Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Enkele huishoudelijke tips voor beginners

Ik was 23 jaar toen ik op mijzelf ging wonen. Ik had mijn moeder wel eens geholpen met de afwas, maar voor de rest had ik nog nooit een slag gedaan in de huishouding. Ik had nog nooit koffie of thee gezet, kon geen ei bakken, kortom helemaal niks. Evengoed heb ik mij in de loop der jaren redelijk leren redden. Ik ben zogezegd door schade en schande wijs geworden.
Daarom is het misschien niet geheel nutteloos en overbodig om enkele tips te geven aan diegenen, die ook het ouderlijke nest verlaten om alleen of samen met vriend of vriendin of geliefde de strijd te beginnen met al het geklooi en gepruts dat huishouding heet. Overigens als men met zijn tweeën is, dan is het wel leuker en gemakkelijker dan alleen. Want als de één valt, dan kan de ander hem weer oprichten, maar hoe zal één alleen weer opstaan? Als de één nederligt, dan kan de ander hem verwarmen, maar hoe zal één alleen warm worden? (Prediker)

Tip 1: Het is natuurlijk heerlijk om zelf thuis patat te kunnen bakken, maar bezint eer ge begint. Enkele jaren geleden kocht ik een elektrische friteuse. De patat en ook wel kroketten die ik er in bakte waren lekker, maar na ongeveer een jaar had ik er toch schoon genoeg van. Men moet namelijk het frituurvet geregeld verversen en dan blijkt die pan zo ontzettend vies en vet te zijn, dat men hem wel schoon moet maken als men geen rare ziekte wil oplopen. Met schuursponsjes, ontvetter, warm water en soda ben ik wel een keer of vier urenlang in de weer geweest om tenslotte de pijp aan Maarten te geven. De friteuse staat nu allang ongebruikt in de kast.
Een ander nadeel van een friteuse is, dat men in de hele keuken een vettige aanslag krijgt, zelfs als men een afzuigkap heeft.
Thans maak ik patat en ook wel vissticks of saucijzenbroodjes of pizza in de elektrische oven. Dat scheelt een hele hoop gehannes. Wit u toch beslist frituren, koop dan niet van die dure frituurvet, maar gewoon sla- of zonnebloemolie. Dat is goedkoper en gezonder.

Tip 2: De eerste jaren, dat ik op mezelf woonde, zei ik tegen mijzelf: ‘schoonmaken doe ik wel op momenten dat ik er zin in heb’. Nu weet ik niet hoe dat bij anderen gaat, maar als ikzelf ga wachten tot ik zin heb om schoon te maken, dan kan ik lang wachten. Met als gevolg dat mijn huis al gauw een stofnest was en sommige bezoekers zeer bedenkelijk keken bij het aanschouwen van mijn woonkamer. Daarom heb ik sinds enkele jaren een vaste regelmaat in het huishoudelijk werk. Dat klinkt saai en vervelend, maar als ik het niet doe dan komt er niks van terecht. Elke maandagmorgen stof ik het hele huis af (gebruik daarvoor GEEN stofdoek, maar een plumeau, dat is veel gemakkelijker). Na het afstoffen stofzuiger ik meteen het hele huis. Al met al doe ik daar ongeveer twee uren over en ik moet bekennen dat het huilen mij vaak nader staat dan het lachen, maar men moet de beproevingen des levens met gelatenheid verdragen, dat heeft dominee Ringnalda vorige week zelf nog tegen mij gezegd.
Tevens laat ik elke maandag de wasmachine twee of drie keer draaien en elke donderdag ook meestal nog wel een paar keer. De wc en het bad maak ik elke vrijdagmorgen schoon. De afwas doe ik ook trouw elke avond na het eten. Verdere werkzaamheden als ramen lappen, tuinieren enzovoort, daar heb ik geen regelmaat in en dat wordt dan ook meestal uitgesteld tot het echt te gek wordt.

Misschien zou ik nog wel meer tips weten, maar ik loop het gevaar dat de lezer denkt: wat moet ik met dit huisvrouwenpraat, het is hier de Libelle niet. Daarom laat ik het hier maar bij en hoop dat sommige lezers wat hebben aan mijn tips.

Schrijver: Huisman, 25 juni 2003


Geplaatst in de categorie: werk

1.5 met 13 stemmen 2.256Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)