Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Snipperen?

En dan ineens is het maandag, alsof er nooit een weekend was, voorbijgevlogen als het ware. En denk ik terug aan de weekenden die echt dagen waren waarin je ( geacht ) werd vrij te zijn, van werk, baas en dat soort dingen dus. Een vijfdaagse werkweek was immers een normale werkweek, zodat je op vrijdagavond kon zeggen: yeah weekend!

Voor ons - vrouwen - was dat weekend echter helemaal niet iets waarvan je dacht- oh twee vrije dagen want vergis je niet, wanneer je de hele week werkte, een huishouden bestierde en dat soort acties dan was het weekend echt niet om lui achterover te gaan zitten! Welnee!

Het stond in het teken van: boodschappen doen, doorgaans voor de hele week dus, in het teken van bedden verschonen, talloze wassen draaien, met mooi weer buiten drogen natuurlijk en dan die strijk, oh die strijk wat een feest! Hitte buiten en hitte met stoom binnen, want ventilatoren of een airco was er gewoon niet! Het gehele huis werd gedaan, jawel in dat vrije weekend, ramen zemen buiten soppen noem het maar op en intussen ook voor het eten zorgen natuurlijk.

Op vrijdagavond zeiden we tegen elkaar: prettig weekend. En natuurlijk was het fijn twee dagen er niet op uit te hoeven, maar twee dagen weekend stonden in het teken van: het huishouden en wat langer terug stond het in het teken van: gezellig naar de caravan gaan.

Dat was pas feest, ik werkte op vrijdag tot half acht en om acht uur stond eega klaar met een inmiddels ingepakte auto, nou één ding is zeker, die weekendjes verlegde je gewoon je huishouden want: ook een caravan heeft onderhoud nodig en moet dus gesopt worden, gras moest worden gemaaid en na twee nachtjes op elkaar gezeten te hebben, werd de boel weer ingeladen om vervolgens thuis….de boel te doen die je niet gedaan had.

Prettig weekend! Er was een tijd dat men een maandag had ingesteld als: Baaldag, je kon hem gewoon opnemen en zeggen: ik heb een baaldag, jawel, al te lang heeft het niet geduurd maar het was er wel.

Nee, een hekel aan werken had ik niet, nooit gehad ook maar ik snap heel goed dat er tegenwoordig mensen zijn, die het weekend te kort vinden, omdat er ook mensen zijn die een loopje nemen met collegialiteit, die gemakkelijk denken: het zal wel, ik doe waar ik zin in heb, ten koste van andere mensen.

Triest toch? En in deze tijd waarin je op elkaar zou moeten kunnen terugvallen, waarin je elkaar helpt waar mogelijk zijn er toch nog altijd mensen die een plaatje moeten dragen van: ik heb een baan, maar doe het liefst zo min mogelijk? Is dat nou wat ze bedoelen met: profiteren?

... Snipper-en baaldagen ...

Schrijver: An Terlouw, 24 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: werk

1.5 met 23 stemmen 149Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)