Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De wortelen en de stagiaire

Hoe demotiveren we de toekomstige mensen die in de zorg willen komen werken? Nou dat is peanuts hoor, fluitje van een cent, of zeg ik in dit geval fluitje van een wortel, want die speelt de hoofdrol in deze! Er zijn namelijk in de zorg, ook in de thuiszorg best zeg maar: bedrijven of instellingen die gebruik willen maken van een stagiere en dat is hartstikke mooi, niet alleen voor de persoon in kwestie die op die manier veel te weten komt van de baan waar ze voor gekozen heeft maar ook voor het bedrijf of instelling waar de persoon naar toe mag. Mag inderdaad want niet overal hebben ze plaats- of tijd om een meisje of jongen op sleeptouw te nemen en datgene te laten zien wat het beroep: verzorgende, verpleegkundige of broeder te wachten kan staan.

Zo ook bij de twee oudjes die al jaren zorg krijgen van een bedrijf of hoe noem je dat, een verpleegzorg thuis waar de mensjes nog zolang mogelijk willen blijven wonen, in hun eigen bedoening en eigen omgeving en dat kan, omdat ze met alles geholpen worden. Ik hoor het gesprek aan wat gaat om: het meelopen van een stagiere, die de gewone route van de verpleegkundige heeft met in haal kielzog een meisje wat de verpleging in wil en dus: met in dit geval een stage loopt bij een instelling die zorg thuis verzorgt, heel mooi!

Als het meiske een paar keer mee gelopen heeft zegt de dame, help jij me vandaag maar en ze laten de vaste verzorging toekijken, prima gedaan vrouwtje en het meiske helpt de oude dame. Ze doet alles ( na wat aanwijzingen ) uitstekend en gloeit van trots. Ook het mannetje is tevreden en de twee vertrekken. Ze zegt: een lief kind en heel geschikt ook, beide oudjes tevreden dus, na een aantal weken zie ik ze weer en hoor dan het te gekke verhaal van: een medeleerlinge liep stage in een verpleeghuis, oh zeiden ze, dat is leuk, nou zegt het kind ze is ermee gestopt?

Verbaasde reacties want hier mag wel uitleg bij en die komt er ook, kijk zegt het vrouwtje, in de thuiszorg mogen ze cliënten helpen, maar dat andere meiske stond in de keuken, wortelen te schrappen, te schillen en snijden? Het vrouwtje zegt, maar dat zal ze toch niet lang gedaan hebben zeker en dan komt het antwoord: het kind heeft de rest van het verpleeghuis nog niet eens gezien, is niet verder gekomen dan de keuken! Over mensen demotiveren gesproken, dit zijn de toekomstige mensen in de zorg, dit zijn de kinderen die nog jaren studie voor de boeg hebben, die mensen zet je misschien 1 dag in de keuken, maar die laat je daar niet achter alsof ze verder nergens geschikt voor zijn!

... Zo moet het dus niet ...

Schrijver: An Terlouw, 6 december 2021


Geplaatst in de categorie: school

2.0 met 1 stemmen 75Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)