Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

WAT DOET EEN ROERDOMP ?

Meestal is de roerdomp alleen maar te horen in de stilte van de avond in het moeras. Je kunt dan zijn roep horen, dat gaat van oe-hoemp oe-hoemp. Het is de geheimzinnigste vogel van Nederland en komt alleen in vochtig moerasgebied voor met lisdodden. Er zijn er maar tweehonderd van, waarvan zo’n vijftig in Friesland.

Het vreemde aan de roerdomp is dat hij bij naderend gevaar zich intrekt in de paalhouding als een rietstengel met de snavel omhoog. Zijn verenpak is bruin zwart gemarmerd en hij heeft wel een spanwijdte van een meter. Het interessante aan de roerdomp is verder dat hij er soms meerdere wijfjes op na houdt. Je ziet de roerdomp verder bijna nooit omdat hij zich verstopt voor de mens en andere dieren. Het is een solitair beest.

Weet je wat de roerdomp nu de hele dag doet? Hij staat zichzelf te bewonderen in de spiegeling van het water. Hij denkt na of hij wel aantrekkelijk genoeg is om meerdere vrouwtjes te lokken. Het is een verdwaalde verwaande Don Juan. Niks bang voor anderen, gewoon stinkend jaloers op de concurrentie. Ze hebben het zichzelf moeilijk gemaakt en nu zijn er bijna geen meer over in het zompige Holland, elders nog wel. De nu nog onbekende ornitholoog drs. Feitenkennis heeft dit verschijnsel ontdekt en bestudeerd. Een voorstudie is in voorbereiding ter publicatie. Foto’s ontbreken nog gedeeltelijk wegens onbenaderbaarheid. Het kan ook zijn dat de roerdomp om andere redenen zich zo gedraagt en dat de doctorandus zichzelf herkent in dit dier.
Het onderzoeksgebied is rudimentair en het blijft verder gissen, bekent de ornitholoog. Natuurlijke vijanden heeft de vogel niet en ze kunnen met hun luide zang uitstekend met elkaar contact maken. Elke vogelaar wil graag een roerdomp zien, maar dat lukt zelden. Hij blijft geheimzinnig en dat is leuk.

De mens wil alles verklaren en weten en dat kan niet en dat is ook niet goed. Elk levend wezen speelt een rol in de schepping, al is het bestaansrecht van de roerdomp wel met een grote waas omringd.

Hoemp Hoemp

Schrijver: foppe oostenbrug, 10 april 2005


Geplaatst in de categorie: dieren

3.2 met 5 stemmen 754Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)