Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Krommen haas

De heisa rond de uitspraak van een lid van ons Beligisch koningshuis betreffende het voortbestaan van ons land heeft heel wat commotie teweeggebracht. Er werd bij onze Noorderburen iemand neergesabeld om zijn “uitgesproken” mening. In Groot-Brittannië willen drieëntwintig parlementariërs hun prime-minister doen opstappen. (Sinds 1848 was dit niet meer gebeurd). Er waren dus voor- en tegenstanders. Mensen die het zich ter harte trokken en weer anderen die het hun onverschillig liet. “Voor elk wat wils!”
Tentoonstellingen die bezocht worden charmeren de enen en laten anderen beteuterd achter. Smaak en kleuren worden niet betwist.
Mochten we het over de mode hebben, ook hierover zou een hartig woordje kunnen worden meegepraat o.m. over de originaliteit van de ontwerpen en de eventuele ongewilde seductie van de draagsters ervan. Het erop volgende applaus is er door de malcontenten alleen voor de vorm en dan weer door de begeesterden voor de vormen. Voor de couturier maakt het weinig verschil uit als de kassa maar rinkelt. (cfr Ellen Petri’s jurk,(Nicky Vankets) Miss België 2003, tijdens de recentste Miss Worldverkiezing) Kassa, kassa!
Reis je met de tram, de bus, de trein of het vliegtuig altijd loopt er wat verkeerd, so wie so. (bv explosieven in je koffer meezeulen die er door de Franse politie als oefening in werden gestopt en die ze dan uit het oog verliest) De enen doen er zielig over en anderen laten de kelk aan hen voorbijgaan.
Sta je in de file op de autoweg, of in het postkantoor of voor een balie van je gemeentehuis altijd is er iemand die het op de zenuwen krijgt door het nodeloze tergend getreuzel van de beambte.
Zo kunnen we eindeloos doorgaan totdat de ene lezer het onderhavige laat voor wat het is en de andere (de moedige?) zich eenstemmig schaart achter de inhoud van het neergepende.
Neem nu b.v. de ongelukkig geformuleerde zinnen in kranten, advertenties, koppen van allerhande opschriften en dito affiches. De opsteller bedoelt het weliswaar goed maar op een of andere manier komt het niet correct terecht op het papier.
Wat denk je o.m. van “ Dinosauruseieren onder de hamer”, “Criminelen opereren in ziekenhuis”, “Agent schiet man met nepgeweer dood”. Zo kopte ooit De Standaard: “Vlaming ieder jaar drie maanden ouder” voor “De gemiddelde levensverwachting van de Vlaming stijgt ieder jaar met drie maanden.”
En een ons bekend Belgisch Limburgs dagblad: “De zeer populaire koning Albert I verongelukte enkele maanden voor zijn geboorte bij het beklimmen van een rots langs de Maas”.(sic)
De Gazet van Antwerpen: “Boelwerf in Temse denkt aan seriebouw. Eerste Belgische duikboot wordt waterdicht.”
Een advertentie in het Zeeuwsch-Vlaams Advertentieblad beval een typisch West-Vlaams buffet aan als volgt: “Elke zondag om 11.30 uur openen wij ons buffet, bestaande uit: diverse vis-, vlees- en dessertspecialisten”.
Bij iedereen die de bovengenoemde tekst leest, valt niet altijd de lapsus linguae op. Noemen ze dit niet woordblindheid?

Ook de rol van de leestekens, van de komma b.v. mag niet onderschat worden. Eén voorbeeldje maar:
De inspecteur komt bij de nieuwe leraar in de klas eens poolshoogte nemen hoe het staat met diens lesgeven. Hij blijkt tevreden te zijn tot op het moment dat de leraar op het bord de zin “De meester zei, de inspecteur is een ezel” krijt. Waarop de inspecteur naar vóór stapt, zijn wijsvinger nat maakt en de komma nà “zei” uitwist en er één plaatst vóór “zei “ en één nà “inspecteur”. Daarop liet hij de klas hardop, driemaal na elkaar, de nieuwe zin lezen: “De meester, zei de inspecteur, is een ezel.
Zo zie je maar. Hopelijk wijzen jullie me ook niet terecht voor één of andere lapsus. 'k Ben echt niet blind en ook niet doof voor de “opmerkingen”. Of gebaren jullie van krommen haas en laten jullie het blauwblauw?

Schrijver: Jan Coessens, 8 dec. 2004


Geplaatst in de categorie: taal

3,6 met 14 stemmen 1.810Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)