Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De identiteitskaart van Marie Najmrova

Hij ligt hier voor me. Jouw identiteitskaart met op de voorkant een portretfoto van jou. Gemaakt bij de fotograaf F.A. Zeiberdlich in Theresienstadt/Terezin. Er staat: Identitätskarte für Marie Namr, Tochter des Hrn. Josef Najmr, B.J. Arbeiter. Of jouw vader was arbeider of jij was arbeider. Of beiden. Datum: 1. Jänner 1943. Burger, Marie Najmrova. Of het nou 1943 of 1843 is, is heel moeilijk te zien, maar ik ga uit van 1943, omdat de fotokunst van arbeidersdochters in medio 19-de eeuw niet echt bereikbaar was. En de kaart is deels in het Duits en deels in het Tsjechisch, wat er op duidt, dat het een Duits maaksel is en de Duitsers hadden Tsjecho-Slowakije in de Tweede Wereldoorlog bezet en niet in de 19-de eeuw. In kleine lettertjes staat er nog: zum Nachweise der Identität bei Fahrten auf Eisenbahnen und Schiffen. Het was dus een reisbewijs voor als jij per trein of schip reisde. Het idee alleen al, dat jij dit bij jou droeg tijdens jouw reizen maakt mij erg nederig en kortademig. Op de foto draag jij een prachtige bloes met, ik tel 12 knoopjes. Opvallend is de de strakke nekstof, die jouw tere nek bedekt. Jij zweeft tussen het meisje zijn en een jongevrouw zijn in. Ik schat zo'n 14 à 15 jaar. Jouw haren zijn kortgeknipt en met een lichte golving. De oren vrij en ik zie duidelijk een klein oorbelletje. Natuurlijk, het zou een pareltje kunnen zijn. Ik kan het me verbeelden, maar ik denk toch echt, dat jij een ketting met een vrij groot kruis draagt. De ketting maakt een duidelijke streep zichtbaar en dat zou de scheiding van een losse nekstof kunnen zijn, maar dat is erg onwaarschijnlijk, eerder is het beide, want in het midden aan de voorkant hangt de ketting door het kruis en is een kleine driehoek van de bloesstof zichtbaar. Het kruis valt precies tussen de bovenste twee knoopjes. Jij kijkt langs de camera naar rechts. Jouw gezicht is jong, kwetsbaar meisjesachtig en het straalt. De ogen en de mond stralen als één geheel.

Wie jij werkelijk was, is moeilijk te achterhalen, maar wat ik wel weet, is dat er in Theresienstadt een Joodse getto en een concentratiekamp was. In dat getto werden gedeporteerde Joden gevangen gezet en mogelijk was jij één van hen. In die getto was de kampcommandant/SS-Obersturmführer/oorlogsmisdadiger Siegfried Seidl verantwoordelijk voor de mishandeling van en de moord op duizenden gevangenen. Op 3 juli 1943 werd hij opgevolgd door Anton Burger, wiens achternaam mij aan jouw identiteitskaart doet denken. Seidl werd commandant van het concentratiekamp Bergen-Belsen en hij is in 1947 in Wenen opgehangen. 35 jaar. In dat getto was er veel hongersnood, waardoor duizenden mensen overleden. Elvis Presley zong het diep ontroerende lied 'In The Ghetto', geschreven door Mac Davis en wat eerst 'The Vicious Circle' heette. Ik dacht altijd, dat hij over een Joods getto zong, maar het blijkt over een armoedige getto in Chicago te gaan. Het concentratiekamp Theresienstadt was een doorgangskamp naar o.a. Auschwitz-Birkenau. Omdat jouw vader Josef heette, zou ik kunnen denken, dat jij inderdaad van Joodse afkomst bent geweest, maar dat is wel een heel mager bewijs, geef ik toe. En ik weet niet of Joodse mensen zich wel zo opzichtig met een kruis om hun nek vertoonden. Je zou natuurlijk bekeerd kunnen zijn of het als afleidingsmanoeuvre gedragen kunnen hebben. Wanneer ik nog eens met mijn vergrootglas kijk, zou het ook iets anders dan een kruis kunnen zijn, maar een kruis lijkt wel het meest voor de hand liggende. Verder zou ik zo op het eerste gezicht bij jouw gezicht niet direct aan een Joods meisje denken, maar dat kun je volgens mij niet zomaar zien. Of jij wel of niet Joods was, weet ik dus niet helemaal zeker. Zo ja, dan is de kans wel heel erg groot, dat jij door de nazi's vermoord bent. God mag weten waarom, maar die nazi's waren nu eenmaal goddeloze killers.

Maar, bedenk ik me opeens, welke Jodin kon er in 1943 in Theresienstadt nou een portretfoto bij een goede fotograaf laten maken? Gebeurde dat eigenlijk wel? Was dat niet veel te gevaarlijk? Zit ik er niet helemaal naast en ben jij van welgestelde huize en niet-Joods, dus Tsjechisch? Riekt jouw achternaam niet eerder naar Russische roots? Of juist naar Joods-Russische roots? Het zal voor mij wel altijd een mysterie blijven, maar hoe dan ook, ik zal jouw identiteitskaart als een kostbare schat goed bewaren en er zo af en toe met grote eerbied naar kijken. Dat ene moment in jouw leven deel ik met jou. Een leven als zoveel levens met enorm veel, vaak verborgen rijkdommen. Als zielen zijn alle zielen met elkaar verbonden. Het gaat erom om dat bewustzijn te activeren en er naar te leven. Immers, ook dit, jij maakt jezelf kenbaar vanaf jouw portretfoto op jouw identiteitskaart. Jouw identiteitskaart is niet voor niets in mijn handen gekomen. Jij bent hoogstwaarschijnlijk al overleden of jij zou nou iets van 94 jaar moeten zijn. However, als engel heb jij jezelf naar mij toe bewogen en waak jij over mij, ook zonder dat ik dat besef, maar ik besef het. Heel veel liefdeskrachten teruggewenst. Heel veel Liefdevolle Eenheid.

Schrijver: Sir Joanan Rutgers
6 november 2022


Geplaatst in de categorie: individu

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 80Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)