Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vrede bestaat niet. Vrede is een illusie.

Vrede.

Simpel, kort woordje.

Toch is het onhaalbaar voor ons –mensen- . We kunnen begrijpen waaruit het menselijk lichaam is opgebouwd, wat ''ons ons'' is (wie wij zijn, waardoor wij zijn wat wij zijn, met name de natuurkundige kant), maar wij kunnen geen vrede bereiken.

Vrede.

Vreemd woord, hoe kan iets dat uit 5 tekens bestaan onhaalbaar zijn voor ons? Wat maakt het zo moeilijk dat wij dat niet kunnen bereiken?
Is dat iets dat aan ons ligt, of iets dat gewoon door ''ons'' niet begrepen kan worden?
Is het iets dat ooit een duidelijkere betekenis zou krijgen? Immers, wanneer ben je in vrede?
Is dat als er om je heen geen oorlog is? Is dat als de kans gegeven wordt om in harmonie te leven met jezelf?
Of gaat het verder?
Is er pas sprake van vrede wanneer er vrijheid is?
Is er pas sprake van vrede wanneer iedereen hetzelfde is?
Is er pas sprake van vrede wanneer niemand er meer zou zijn?

Is vrede niet een woord voor een verzameling begrippen – vrijheid, -zelfstandigheid, -ongebondenheid , -jezelf zijn, -verantwoordelijkheid en waarschijnlijk veel meer?

Want, zonder 1 van die elementen, zal er geen vrede bestaan,
- Wanneer je niet de vrijheid hebt om van je vrede te genieten. Zoals in een dictatuur of communistisch regime. Daar is wel vrede in de zin van ''er is geen oorlog'', maar ondertussen heb je niet de vrijheid om jezelf te zijn, of te genieten van die vrijheid omdat je dat verboden is.
- Wanneer je niet zelfstandig kan zijn en afhankelijk moet zijn, heb je misschien wel een soort van vrede, maar je bent altijd gebonden aan een andere persoon, en wanneer je door een ziekte onzelfstandig bent, ben je ook nog eens geboden aan een strijd van je lichaam tegen die ziekte.
- Wanneer je jezelf niet kan zijn, kan er zeker geen vrede bestaan; ik denk dat vrede pas vrede zal kunnen zijn wanneer je het meemaakt, als er iets bestaat dat ''vrede'' wordt genoemd, en jij zou erin leven, maar het niet zo ervaren, dan is er dus geen vrede.
- Wanneer mensen een soort van vrede zouden willen bereiken moeten ze beginnen met verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf en hun omgeving. Wanneer ze zich kunnen verantwoorden met hun eigen geweten (ik ga ervan uit dat de mens oorspronkelijk goed is, en pas later 'slechter' kan worden) zullen er dus geen oorlogen meer zijn of wat dan ook dat een mens zou kunnen schaden.

En dit zijn nog maar een paar onderdelen van het begrip vrede.

Vrede is niet te bevatten, niet door ons, het zal ook nooit haalbaar zijn. Mensen kunnen er dan naar streven, en een vredessituatie scheppen die door hen vrede wordt genoemd, maar je bent altijd gebonden aan regels etc. dus er zal nooit een absolute vrede komen.

Vrede bestaat niet. Vrede is een illusie.

Vrede,
Elke stap dichterbij,
Is een sprong terug.
Want,
Moment bezinning,
Laat mensen zien;
''Het is een illusie''.

Vrede bestaat niet. Vrede is een illusie.

Schrijver: Joyce Browne, 22 januari 2002


Geplaatst in de categorie: vrijheid

1.9 met 15 stemmen 1.575Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)