Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Wonderbaarlijk

Het was ongeveer in 1965, ik was 14 of 15 jaar, toen een leraar op de technische school voor de klas de volgende woorden sprak, die ik nooit vergeten ben: ‘Als iemand mij 30 jaar geleden had gezegd: "over 30 jaar kun je in je huiskamer naar een voetbalwedstrijd kijken, die in Rusland gespeeld wordt", dan had ik die persoon voor gek verklaard.’
En inderdaad, men staat er niet bij stil, maar de hedendaagse techniek is wonderbaarlijk. Het is toch ongelooflijk dat men op een wereldontvangertje van nog geen 10 Euro kan luisteren naar iemand die in Koeweit de nieuwsberichten voorleest. Die ontwikkelingen gaan de laatste tijd heel snel. Het is nu bijvoorbeeld al mogelijk dat iemand op safari in Afrika is en dan met een laptop en een mobiele telefoon even een e-mailtje naar zijn oma in Scharnegoutum stuurt, compleet met foto's en al.

Zulke dingen zou niemand pakweg 50 jaar geleden geloofd hebben en als we nog verder terug gaan in de tijd naar ongeveer 2000 jaar geleden, ten tijde van het opzienbarende optreden van Jezus, toen zou helemaal niemand zich iets kunnen voorstellen van deze technische ontwikkeling. Men zou daar helemaal niets van geloofd hebben en alles fantasterij of een wonder genoemd hebben, met andere woorden: iets wat men niet serieus hoeft te nemen omdat het grote onzin is.

Omgekeerd worden dingen van 2000 jaar geleden nu voor grote onzin verklaard en niet meer serieus genomen. Wie bijvoorbeeld durft te beweren dat het echt wel zo geweest kan zijn, dat Jezus over het water liep, die kan zich maar beter stil houden, want hij wordt uitgelachen en voor gek verklaard. Maar gek of niet, ik denk eigenlijk dat het werkelijk wel zo geweest kan zijn, dat Jezus over het water liep. Het kan heel goed zijn dat de mensen in die tijd andere mogelijkheden hadden dan tegenwoordig en dat het toentertijd heel gewoon was om geestverschijningen waar te nemen, dus dat de apostelen de geest van Jezus over het water zagen lopen. En waarom zou het eigenlijk niet mogelijk zijn, dat Jezus zieken genas en lammen weer liet lopen? Het kan best zijn dat de wijze van genezen in die tijd heel anders in zijn werk ging dan tegenwoordig en het kan ook best zijn dat er één keer een mens over bijzondere, goddelijke krachten beschikte omdat hij zelf een God was.
In ieder geval: ik geloof er in, mij kun je alles wijsmaken.

Schrijver: Boris, 12 Jun. 2003


Geplaatst in de categorie: religie

1.0 met 33 stemmen 2.312Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
batsie
Datum:
13 Dec. 2003
Email:
Goed neergezet, doet mij denken aan prediker (uit de Bijbel) die zo beschouwend naar de wereld keek.Er is niets nieuws onder de zon.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)