Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Dierenambulance *De zwaan*

Zwaan kiest vijvertje als ankerplaats

Het zal je maar gebeuren, je komt thuis in het tweeduister en merkt dat de vijver nogal een witte uitslag heeft. Je neemt poolshoogte en ontdekt dat het gehele wateroppervlakte is ingenomen door een majestueus wit schip dat vervaarlijk naar je blaast. Een zwaan heeft haar intrek genomen in je tuinvijvertje en is niet in staat om tegen de kant op te klimmen. Voor opstijgen is zeker geen ruimte, want je hebt bij het graven van je waterpartij geen rekening gehouden met plompverloren watervliegtuigen. Door het constante ploeteren om te proberen uit haar benarde situatie te komen is `t arme beest behoorlijk verzwakt maar dan nog, hoe krijg je een vogel met een vleugelspan van twee meter nog wat, uit je kabouter oase?

Je belt de dierenambulance!

In afwachting van de ambulance dromen je gedachten vooruit op de spannende gebeurtenissen die gaan komen. De straat is afgeladen met sensatiebeluste ramptoeristen die allemaal een eigen oplossing proberen aan te dragen. Van het inpolderen van je waterparadijsje, tot het toepassen van verdovingspijltjes. Alles wat maar een beetje avontuurlijk klinkt wordt al dan niet serieus geopperd. Mijn zwager heeft een echte blaaspijp, ooit gekregen van een Zulu-krijger in ruil voor zijn aansteker, dus doet een grapjas er een schepje bovenop. Of hij die maar even zal halen? Je lacht als een boer met kiespijn en ziet in je ooghoek tot je opluchting een wagen die je onmiddellijk herkent als de redding van je tuin en die van de drie aangrenzende buren. Tenminste als het aan dat joch van een paar straten verderop ligt. Hij is al begonnen om aan iedereen die het horen wil een uitweg voor deze statige 747 uit te stippelen compleet met uitgewerkte theorie over de nodige breedte en diepte van de startgeul, lang genoeg om een charter te kunnen laten opstijgen.

Het slaan van twee autodeuren haalt je uit je angstzweetdromen en even later maak je kennis met twee heuse ambulancehelden

De oplossing voor het ontruimen van de vijver is minder ingrijpend voor je leefomgeving dan je angstdromen aanvankelijk voor ogen hadden. De kraker blijkt onder jagende aanmoediging uiteindelijk toch in staat om in te zien dat de verkozen lagune niet het onbewoonde paradijs is waar op was gehoopt. Ze hijst zich met een laatste inspanning op het geschoffelde droge. Waggelt hopeloos nachtblind in de beschermende armen van een struik en blijft daar ontredderd in steken, waarop ze gevangen kan worden. Gewikkeld in een deken wordt ze afgevoerd om te worden opgevangen, zodat ze kan bijkomen en aansterken voor terugkeer in de natuur.

*stukje geschreven voor het informatieboekje van Dierenambulance De Wadden*

Schrijver: WOLF, 9 jan. 2005


Geplaatst in de categorie: dieren

1,7 met 11 stemmen 1.173Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)