Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

ZANGERESSPROOKJE

Ergens in het mooie, rustige Groene Hart van de provincie Zuid-Hollend speelt een klein dartel meisje op de kwekerij van haar vader.
De vrolijke Tess danst heen en weer tussen bloemenrijen, die heerlijk geuren en haar wilde bewegingen bemoedigen. Vlinders, kevers en bijen smullen hier naar hartenlust en laten Tess hun meerstemmig lied horen:
"Lieve meid, jij hebt begrip en oor voor onze stemmen."
Het kind wordt geestdriftig en gaat zelf ook zingen. De fee van zang en toonkunst benadert haar. Die onzichtbare wondervrouw raakt de oren en keel van Tess aan. Steeds mooier en luider wordt hetgeen de kinderstembanden voortbrengen.
De zakelijke tuin van vader bloeit, begeleid door de heldere stemgeluiden van zijn dochter. Rondom het huis zijn ook veel mooie speelplekjes. De schommel en de wip geven zo'n heerlijk gevoel van zweven, waarbij ook het zingen zijn deel krijgt. Op het kleine broertje passen, en ermee optrekken... Ook zo heerlijk!
In de huiskamer is het maar al te verleidelijk om de pianotoetsen flink aan te slaan. Ja, de fee van de muzenkust geeft haar gunsteling steeds bemoedigingen.
De kleine meid vindt het verrukkelijk om bij opa achterop zijn fiets mee te gaan. Door uitgestrekte weilanden naar de vaart toe. Opa laat zijn kleindochtertje vol trots zien wat hij een mooie grote vissen uit het water hengelt.
Tess groeit op, is op school een leerlinge, die vrolijk meedoet aan het spel.
Het bruisende Den Haag haalt de jonge, zanggrage vrouw naar zich toe. De fee laat zich hier ook weer gelden. Zij zegent haar lieveling met buitengewone ontmoetingen. Verschillende muzikanten ontdekken de betoverende stem van Tess. Samen met deze artiesten gaat ze zingen voor grote zalen. Geboeid luistert men naar de veelbelovende kunstenares.
Lichte paarsroze schemer omhult de mensen van de toonkunst. De zangeres is omgeven door een nevel van langzaam verdampende rode wijn.
Maar zij houdt ook van wijn, met name van het merk Merlot. Daarom gaat Tess van der Zwet door het kunstenaarsleven als Tess Merlot.
De steeds waakzame fee doet de liefde ontwaken voor de Franse taal en de Franse keuken. De fijnzinnig proevende mond gaat steeds meer gerechten van 's werelds hoogste kookkunst kennen. Dat is een goede reden om ook meer en meer in het Frans te gaan zingen. Die schone taal, door haar stem gebeeldhouwd, verschijnt spoedig op schijven vol muziek.
Ook is het een lust voor het oog als Tess Merlot op het podium haar zang met beweging van eigen handen en ledematen begeleidt. De sierlijke vrouw draait al galmend om en om, slaat daarbij de maat op haar knieën.
Ja, de goede fee heeft Tess vanaf jaar prille jeugd tot nu toe nooit in de steek gelaten.
De zangeres blijft de ongedwongen eenvoud van haar jeugd echter trouw.
Met de auto rijdt ze, haar hoogbejaarde opa naast zich, weer eens naar de vaart toe, beleeft opnieuw de vreugde van het kind-zijn.

... Tess Merlot is een zeer bevallige vrouw, geboren op 27 Januari 1990, nabij Boskoop. Ze geeft er de voorkeur aan om in het Frans te zingen, en heeft nog een lange toekomst voor zich, gevuld met zang en muziek. ...

Schrijver: Han Messie
13 februari 2022


Geplaatst in de categorie: muziek

4.5 met 2 stemmen 453Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
15 februari 2022
Heerlijk Han, graag gelezen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)