Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De egel en het weer

De egel en het weer
(een kinderverhaal, ook voor volwassenen)

De egel luistert de hele dag naar het weerbericht op de radio. 's Avonds kijkt hij naar het weerbericht op de televisie, ook naar het buitenlandse weer. Maar nooit is het goed. In de winter is het te koud, dan slaapt hij onder een dik pak bladeren met een elektrisch dekentje onder zich. Zijn stekels zouden anders kunnen bevriezen. In de herfst regent het altijd, zijn stekels zouden dan nat kunnen wordenn, dus de egel gaat niet naar buiten. Zomers is het te warm, zijn steeksels zouden kunnen verbranden. De egel blijft dan in de schaduw. Maar in het voorjaar, ja dan gaat hij vaak wandelen, hele einden ver. Dan luistert hij nooit meer naar het weerbericht. Want dan zou hij de deur niet meer uitgaaan. Wel is het dan vaak mooi weer en gaat hij op zoek naar een vrouwtjesegel. Ze willen hem echter niet omdat hij alleen maar over het weer gaat vertellen en hoe mooi de zon ondergaat. Het liefst werd de egel zelf weerman. Vaak wist hij een dag van te voren al door het gevoel in zijn stekels wat voor weer het zou dworden. Eén ding is zeker: zolang een egel stekels heeft, heeft hij niets te vrezen. Alleen die snelle bromdingen op de weg, met die felle lampen, daar is hij bang voor, dus hij steekt niet meer over. Zo let de egel op alle gevaren.
Maar op een koude winterdag stookt hij zijn kacheltje zo hoog op dat er rook in de zijn kamertje komt. De egel merkt het in zijn slaaap nog net op tijd en zet gauw de deur open. Dan begint het te sneeuwen. De egel zucht, was het maar weer voorjaar.
Nu ging de egel beginnen aan een studie over het weer. Hij wist na enige tijd alles over het weer en het viel hem op dat de weersverwachting maar vaak voor de helft juist was. Zo langzamerhand kreeg hij genoeg van het weer. Hij dacht: ik heb mijn velletje en stekels en warme laarzen. Wat kan mij gebeuren. Ik luister nooit meer naar het weerbericht maar luister naar mijn natuurlijke instinct.
Zo is het gekomen dat de egel sindsdien van het weer geniet. Als het mooi is of niet, alle weer heeft haar eigen schoonheid, ontdekte de egel. Hij ging alle dagen naar buiten en genoot van de natuur. Daarom heeft de egel geen citroensnoet als het regent, waait, heet is of koud. Het wordt altijd weer voorjaar.

UIT

Schrijver: foppe oostenbrug, 6 november 2004


Geplaatst in de categorie: dieren

3.6 met 60 stemmen 1.769Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)