Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Vormvaste Driek van Wissen wil Dichter des Vaderslands worden

23 november 2004, 22:03 uur • Artikeloverzicht

Vormvaste Driek van Wissen wil Dichter des Vaderslands worden

Job van Schaik

Groningen - Driek van Wissen wil Dichter des Vaderlands worden. De Groninger dichter en taalcabaretier is een campagne gestart voor zijn uitverkiezing. Van Wissen heeft onder meer pennen laten maken met de tekst:


Wie vakkundig kan beslissen
in de jaren des verstands
is er voor dat Driek van Wissen
Dichter wordt des Vaderlands


Vanaf begin december kan er gestemd worden op de website van de Koninklijke Bibliotheek. Begin 2005 zal bekend worden wie de opvolger wordt van Gerrit Komrij, die er in februari (een jaar voor het verstrijken van zijn ambtstermijn) voortijdig de brui aan gaf als Dichter des Vaderlands.

'Ik denk dat ik meer geschikt ben voor de functie dan mensen als Ilja Leonard Pfeijffer en Simon Vinkenoog', zegt Van Wissen. 'Ik vind dat de Dichter des Vaderlands gedichten moet schrijven die toegankelijk zijn en vormvast. Het is natuurlijk ook spielerei. Het gaat erom de actualiteit te bezingen en niet te persoonlijk te worden.'


23 november 2004, 22:03 uur • Reageer op dit artikel •

REACTIES VAN BEZOEKERS

Denman (24 november 2004 - 10:05)
Ik vind dat Driek van Wissen in elk geval een grote kanshebber is. Ik heb een aantal jaren geleden les van hem gehad, ik vond en vind hem een zeer vakbekwaam persoon. Bovendien is hij een Groninger, dus dit zou een kans zijn om de rest van Nederland te laten zien dat er niets boven Groningen gaat!

remco ekkers (24 november 2004 - 11:42)
Ik ondersteun van harte collega Driek van Wissen. Hij lijkt me met zijn scherpe en heldere pen bij uitstek geschikt als Dichter des Vaderlands. Wie kan zoals hij geestig en verrassend reageren op de actualiteit?

Herman Wortelboer (24 november 2004 - 21:52)
Ik ken Driek al meer dan 30 jaar en volg met zeer veel interesse zijn zeer rake uitspraken, die hij steeds weer met slechts enkele woorden weet te brengen. En bewonder de vaak zeer diepe inhoud die ze hebben.
Het bewijst de zeer hoge intelligentie van deze schrijver.

Ik vind hem zeker een goede kandidaat.

jan van wissen (7 december 2004 - 14:08)
Ben geen familie (voor zover ik weet) van Driek.
Als er één persoon in aanmerking komt voor de titel Dichter des Vaderlands dan is het Driek van Wissen.

Jouw gedichten hebben gewis
een inhoud van betekenis
met jouw vaardigheid der Nederlandse taal
ben je de beste van allemaal

-------------------------------------------------------------------
ook jij kunt stemmen op één van de kandidaten via de button links op de pagina!

Redactie nederlands.nl


Zie ook: http://www.dvhn.nl/

Schrijver: Job van Schaik
Inzender: JM, 18 december 2004


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.1 met 10 stemmen 1.743Er zijn 7 reacties op deze inzending:

