Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Nieuwe softdrug

Sinds mensenheugenis worden sommige planten en kruiden gebruikt omwille van hun kalmerend, opwekkend of hallucinogeen effect.

Uit de slaapbol (Papaver somniferum) wordt via de ingekerfde zaaddoos het gestolde wondsap verzameld waar na zuivering morfine en, na chemische behandeling, heroïne wordt vervaardigd.Alsem (Artemisia absinthium) is niet alleen muggenverdrijvend maar levert het terug in opmars zijnde absint. Mexicaanse, Nepalese en Cubaanse heilige paddenstoelen (kaalkopjes of Psilocybe) hielpen vroeger menig hippie in trance brengen. Deze paddenstoelen lijken een comeback te kennen in georganiseerde Paddo clubs. Cannabis is alom bekend.

‘Dosis sola facit venenum’ zei de arts Paracelsus (1493-1541) oftewel: ‘de dosis bepaalt of iets een vergif is’.

Softdruggebruikers in Nederland nemen de uitspraak letterlijk, gaan experimenteren en struinen de Friese en Drentse tuinen af, op zoek naar Hortensia’s. De knoppen en de bladeren van de plant schijnen een hallucinerend effect te hebben. De dosis voor het gewenste effect ligt erg dicht bij een overdosis, las ik in de krant. Een toxicoloog waarschuwde voor coma en verlamming tengevolge van een grote hoeveelheid cyanide die vrijkomt tijdens het gebruik.
Dirk Draulans (journalist, schrijver, bioloog) had het over dit nieuwe fenomeen in het Vlaamse televisieprogramma ‘De Laatste Show’. Hij demonstreerde met een bloeiende hortensia in pot waar het om gaat.
“Het zit ‘m in de bladeren”, zei hij guitig, want Dirk is steeds enthousiast. De bladeren dus, en die streelde hij, terwijl zijn ogen lachten. Want pretoogjes heeft Dirk ook: oogjes die twinkelen terwijl hij enthousiast spreekt over de natuur en al wat er in en rond leeft. Het zijn die pretoogjes van Dirk Draulans en die snelle bezeten stem die mij steeds doen opkijken om te luisteren, die mij op de rand van de zetel doen zitten en mij doen grijpen naar de afstandsbediening om de klank luider te zetten.
‘Het zit ‘m dus in de bladeren’, schudde Dirk losjes uit zijn mouw. En hij wreef nog maar eens langs een hortensiablad. Presentator Marc Uyterhoeven stak zijn neus in de plant als hoopte hij een vleugje ‘hogere sfeer’ op te snuiven. Typisch.
“Je moet wel oppassen voor een overdosis, want dat heb je snel met deze plant” informeerde Dirk de kijker terwijl hij met een haperend gebaar en lichte tegenzin de plant neerzette. Dirk laat niet graag los wat hij in zijn hand heeft terwijl hij praat. Wanneer hij een dier of een plant op zijn schoot heeft kan hij er maar moeilijk afscheid van nemen. Hij zwaait ze telkens uit, zijn objecten, met uitgestrekte arm: ‘daar gaat ze’. Met deze hortensiaplant dus ook.
De snelle manier waarop hij op het einde van het gesprek waarschuwde voor het ongewenste neveneffect deed me denken aan de reclame voor een geneesmiddel tegen hoofdpijn waar eerst euforisch het weldoende effect wordt beschreven, en waar op het einde in 2 seconden wordt verwezen naar ‘overdaad schaadt’of ‘raadpleeg uw arts’ of ‘niet langer dan 10 dagen gebruiken zonder doktersvoorschrift’.
Zoals Dirk Draulans die mooie, bloeiende hortensia strelend op de schoot had, dacht ik even: ’Nu gaat hij het zeggen…niet langer dan 10 dagen gebruiken’.

“Neem de proef op de som en weet het ons volgende keer te zeggen”, commandeerde Marc Uyterhoeven quasi ernstig betreffende de overdosis. Verlegen antwoordde Dirk met een blos op de wangen: ”dat zal ik doen”.
Hij weet het al, dacht ik. Maar zoiets mag je alleen maar denken. Dus zeg ik het niet luidop.

Schrijver: Greet Berghmans, 12 jan. 2005


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2,3 met 11 stemmen 1.334Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)