Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

DE BIJZONDERE KIEVIT

De kievit is de leukst vliegende vogel van Friesland, met zijn vreemde manoeuvres in de lucht. Het mannetje zit het vrouwtje achterna en samen maken ze duikelende vluchten met veel geroep van hun eigen naam. De kievit is slim, want hij vliegt een stukje verder op dan waar het nest zit als er gevaar dreigt. Zo zijn al veel eieren gered. De vijand kan zo niet een twee drie het nest vinden, eierzoekers met verrekijkers natuurlijk wel maar dat telt niet.
Deze kievit heeft echter een probleem waaraan hij veel moet denken. Hij vindt zichzelf zo gewoon en niet echt bijzonder. Hij doet precies zoals een kievit moet doen en is op tijd terug uit Afrika om in Friesland te broeden, altijd drie eitjes.
Maar dan gebeurt er iets door de voorzienigheid. De kievit wordt lichtjes geraakt door de cyclo-maaier die voorop gemonteerd zit op een grote John Deere tractor, omdat hij niet wil opvliegen en zijn nest verraden. Een vleugel wordt gekortwiekt. Pijn doet het niet maar hij vliegt nu nog met vreemdere buitelingen. Nu ben ik toch wel bijzonder, denkt de kievit trots.
De dierenjournalist heeft er van gehoord en komt poolshoogte nemen. “Nou kijk, zegt de kievit opgewonden, ze maaiden me zo een stuk van mijn vleugel af en nu vlieg ik heel apart. Maar het groeit vanzelf weer aan hoor en straks vlieg ik met anderhalve vleugel helemaal terug naar Afrika, knap hé!” Het interview komt in de dierenkrant en iedereen kijkt met bewondering naar de vreemde vlieger. “Die heeft geluk gehad”, zegt men zorgelijk en bewonderend.
De kievit is beretrots en buitelt zo vreemd mogelijk. Pas in november is zijn vleugel weer zodanig gegroeid dat hij de reis naar het zuiden kan ondernemen, helemaal alleen. Hij voelt zich erg belangrijk en apart en is zeer tevreden.


Buitelend Eind

Schrijver: foppe oostenbrug, 10 apr. 2005


Geplaatst in de categorie: dieren

2,0 met 3 stemmen 878Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)