Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Nep Heeft De Toekomst

Er is tegenwoordig zoveel nep in en op onze wereld dat het soms gevaarlijk dreigt te worden.
Vanmorgen hoorde ik het schokkende bericht dat er serieuze plannen in de maak waren om het Duitse parlement te bestormen. Griezelig zo dichtbij en dat mede veroorzaakt door de vele complotdenkers en de simpele zielen die daar in geloven.
We hebben in Amerika gezien, hoe snel zoiets uit de klauw kan lopen. De vraag is of het hier in ons landje ook kan gebeuren, wanneer en hoe dan. Er zijn hier ook rechts-radicalen die zich schuil houden in enkele zogenaamde ‘normale’ politiek partijen.

Ook op het gebied van bijvoorbeeld entertainment zoals op tv zie je voortdurend nep emoties. Overdreven geforceerd gelach om niks, en dit vooral op de commerciële zenders. Zelfs af en toe ook bij de publieke zenders. Bijvoorbeeld zo’n programma als ‘de beste zangers’, waarbij vaak onnodig wordt gejankt wanneer de ene zanger een liedje van de ander zingt. Gelukkig doen niet alle zangers aan dat nepgedoe mee.
En toch heeft nep in bepaalde opzichten de toekomst. Op tv heb ik een programma gezien waarbij vrouwen, die door ziekte een borst kwijt waren geraakt of weinig borstgroei hadden, nieuwe borsten kregen waardoor ze hun zelfvertrouwen weer helemaal terug kregen – iets wat ik me echt helemaal kan voorstellen. Aan de andere kant kun je door bij datingsites nepvrienden en relaties aangaan, vaak puur gebaseerd op het uiterlijk en dus weinig waardevol lijkt me. Ook de deepfake filmpjes vormen een groot probleem in de toekomst. Men kan de leugen tot waarheid manipuleren, wat wel grappig lijkt, maar uiterst bedreigend is.

Maar een goeie variant van nep is natuurlijk de virtual reality, waarbij men mensen een driedimensionale wereld kan laten beleven. Straks kun je een wereldreis maken zonder bagage en zonder bij een museum in een lange rij te hoeven staan. Goed de ervaring is dan wel nep, maar op grond daarvan kun je altijd nog eens beslissen om er in werkelijkheid wel heen te gaan. Je hoeft dan een waardeloos verlopen vakantie, niet als geslaagd over te laten komen bij je collega’s. Er zal minder worden gereisd. Niet meer in een rij van een paar uur op Schiphol hoeven staan om in te checken en een stuk goedkoper uit zijn en het is goed voor het milieu.

Trouwens u heeft het vast wel gelezen of gehoord AI
(kunstmatige intelligentie) gaat ons leven beheersen. Men kan de computer alles laten uitvoeren bijvoorbeeld krantenartikel schrijven of uittreksel maken. Kinderen kunnen tegenwoordig amper lezen en schrijven -vind je het gek. Deze computers kunnen over een poosje niet alleen de opdrachten uitvoeren die wij ze willen zien oplossen, maar ze kunnen ook volledig zelfstandig opereren. Zelfs op creatief gebied zal ze ons misschien wel overtreffen.
Een beangstigend vooruitzicht of juist een zegen, de tijd zal het leren.

Gisteren moest ik even iets naar de brievenbus brengen – enkele kerstkaartjes voor degene die digibeet zijn en enkele oudjes. De naaste kennissen sturen we per email een persoonlijk berichtje met een leuk plaatje of filmpje erbij – veel leuker dan zo’n afgezaagd kaartje.
Onderweg passeerde ik een woning, waarvan de bewoners een paar prachtige orchideeën buiten hadden gezet op het trottoir met een bordje er voor – gratis. Ik vroeg me af waarom toch, die prachtige planten verdienen toch een baasje. Ik pakte die op, die het meest in bloei was en nam hem mee naar huis. Thuis gekomen zette ik hem in de vensterbank en toen mijn vrouw thuis kwam vroeg ze: ‘Waar komt die vandaan?! Wat een prachtplant. Uit het bloemenzaakje zeker? Man dat kost vast wel een dertig euro.’
‘Nou zie je wat ik voor je over heb.’
‘Echt dat had je niet moeten doen, maar zij is heel mooi.’
‘Dat dacht ik ook.’
Ze liep naar de vensterbank en bekeek haar van nabij. ‘Verdorie, dat is een nepplant – van plastic.’
‘Nou wat maakt het uit, je vond hem toch leuk toen je dat nog niet zag en nu opeens niet meer? Nooit meer vergeten water te geven en of mest, ideaal. En trouwens hij was helemaal gratis.’
‘Natuurlijk na verloop van tijd, zet je zo’n ding aan de straat en hoop je dat iemand hem meeneemt.’

Ach zoals uit bovenstaande blijkt, net als met een nep Gucci tasje, die er precies zo uitziet als een echte, dat nep soms wordt gewaardeerd en wordt veracht. Het zij zo, wen er maar vast aan, het heeft toch de toekomst.

Schrijver: catrinus
Inzender: C.A. de Boer, 20 december 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 2 stemmen 96Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)