Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De jaloerse lesbienne

(Het Haagse gasdrama)(1941)


Een raadselachtige situatie trof de Haagse GGD aan op de ochtend van donderdag 4 december 1941 in een bovenhuis aan de Deimanstraat. Daar lag op de gang de 40-jarige mejuffrouw J.C. Sibbelee bewusteloos, met de mond boven het einde van een tuinslang, die was aangesloten op het gas in de keuken.
Bovendien lag in een slaapkamertje aan de voorkant de 20-jarige Jan Hoevenaar dood op bed, kennelijk om het leven gekomen door gasverstikking.

De bewusteloze vrouw werd naar het ziekenhuis gebracht, waar zij in de loop van enkele dagen weer helemaal opknapte. Bleef voor de politie het vraagstuk van de dood van Jan Hoevenaar. Hoe kon hij door gas zijn gestikt, als er in zijn kamer geen gaskraan was?

De oplossing vond men in de keuken. Daar lag een stuk stofzuigerslang, een eindje gasslang en een gordijnroe, en dit alles rook sterk naar gas. Bovendien zat er aan de uiteinden isolatieband. Men paste de stukken aan de tuinslang en kreeg een gasleiding van 5 meter lang, die precies tot in het slaapkamertje reikte.

Negen dagen heeft men de vrouw moeten verhoren, wat niet gemakkelijk ging, want zij was zeer hardhorend. Maar toen had men haar bekentenis. Zij had dat gaskanaal aangelegd om Jan Hoevenaar te vermoorden. Haar motief was jalouzie: zij was lesbisch en had al enkele jaren een verhouding met dat meisje, dat met Jan verloofd was. Deze Jan was een tijd in Arbeidsdienst geweest en zolang had zij met het meisje het rijk alleen. Maar toen hij terugkwam en zijn kamertje in het huis weer betrok, was zij bestormd door hevige jalouziegevoelens. Eerst had zij een anonieme brief aan de politie geschreven, waarin Jan werd beticht van een fietsendiefstal. De jongen werd wel verhoord, maar niet vastgehouden. Toen besloot zij hem te vermoorden.

Eerst haalde zij de sleutel uit zijn kamerdeur. Daar schrok hij ’s avonds nogal van, want hij voelde zich al enige tijd door de vrouw bedreigd. Vervolgens leende zij bij kennissen in Delft de tuinslang. Ook sloeg zij een flinke voorraad gaspenningen in.

Om 11 uur kwam Jan die avond thuis en hij ging direct naar bed. Tegen twaalven is zij toen haar gasleiding gaan aanleggen. De deur van het kamertje zette zij op een kier en daar stak zij de gordijnroe doorheen. De gaskraan werd opengedraaid en de vrouw ging rustig slapen.

Over haar bewusteloosheid zijn twee lezingen: de politie deelde mee dat zij ’s ochtends bij het demonteren van de leiding gas had ingeademd, maar aan Prof. Dr. E.A.D.E. Carp vertelde zij dat zij zelfmoord had willen plegen.

Ook heeft zij tegen deze deskundige gezegd dat zij tot de moord gekomen was omdat zij bang was dat haar valse aanklacht zou uitkomen. Volgens het psychiatrisch rapport had zij al op haar 17e jaar met haar vriendin M.H. een verhouding, die tot de dag van haar moord had voortgeduurd. In deze verhouding nam zij een sterk dominerende positie in en zij beschouwde M.H. als haar persoonlijk bezit. Ook met andere meisjes had zij verhoudingen.

‘Voor allerlei intriges schrikt zij hierbij geenszins terug en ontplooit hierbij een bijzondere listigheid en brutaliteit…Zij voelt zich slechts bezeten van de behoefte de ander voor zich te winnen. Wanneer zij haar behoeften niet kan uitleven of tegengewerkt wordt in haar heerszuchtige neigingen, gevoelt zij zich ondraaglijk gespannen en meermalen treedt dan een ontlading op in de vorm van een affect-epileptisch consult (toeval).”

In zijn aantekeningen bij dit rapport merkt Carp (in zijn boek Sexuele Misdadigheid) nog o.a. op:
“In de wijze, waarop zij de moord pleegde, nl. door middel van een verscheiden meters lange gasslang, welke zij naar het slaapkamertje van de jongeman had neergelegd, komt een symptoomhandeling tot uiting. Deze vertolkt een fantasie, waarin zij –in het fictieve bezit van een groot mannelijk genitaal- door middel van dit machtsinstrument de overwinning behaalt op een gehate tegenstander. Ook de daarop volgende zelfmoordpoging door middel van de zelf in de mond genomen gasslang kan op symbolische wijze worden opgevat.”

Overeenkomstig de eis werd de vrouw op 8 september 1942 door de Haagse Rechtbank veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf.

Schrijver: Mr. HansvanStraaten
Inzender: MR, 24 november 2001


Geplaatst in de categorie: misdaad

2.6 met 48 stemmen 2.434Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)