Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Keltische boomhoroscoop.

Op internet kan je, via de groensite www.groen.net, je Keltische boomhoroscoop raadplegen. Neem even de moeite om via deze leuke groensite je eigen boomhoroscoop op te zoeken.
Het is een horoscoop die, na het intikken van geboortedag en maand, je eigen boom tevoorschijn tovert.
En dat is nog niet alles!
Je krijgt ook een leuke karakterbeschrijving van jezelf en je verwante boom er bovenop. Alles is in een mooi kleedje gestoken. Negatieve karaktertrekjes zijn zodanig verbloemd in vlotte zinnen dat je bij het lezen zelfs blij gestemd raakt.
Het geeft een verbondenheid te weten dat die soort boom aan je verwant is. Telkens je nadien de verwante boom tegenkomt, zal een stille groet of wederzijdse knipoog uitgewisseld worden. Het verbond is gesmeed en niets of niemand kan het nog stuk maken… Zelfs niet de horoscoop van ‘Madame Soleil’!

Mijn Keltische boom is de wilg.
Het maakte voor mij niets uit welke boom het was, want ik houd van alle bomen en groeten doe ik hen al lange tijd: een hoofs knikje naar stads- en parkbomen, een joviale ‘hoi’ als groet naar onze eigen tuinbomen.
Verwantschap moet gekoesterd worden. Niets is zulke weldaad voor de ziel dan een bondgenootschap tussen boom en mens.
Nog voordat ik wist dat de wilg mijn verwante boom was, had ik er al verschillende aangeplant.
Zo staat een rij knotwilgen in de wei die samen met de wilde gele lissen elk jaar een beeldig plaatje vormen.
Ook mijn huisgenoten heb ik Keltisch ‘boom-verwantschappelijk’ doorgelicht. Voor esdoorn en notelaar zullen we nog een plaatsje moeten zoeken. En populier…, die hebben we genoeg staan voor de ganse buurt.

Ik raad iedereen aan zijn Keltische boomhoroscoop eens op te zoeken. Alleen al voor het goede humeur!
Omdat de vijgenboommensen deze periode hun verjaardag vieren - en omdat hun horoscoop toch wat somber klinkt – wil ik hen een hart onder de riem steken.
Alle vijgenboommensen zijn geboren op het ogenblik dat de dagen ofwel het langst, ofwel het kortst zijn.
“ Ze hebben moeite om evenwicht te vinden tussen rede en emotie, tussen zachtheid en bitterheid. Soms zijn ze uitgelaten en enthousiast, op andere ogenblikken zijn ze bijna depressief en negatief “, zo orakelt de boomhoroscoop.
Volgens mij is dat somber gedoe te zoeken bij de vijgenboom zelf.
Was hij niet - met zijn vijgenbladeren - de ‘boom der schaamte’ in het Aards Paradijs? En heeft die erfzonde, en schuld en boete, en al wat we nog verplicht zouden moeten meesleuren in dit ondermaanse, er ook geen deel aan?
Daarom een goede raad aan de vijgenboomverwanten:” Zet je vijgenboom in een container. Zo kan je hem af en toe wegrollen als sombere gedachten de kop opsteken. Want dagelijks op die erfzonde gewezen worden – zelfs door een boom – is niet goed voor de ziel.
En weet vooral dat we allemaal in hetzelfde aardse schuitje zitten. Jullie vijgenboommensen staan dan wel aan het roer van ‘besef der zonde’, maar wij: wilgen, populieren, notelaars, essen, appelaars, berken, dennen, en alle andere boomverwanten…Wij roeien allen dapper met jullie mee!”

Schrijver: Greet Berghmans, 16 juni 2004


Geplaatst in de categorie: algemeen

1.9 met 11 stemmen 2.380Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)