Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Het koninklijke pardon

Vorige week is door Marion Bloem de actie ‘Een royaal gebaar’ gestart. De schrijfster verzamelt handtekeningen voor een koninklijk pardon voor 26.000 uitgeprocedeerde asielzoekers ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van Beatrix’ koningschap.

In het sprookjesbos is de koning met zijn drie ministers bij elkaar gekomen voor topoverleg. De koning neemt het woord. ‘Binnenkort word ik vijfhonderd jaar en ik zou graag een royaal gebaar willen maken’. De ministers kijken de koning verwachtingsvol aan. Salarisverhoging? Een huwelijk met één van de dochters van de koning? Niets van dit alles. De koning staat op en kondigt plechtig aan: ‘Alle burgers, boeren en buitenlui in mijn koninkrijk worden uitgenodigd voor het feestmaal ter ere van mijn verjaardag’.

De eerste minister staat woedend op. ‘Koning, mag ik u er op wijzen dat wij daarvoor te weinig capaciteit hebben. Wij zullen nooit in staat zijn iedereen te voeden’. De koning kijkt zijn eerste minister verdrietig aan. ‘Poef!’ De eerste minister is in een treurwilg veranderd.

De tweede minister laat zich niet uit het veld slaan en staat ook op. ‘Koning, u zou toch moeten weten dat er veel te weinig ruimte in het kasteel is voor zoveel gasten’. De koning staart naar een krasje op de tafel. ‘Poef!’ De tweede minister is in een zoutpilaar veranderd.

‘Wat denk jij ervan, derde minister?’ De derde minister houdt wijselijk zijn mond. ‘Zo zal het gebeuren’, sprak de koning en zo gebeurde het.

Inmiddels is de petitie getekend door ruim 135.000 mensen. Een lange lijst van bekende Nederlanders heeft zich achter het initiatief geschaard. De kans dat de koningin het algemeen pardon verleent is uitgesloten als het kabinet het standpunt van minister Donner overneemt. De ministers zijn verantwoordelijk voor de daden van de koningin en kan daarom zo’n beslissing niet op eigen houtje nemen.
‘Ik ben tegen’, sprak de minister en zo gebeurde het.

Schrijver: Johan Kroes, 23 april 2005


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 3 stemmen 829Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
26 april 2005
Email:
fredmolenaarcasema.nl
En toen stond de burger op.
Niets meer gehoord van de koningin, nadien.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)