Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De geamputeerde boom….

Een paar weken terug zeg ik tegen eega, kijk- er zit daar een lint om die boom, volgens mij moet ie worden gekapt, waarop hij zegt, nee joh, vast niet…en ik laat het zo…stiekem wetend dat er een dag komt dat..juist ja.

Afgaande op een behoorlijke portie herrie kijk ik naar buiten en zie er diverse spannende grote wagens staan, het geluid van een - niet bepaald zingende) elektrische zaag klinkt luid over het water.

In goede bepakking is inderdaad een zogenaamde boomchirurg bezig een plek te maken om de amputatie uit te gaan voeren, jawel, dat lint betekende dus toch dat ie eraan geloven moet, helaas.

Een beloopbaar stuk werd vrijgemaakt en de chirurg zet de zaag in de bast van de mooie reus, het blijft altijd een best lastig gezicht, maar wat na een simpele twee minuten blijkt: met een doffe dreun dondert de reus om, de chirurg staat stomverbaasd te kijken, net zo als wij- ik zeg nog, verrek daar ligt ie al?

Meteen kijkend of er verder niets gebeurde, ligt de reus op de parkeerplaats, niks geen amputatie maar compleet geveld dus, na twee simpele zaagjes.
Als we na een half uur voorbijkomen, stop ik bij de nog steeds geschrokken mensen en vraag: alles goed? Want dit was een hele snelle actie en volgens mij niet helemaal de bedoeling.

Nee zegt de chirurg, hij was wel ziek maar dit zag niemand aankomen, nog een groot geluk dat er niemand langs kwam want- hij ging zo om, ja- ik zag het en was net zo verbaasd als jij. Bij een volgende storm was ie geheid omgegaan dus, we zijn geschrokken maar gelukkig geen ongelukken.

Werk ze verder! Kijkend naar de boom, althans wat ervan over is, zit er in het midden niets, een grote holle ruimte dus, terwijl aan de buitenkant niets- maar dan ook niets te zien was! Soms is het aan de buitenkant niet zichtbaar dat de binnenkant naar de knoppen is…maar dit liep gelukkig goed af.

... De boom die ziek was… ...

Schrijver: An Terlouw, 1 mei 2022


Geplaatst in de categorie: natuur

3.4 met 8 stemmen 136Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
An Terlouw
Datum:
5 mei 2022
Han, dat klopt! Wel jammer maar helaas noodzakelijk, dank voor je reactie…
Naam:
Han Messie
Datum:
4 mei 2022
Email:
hmessielive.nl
Ja, het doet je leed om een boom te zien vallen, die altijd zo'n bekoring had. Toch weten de deskundigen dat zo'n reus ziek is en verdwijnen moet voordat hij om kan vallen en op mensen terechtkomen.
In het Mastbos bij Breda stond een geweldige, wel legendarische beuk, die wegens ouderdomsziekte gekapt moest worden. Veel mensen waren daar rouwig om, want die boom was dikwijls gefotografeerd, geschilderd en beschreven. Voor de eekhoorns en andere dieren, die erin leefden ook een geweldige verwoesting van hun leefwereld.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)