Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

OUDE BELEVING

Het wonderrijk bij Kaatsheuvel biedt van jaar tot jaar nieuwe verrassingen. Sindbad de zeeman heeft heel lang gewacht, maar doet hier eindelijk zijn intrede.
Vele paleizen komen tevoorschijn, vertellen ondanks hun nieuwheid veel verhalen uit zeer ver verleden, misschien zelfs tijdloze geschiedenis.

Het bedaagde bos achter de kleine, oude huisjes en gebouwen heeft nog altijd de stem van het vroege sprookjesbeleven.
Bij het eenvoudige, bescheiden kasteel van Doornroosje klinkt steeds stromend en vallend water. Is dat een stem, die zacht roept om tussen het geboomte te gaan zoeken? Na lang speuren kun je misschien een kist vol brieven vinden. Die brieven leggen uit waar een schat te vinden is of een nog onbekend geneesmiddel... Achter het vertrouwde huisje van Roodkapjes grootmoeder hoor je vogelzang. Dat luidt soms waarschuwend... Of een ander lied der gevederde vrienden schijnt uit te nodigen voor een feestmaal bij de aardmannen. Kijk, er stijgt een nevel uit de grond. Daaronder bevinden zich wellicht de prachtig ingerichte zalen van het kleine volk.
Rondom de woning van de zeven geitjes spelen zonnevlekjes in het gebladerte met koele schaduwinvallen. Zouden dat de springende voetjes van dansende, maar onzichtbare elfen zijn? Die sierlijke luchtwezentjes beschouwen ons mensen luchtig vanuit hun eigen wereld van zang- en zweeflust.

Al deze heldere klanken en vluchtige gezichten kenden de houthakkers en bosarbeiders van eens. Het zette hen aan tot denken en verbeelding, waar onsterfelijke verhalen uit voortkwamen.
De vernuftige Efteling behoudt de fluisteringen der oudste volkssprookjes.

Schrijver: Han Messie
19 november 2021


Geplaatst in de categorie: tijd

3.5 met 2 stemmen 177Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)