Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Liefde

‘Zijn liefde voor de Heilige Maagd Maria’, hoor ik kardinaal Ratzinger op de t.v. zeggen. De paus wordt begraven. Er staan 2 miljoen mensen op het Sint Pietersplein in Rome en Ratzinger heeft het over de liefde van Johannes Paulus II voor de Heilige Maagd Maria.

Ik probeer me de paus voor te stellen terwijl hij zijn liefde voor Maria uit. Hoe gaat dat in zijn werk? Op wat voor manier heeft de paus iemand lief? En dan niet zomaar iemand, maar de Heilige Maagd Maria!

Ik zie de paus voor me. ‘s Avonds in zijn slaapvertrek. Zonder mijter en kazuivel uiteraard. Hij knielt naast zijn bed voor een reusachtig mariabeeld. Niet zo’n rommelmarktexemplaar zoals mijn eigen beeldje dat ik ooit in Maastricht voor een paar tientjes op de kop heb getikt. En ook niet zo’n Lourdes-exemplaar van plastic dat in het donker oplicht. Nee, de paus bezit een in perfecte staat verkerende, handgemaakte sculptuur. Tot in detail uitgewerkt. Een levensechte Heilige Maagd met een rode, volle mond, sierlijk gevouwen handen en mooie ronde borsten. Haar ogen zijn gesloten, maar kunnen ieder moment opengaan om de paus smachtend en vol verlangen aan te kijken.

De paus knielt dus voor zíjn Maria en kust haar voeten. Vervolgens kijkt hij omhoog. Zijn ogen glijden langs haar zachtblauwe jurk naar boven, via haar rondingen en gevouwen handen naar haar rode lippen en helaas nog steeds gesloten ogen. Bewonderend kijkt hij naar haar fijn gesneden gezichtje en probeert zich voor te stellen hoe het lange haar onder haar sluier eruit ziet. En dan voelt hij het: een oprechte en diepe liefde. Zijn liefde voor de Heilige Maagd Maria.

Zou het zo gegaan zijn? Ik weet het niet. Het valt nog niet mee om een beeld te vormen van de paus en zijn Maria. Wat ik me eigenlijk nog veel moeilijker kan voorstellen, is dat de paus ook maar enig idee had wat er met ‘liefde’ wordt bedoeld. Hoe kan iemand die een verbod op condoomgebruik uitspreekt en dus miljoenen doden op zijn naam heeft staan in godsnaam weten wat liefde is? Kan iemand die jarenlang met het grootste gemak half Afrika aan aids heeft laten sterven wel gevoelens hebben? Of anders gezegd: kan een misdadiger aan de ene kant gewetensloos mensen doden en aan de andere kant van mensen houden?

Ik denk dat je de paus het beste kunt vergelijken met Hitler. Hitler had dezelfde demagogische kwaliteiten als de paus. Hij had eveneens massa’s volgzame aanhangers en slaagde er net als de paus in om miljoenen slachtoffers te maken. En toch wist Hitler wat liefde was: hij hield van Eva Braun. Er zijn zelfs filmpjes waarin we een verliefde Hitler met een dartelende Eva zien. Heel menselijk. En tegelijk heel eng.

Een paus die in zijn slaapkamer in de weer is met de Heilige Maagd: heel menselijk, en tegelijk heel eng. Maar voorstelbaar. Het lijkt onmogelijk, maar ook een misdadiger van het ergste soort kan van iemand houden. Hitler had Eva. Johannes Paulus II had Maria.

bewerk   wis

Schrijver: Jo, 18 mei. 2005


Geplaatst in de categorie: religie

0,8 met 6 stemmen 927Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ridzerd
Datum:
19 mei. 2005
Email:
rmvdhome.nl
De schrijver schijnt het verschil niet te weten tussen liefde en seks. Het gaat soms met elkaar samen, maar het is niet hetzelfde.
Dat er miljoenen doden door aids vallen, komt niet door het verbod op condoomverbruik door de paus, maar omdat die condooms veelal helemaal niet verkrijgbaar zijn voor die mensen en als ze wel voorradig zijn, dan verdommen ze het vaak zelf om ze te gebruiken, niet omdat het verboden is maar omdat het minder lekker is. Dat verbod van de paus op pil en condooms, daar trekt niemand zich een moer van aan.
Ik ben geen liefhebber van de paus, maar om hem te vergelijken met Hitler, slaat echt nergens op.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)