Naam:
Ridzerd
Datum:
23 december 2004
Email:
rmvdhome.nl
Je snapt er geen donder van. Ik ben niet kwaad op Komrij. Ik ben kwaad omdat ik pretentieus wordt genoemd en dat is een totaal verkeerd oordeel.
Naam:
Quinten Jiskoot
Datum:
22 december 2004
Email:
quinten5xs4all.nl
Die boosheid zegt meer over jou dan over de schrijver op wie je kritiek levert. Kalmte is geboden. Je mag me ook gewoon bij de voornaam noemen.
Naam:
Ridzerd
Datum:
21 december 2004
Email:
rmvdhome.nl
Je moet mij nu niet in de schoenen schuiven dat ik pretentieus ben, Jiskoot, want dan word ik verschrikkelijk kwaad. Komrij is pretentieus met zijn hatelijke praatjes over het 'domme en kleinzielige Nederlandse volk', niet ik. Men mag best kritiek hebben op zijn eigen volk, maar op andere landen en volkeren valt net zo goed veel aan te merken. Maar dan mag het niet, want dan heet het discriminatie.
Naam:
Quinten Jiskoot
Datum:
20 december 2004
Email:
quinten5xs4all.nl
Nederlanders denken vaak dat ze moreel of anderszins superieur zijn aan andere volkeren. En daar vergissen zij zich misschien in. Er is hier veel rijkdom, maar ook heel veel armoede (en dan heb ik het niet over de financiën). In de zogenaamde Derde Wereldlanden is heel veel armoede, maar ook heel veel rijkdom (nog steeds gaat het niét over de financiën). Het op de hak nemen van onze armoede of het stimuleren van "hun" rijkdom is een nobele taak. Verder is het, denk ik, nogal pretentieus om persoonlijke overtuigingen of obsessies voor "waarheid" aan te zien.
Naam:
Ridzerd
Datum:
20 december 2004
Email:
rmvdhome.nl
Inderdaad, heer Jiskoot, zwartgalligheid zegt niets over de kwaliteit van poëzie. Ik heb enkele prozawerken van Komrij ook wel met plezier gelezen. Maar dat hij totaal ongeschikt is voor Dichter des Vaderlands blijkt ook wel uit het feit dat hij een jaar voor het verstrijken van zijn termijn er schoon genoeg van had en er de brui aan gaf. Dat het mijn weerzin opwekt, dat Komrij zo minachtend praat over Nederland en de Nederlanders, komt bij mij helemaal niet voort uit vaderlandsliefde, maar uit waarheidsliefde. Ik wil totaal niet beweren dat Nederland en het Nederlandse volk beter is dan andere landen of volkeren, maar dat het hier allemaal zo veel slechter is en dat de Nederlanders zo’n dom en bekrompen volkje zijn, dat is gewoon niet waar. Heel wat buitenlanders zouden een gat in de lucht springen als ze in Nederland konden wonen.
Naam:
Quinten Jiskoot
Datum:
20 december 2004
Email:
quinten5xs4all.nl
Maar wat, beste Ridzerd, zegt zwartgalligheid over de kwaliteit van poëzie? De beste dichters zijn vaak zéér zwartgallig. Voor prozaschrijvers geldt hetzelfde. Elfriede Jelinek, die haar land, Oostenrijk, werkelijk verafschuwt, heeft dit jaar de Nobelprijs voor Literatuur gekregen. Ze krijgt de prijs niet omdat ze als geen ander haar land weet te verafschuwen. Ze krijgt de prijs ook niet voor mensenschuwheid, voor cynisme of voor zwartgalligheid. Ze krijgt de prijs vanwege precies datgene waar het bij deze prijs om gaat: de kwaliteit van haar proza. Tot ongenoegen van vele Oostenrijkers die liever een vaderslandslievende auteur bekroond hadden gezien (die over twintig jaar al lang weer vergeten is).
Een schrijver of dichter moet uitdagen en prikkelen in plaats van behagen. Een schrijver is er niet om ons in slaap te sussen maar om ons wakker te houden.
Naam:
Ridzerd
Datum:
18 december 2004
Email:
rmvdhome.nl
Ik sta ook 100% achter Driek van Wissen. Moge God verhoeden dat Hielke Pijper het wordt. Ik hoor hem nog zeer trots en vergenoegd op tv verklaren, dat iemand had gezegd dat zijn boek 'het vunzigste boek in de Nederlandse literatuur is.' Een vunzige schrijver verdient naar mijn mening het eervolle predikaat 'Dichter des Vaderlands niet.' Evenmin als de vleesgeworden zwartgalligheid Gerrit Komrij.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)