Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

GRAND HOTEL

De ruime ingang van Sprookjesrijk de Efteling wordt overhuifd door een geweldig dak, dat vijf spitsen vormt: het Huis van de Vijf Zintuigen.
Onder de achterste spits ligt een mooie winkel. De andere vier spitsen bedekken een hoge, grote ruimte, waar dikwijls vogels toeven. Over de balken onder het dak kruipen heel wat kauwen. Ze vliegen weg en komen ook terug. Bij hun tochten bezoeken ze bossen en weilanden buiten de Efteling. Bij hun terugkomst vertellen ze heel wat aan de kabouters, elfen en tovenaars, die in de Efteling wonen. Ja, buiten de hekken van het Sprookjespark is het leven ook heel mooi. Toch blijven al die Eftelingbewoners binnen hun eigen rijk en kijken 's nachts naar het leven van de uilen, eekhoorns en konijnen.
Ergens onder dat Vijf Zintuigendak hebben twee duiven hun nest. Overdag worden het mannetje en het vrouwtje opgeschrikt door lawaai in de buurt. Dat is voor duiven, die binnenkort gaan broeden erg storend! Het paartje ontvlucht die herrie. Zo gauw mogelijk weg vliegen!
Na een tijdje zoeken strijken ze neer bij het Oosterse eethuis "Station de Oost," waar de Eftelingstoomtrein altijd even stopt. Het is pas 's morgens half elf. Daarom zijn er nog maar heel weinig mensen in de eetzaal.
De duiven gaan daar naar binnen en ontmoeten er mussen. Deze kleine rakkertjes springen druk heen en weer tussen tafels en stoelen. Hier en daar pikken ze een kruimeltje op.
"Kunnen wij hier rust vinden?" vragen de duiven. "Bij ons is er te veel kabaal."
"Nee, hier kunnen jullie niet blijven," tsjilpt een oude mus. "Straks komen hier veel mensen en moeten wij ook weg. Maar vlakbij dit eethuis kun je wel een mooie, rustige boom vinden."
Die raad wordt opgevolgd. Even later zitten Timo en Carla, zo heten die duiven, op een hoge tak, waar ze een nieuw nest bouwen.
Er worden eitjes gelegd. Na enkele weken komen er vier kleine duifjes tevoorschijn. Rondom Station de Oost wordt er druk naar voedsel voor die hongerige kleintjes gezocht. De mensen kijken vol bewondering naar die ijverige, zorgzame ouders.
Daarbij kijken Timo en Carla vaak naar de voorgevel van het eethuis.
"Wat ziet dat gebouw er statig en indrukwekkend uit," koeren ze zachtjes tegen elkaar.
Al gauw leren hun jongen vliegen. Dikwijls gaat het gezin van zes duiven de Efteling uit. In het grote bos verschalken ze dan smakelijke mugjes en zaden. 's Avonds wordt altijd het oude, vertrouwde nest in het Sprookjesrijk weer opgezocht om er met zijn allen heerlijk te gaan slapen.
Ze koeren allemaal van vreugde als ze elke dag opnieuw zien hoe machtig mooi het aanzien van Station de Oost is. Ook zingen ze een zelf verzonnen liedje in de duiventaal.

"Kom," zegt vader Timo. "We gaan ook weer eens kijken bij het Huis van de Vijf Zintuigen. Misschien komen we daar bij de kauwen weer wat vrienden van vroeger tegen."
De kauwen zijn vol lof over de jonge duiven van Timo en Carla. Maar het volgende ogenblik gaan alle snavels dezelfde kant op. Wat wordt er aan de andere kant van het hek veel gedaan!
"Daarom hadden we hier vroeger last van lawaai," weet moeder Carla te vertellen. "Maar luisteren jullie eens naar ons lied ," zegt ze tegen de kauwen.
Alle vogels luisteren stil en bewonderend naar het koeren, want ook zij verstaan de duiventaal.
Wie komt ook naar dat prachtige gekoer luisteren? De tovenaar, die zich steeds verborgen houdt. Eens veranderde hij zes prinsen in stenen beelden, die elke kwartier op hun trompet blazen. Onzichtbaar zweeft de tovenaar langs het Huis van de Vijf Zintuigen, en over de plaats waar druk gebouwd wordt.
"Jullie lied over het Oosterse eethuis is zo mooi dat ik ervoor zorg dat alle mensen, die hier aan het bouwen zijn, het zullen verstaan."
Alle harde werkers krijgen die klanken in hun oren, hoofd en handen. In dat lied klinkt ook de bekoring van Station de Oost. Daarom krijgt het nieuwe Eftelinghotel, dat ze aan het bouwen zijn, van voren een aanzien, waarin je ook iets van het Oosterse eethuis herkent. Zo wordt dit nieuwe gebouw de grote en tegelijk jongere broer van het Oosterse eethuis.
Het nieuwe Grand Hotel van ons geliefd Sprookjesrijk schept een wereld, waarin hard werken een toverachtig gebeuren is.
Het dak vertoont enige koepels met sierlijke, slanke spitsen. Wie verblijft niet graag eens in dit Elfenpaleis?

Schrijver: Han Messie
20 april 2023


Geplaatst in de categorie: dieren

4.5 met 2 stemmen 41Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ineke Dijkhuis
Datum:
23 april 2023
Mooi verhaal, Han.
Heel graag gelezen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)