren om als bijzonder op te merken, maar toch zijn ze wonderschoon. De fotocamera wordt weer opgezocht – er rest hem nog een laatste taak. Een vuur laait op.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 26 april 2021


Geplaatst in de categorie: natuur

3.0 met 1 stemmen 99Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)