Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Ons oerwoud

Wij wonen in een Hollands rijtje van tien met bijpassend achtertuintje in zakformaat. Gewoner kan het niet. Toch hebben wij iets bijzonders. Aansluitend aan de tuintjes ligt een groenstrook van vijftien meter diep. Een plantsoen dat meer weg heeft van een klein oerwoud. Chaos regeert in dat oerwoud. Struiken en bomen verstrengelen zich in buitenissige vormen en scheppen een beschutte plek voor plaatselijke mens en fauna. Kinderen, katten, kippen en egels scharrelen eindeloos door het groen. Midden in de Randstad genieten wij van seizoenskleuren en vogels, veel vogels.

Sommige buren houden wel van oerwoud maar niet zo van chaos. Stiekem, soms helemaal niet stiekem, worden stukjes groen geannexeerd en in cultuur gebracht. Het eerste piepkleine tuinhuisje is al gearriveerd. Daaromheen tiert het oerwoud gelukkig nog welig.

Om ‘budgettechnische redenen’ wordt slechts eens in de vijf jaar de orde hersteld. Dat gaat er hardhandig aan toe. De dienst Groen rukt uit met groot materieel voor operatie ‘Kaalslag’. Hele struiken worden vermalen tot snippers en heggetjes tot bij de grond afgemaaid. Wij en het oerwoud houden de adem in bij het geluid van de motorzaag. Na afloop nemen we hoofdschuddend de schade op.

Volgens stilzwijgende afspraak in ons Hollands rijtje helpen alle buren mee om het oerwoud er weer bovenop te helpen. Voor overtollig groen uit de tuinen zoeken we met zorg een nieuwe standplaats. Kerstbomen met kluit, na twee jaar trouwe dienst enigszins uit model, vinden er een nieuw thuis. Oude bloembollen worden uitgestrooid zodat nu blauwe druifjes en narcissen het oerwoud bewonen.
Af en toe valt er écht een schaduw over ons rijtje: van kleine bomen die te groot zijn geworden. Dan roept één van de buren de dienst Groen te hulp om een woudreus te vellen, altijd tot ongenoegen van de andere bewoners. Zorgvuldig laveren gemeentemensen tussen oplopende emoties en kappen uiteindelijk de boom. Er volgt een periode van gespannen stilte tussen de buren. Na enkele weken sluiten we vrede met het gat in het oerwoud en met elkaar. We besluiten weer te genieten: van ons oerwoud, de vogels én van meer zon in de tuin.

Schrijver: Lia Spitters, 21 mei. 2004


Geplaatst in de categorie: natuur

1,7 met 10 stemmen 1.046Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)