Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Woorden en Worden

Taal is een fenomenaal medium in zijn of haar diverse verschijningsvormen.
Hier, de de lezer scherp in het hoofd etsende vorm die we schrijftaal noemen.
Daar, het zich binnen in het hoofd afspelende, en kettingreacties van sympathie en antipathie veroorzakende proces, dat door begrip en onbegrip wordt aangevuurd.
Elders, de vluchtige vorm die in wolkjes van klank het trommelvlies beroert en na-echoot in de 'Heilige Hallen' van het innerlijk gehoor. Met ongrijpbare en onzichtbare componenten als intonatie, snelheid en -summum van subtiliteit- intentie.
Vlees geworden gedachten, volgens Johannes. Vlees in de zin van kneedbare materie die (tijdelijke) woning is voor immateriële substanties als: betekenis en suggestie, bedoeling en sentiment.

Is het niet zo, uiteindelijk, dat een woord invloed verwerft in de wereld van zaken, door in het lichaam van de mens te transformeren van etherisch naar substantieel? Geeft in het Engels de letter L dit verschil aan tussen "word" en "world"; in het Nederlands misschien uitgedrukt als "woorden" en "worden"?
Taal is een verdichting van de onstoffelijke werkelijkheid die de mens op allerlei manieren bereikt, die een cruciale rol speelt in het be-grijpen van deze voortdurende stroom van invloeden.

Als de geur van een bloem, die voor de BIJ gewichtloze pakketjes aantrekkingskracht bevat, die motivatie- en hongerritmes trommelen in het open zenuwstelsel van deze voorgeprogrammeerde biologische minihelicopter, waardoor het navigatiesysteem feilloos richting .... etcetera, onovertroffen staaltjes van gemanifesteerde (werkende) intelligentie.

En intussen Taal, hoe zij ons behulpzaam is om de gedachtenstraal en beelden van het voorstellingsvermogen te vertalen, en hoe zij in staat stelt symbolen te rangschikken op het papier en ons netvlies, zodat wij kunnen communiceren.

Fenomenaal!!

Schrijver: Peter Anders, 17 maart 2005


Geplaatst in de categorie: taal

0.5 met 2 stemmen 942Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)