Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Adenauer de grootste Duitser?

Voor de start van de tv-serie ‘Unsere Besten - Wer ist der grösste Deutsche?’ op de zender ZDF werd aan 90.000 Duitsers de vraag gesteld wie de grootste Duitser aller tijden was. Er werden interessante namen genoemd. Konrad Adenauer, de eerste bondskanselier van West-Duitsland na de Tweede Wereldoorlog, vond men echter de grootste Duitser… Toen ik dit las moest ik wel even slikken. Ook kwam opnieuw, uit de grauwe mist van het verleden, die door realiteitszin ingegeven dichtregel van de Duitse (!) dichter Heinrich Heine (1797-1856) in mijn gedachten: ‘Denk’ ich an Deutschland in der Nacht / bin ich um den Schlaf gebracht’.
Adenauer werd in 1949 tot de eerste bondskanselier van de nieuwe Bondsrepubliek (West-Duitsland) gekozen - met slechts één stem meerderheid. Hij vormde een rechtse regering. Consequent ijverde hij voor nauwe aansluiting bij het Westen tegen de Sovjet-Unie, waarbij hij felle kritiek ondervond van progressief Duitsland. Mede door zijn toedoen werd Duitsland in tweeën gescheurd. Adenauer had bovendien een grote afkeer van ingrijpende sociale veranderingen. En zo iemand wordt dan nummer één! De Duitsers – althans de 90.000 die ondervraagd zijn – hebben een unieke kans voorbij laten gaan om het gedicht en de gedachte van Heinrich Heine definitief een plek te geven in de geschiedenis.

Ontroerd las ik de namen van twee jonge mensen op de lijst: broer en zus Hans en Sophie Scholl. Als studenten organiseerden zij een verzetsgroep tegen de Hitler-barbarij, genaamd die weisse Rose. Ze werden echter gevangengenomen en op 22 februari 1943 na een schijnproces vermoord. Hún namen hadden op nummer één moeten prijken! Nog vóór Johann Sebastian Bach en Willy Brandt, Goethe en Gutenberg, Karl Marx en Albert Einstein, hoe terecht deze kopstukken ook een plaatsje in de top tien kregen. Ook Ludwig Van Beethoven (die op 12 eindigde) en Wolfgang Amadeus Mozart (20) zouden er geen moeite mee hebben gehad, vermoed ik. Een witte roos zou een mooier sieraad voor Duitsland zijn geweest dan de zwarte adelaar van Adenauer…

© Jan Bontje 2003

Schrijver: Jan Bontje, 14 november 2003


Geplaatst in de categorie: algemeen

1.8 met 18 stemmen 1.306Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Folkert van de Graaff
Datum:
30 mei 2004
Email:
flm.graaffplanet.nl
Als iemand durft op te schrijven dat Adenauer één van de belangrijkste oorzaken is geweest van de scheuring van Duitsland heeft hij in ieder geval geen geschiedenis meer gevolgd vanaf Napoleon.
Wat een matige, ongefundeerde en propaganda stelling.

Naam:
Jan Bontje
Datum:
2 mei 2004
Email:
auteurjanbontje.nl
In Nederland wordt nu zo'n zelfde verkiezing gehouden. Ik ben toch benieuwd wie hier uit de bus komt...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)