Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

DE EKSTERMYTHE

De mythe dat eksters van alles pikken, verzamelen en verstoppen klopt maar ten dele. Beroemd is de foto van een eksternest met daarin drie brillen. Ze zouden ook van glimmende voorwerpen als lepeltjes en ringen houden. In het Kuifjeboek ligt een grote diamant in een eksternest en hebben niet de zigeuners het ding gestolen. Er is nu zelfs een heuse museumtentoonstelling met ekstervondsten geopend en er is een ekstersdeskundige, de heer Gerst Baeyens. Met name blinkende dingen als een vingerhoedje, een veiligheidsspeld en een flessendopje doen het goed bij de eksterfamilie. De deskundige heeft nu echter uitgevonden dat alleen jonge eksters dingen verzamelen. Dit, omdat zij dit moeten leren. Eksters moeten een voorraadje voedsel aanleggen in de zomer voor slechtere tijden, die ze verstoppen onder bladeren en zeker niet in het nest zelf. Wel maken eksters extra grote nesten. De jonge eksters verstoppen van alles, met name glimmende dingen, maar houden daar later mee op als ze alleen nog voedsel verzamelen. De Mythe ontkracht, jammer eigenlijk.

Paultje de Ekster uit Molensloot denkt daar anders over. Deze jonge Belg houdt met name van bierflesdopjes en heeft al een hele verzameling aangelegd. Hij heeft ze in een kuiltje verstopt en zit er 's morgens naar te kijken. Hij gaat vaak naar het café, waar ze op de grond liggen en neemt ze dan mee. Het is een verslaving, Paultje moet het elke dag doen. Zulke streken houden de reputatie als dief in stand. In zijn nest leest Paultje allerlei bierreclames en bekijkt er etiketten van flesjes. Ook heeft hij een oude bierdopopener in zijn nest liggen. Soms legt hij daar een dopje in en bedenkt hoe bier nu eigenlijk zal smaken. Dat moet wel erg lekker zijn als er zoveel van is, denkt Paultje.

Op een dag drinkt Paultje een beetje bier dat op een tafeltje ligt. Hij voelt zich een beetje zweverig worden en vliegt fladderend naar zijn nest, waar hij in slaap valt. Hij droomt over een sexy vrouwtje en wordt opgewonden wakker en schettert aan een stuk door. Daarom houden mensen zo van bier, denkt Paultje. Hoe zouden dan die rokende stokjes smaken, waar mensen ook zo van schijnen te houden? Maar nee, dat gaat Paultje, die een goede opvoeding kende, toch te ver. Bovendien moet hij dan ook nog aanstekers verzamelen en dat is teveel werk. Dat voorjaar treft Paultje echter een leuke damesekster en samen krijgen zij een nest jongen. Hij heeft dan geen tijd meer voor zijn dopjesmanie en heeft het druk met voeren. Een jonge ekster verdrinkt in de badkuip met water bij het groentetuincomplex. Een jonge man begraaft hem, Paultje is erg verdrietig.

Maar de andere twee eksters groeien voorspoedig op en verzamelen ook allerlei voorwerpen, hetgeen uit onderzoek reeds is gebleken. De ekstermythe houdt stand.

Glimmend Einde

Schrijver: foppe oostenbrug, 3 mrt. 2005


Geplaatst in de categorie: dieren

1,2 met 6 stemmen 1.090Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)