Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Gento en Sjakie's ballen

Geboren 03/07/1938, Muiden. Nabij het Muiderslot, P.C.Hooft.
Een historische datum. In geen enkel boek voor schoolgaande jeugd vermeld. Schrikbarend, welk een desinformatie bij onze jeugd. Hoe kan de vermaarde Prof. A. de Swaan vaderlandsliefde verwachten bij jongelingen als zij Sjaak niet kennen?

Speelde tussen 16 september 1956 en 8 augustus 1973 603 wedstrijden voor Ajax 1. Daarin scoorde hij maar liefst 228 maal terwijl hij nimmer de middenvoorspositie innam. Doorgaans verdedigde hij mee, passeerde ettelijke tegenstanders, sommige meerdere malen en lanceerde vaak zichzelf via een voorzet op zichzelf. Sjaak for all.

Zijn rushes en dribbels waren fenomenaal. Gevreesd zijn kopkracht, zijn fabuleuze hard wegdraaiende voorzetten, zijn onwil te verliezen. Hij maakte onderweg geen praatjes, ging niet liggen en liet de dromen aan de dichters. Hij respecteerde Cruyff & Keizer. Ook als mens.
Altijd wetende dat hij zelf de beste was.

Maart 2005 was hij 4 minuten life op televisie. Amusementsshow.
In Rotterdam werden volgens betrouwbare bron binnen 2 minuten na zijn verschijning 387 tv-toestellen door het raam naar buiten gekegeld. Nog altijd leidt zijn verschijning bij grote massa’s tot ongeregeldheden.
Er vielen maar liefst 77 gewonden. In Charlois begon een helse volksopstand die door de ME werd gesmoord. Deze feiten werden via het beraad hoofdredacteuren en justitie buiten het nieuws gehouden. We leven 2005.
En zo gaat het al jaren. Sjaak komt vrijwel meer niet op tv. Rotterdam kan het niet aan..

Hij is niet alleen de beste, ook de knapste voetballer aller tijden van Nederland. Bij zijn bezoek aan de Huishoudbeurs 2001 vielen geregistreerd 1078 vrouwen flauw. Mannen klommen en masse in pilaren met fototoestellen. Velen lazerden naar beneden en werden à l’improviste door EHBO’ers verzorgd en ijlings naar ziekenhuizen getransporteerd. Heeft u het gelezen?
Neen dus. U wist het niet.
Sjaak leidt een verborgen bestaan. Waar hij komt ontstaat de chaos. Velen willen hem aanraken. Hij raakt niet uitgesigneerd. 2005.

Rick Planting (“Lucky Ajax”, Rap 1996) vertelde lang niet alles. Huiver, alleen Sjaak kan de massa aan. Zo dacht Rick. Hij leverde wel feiten van groot belang voor het juiste begrip. Ik zal er hier enkele opdissen.

‘Nog is Sjaaks verontwaardiging oprecht over die wissel in de rust van Ajax’ Europa Cup-finale tegen Panathinaikos. Want zegt Swart, 'hij speelde helemaal niet slecht toen; van hem kwam juist alle gevaar!’(blz.84).
Juist ja: voor eeuwig. Schandalig was het.

‘Sjaak Swart, de nationale schoonzoon wiens fraaie gesoigneerde benen en knappe kop de vrouwen naar het stadion zogen. Als bijen naar honing.
Sjaak Swart, het mediterraan ogende kind van Ajax dat door het publiek liefkozend als “Paco” aan het hart werd gedrukt – naar Francesco Gento, nota bene de speler die hem in oktober 1967 tijdens de Europacupwedstrijd tegen Real Madrid in “zijn liesstreek” had gebeten voor een vol Bernabeustadion.”(blz.85)

“Liesstreek”?: lik-me-vessie-politiek-correcte-valsheid –in-geschrifte!!! Z’n ballen. D’r bijkans afgebeten. Andrea Swart, de schat, heeft ze weer vastgenaaid(uit intieme bron, investigative journalism,jz) en Sjaak nog jaren over z’n bol geaaid. Tegen de zielenpijn. De doorzetter:

‘Ik speelde wedstrijden waarin ik er twee maakte, er (in de loop – jz) nog twee voorbereidde en te horen kreeg :Hé doe je nog wat.'(blz.89)
‘Hij kan leven met kritiek. Nou ja als die terecht was. En kritiek op Sjaak Swart was vaak niet terecht.’(blz.97)
Zeg maar gerust: NOOIT.

“Als Ajax op zondag in Rotterdam tegen Feyenoord speelde, had hij ’s ochtends eerst de zorg voor twintig(!!!j.z.) supportersbussen die vanaf zijn sigarenzaak in de Pontanusstraat vertrokken.”(blz.88)
Voorbereiden, inschoppen, supporterstransport, bolknak, Sjaak deed alles!

“Met trainer Humenberger kon Sjaak niet opschieten. ‘Hij propageerde hard voetbal en vond mij te slap(!!!jz). Loop eens tegen een boom zei hij.”
Die hadden ze met z’n Tiroler pofmouwtjes moeten damprakken.

“Op vrijdag 22 januari 1965 werd Rinus Michels aangesteld. Twee dagen er na zette Swart Michels in het zadel(!!!jz). Ajax won met 9-3 tegen MVV, Swart scoorde 5 keer.”(blz.88)
En bereidde de andere vier voor. Cruijff speelde ook mee.
DUS: Swart is DE grondlegger van het GROTE AJAX.
ZONDER SJAAK zou Ajax nu eerste divisie spelen of amateur!

“Maar als ze (het Ajaxbestuur-jz) met mij onderhandelden deden ze net of ze juist op mij moesten bezuinigen.”(blz.92)
“Ik heb de interesse van Feyenoord (dat hij zojuist in zijn eentje compleet had weggespeeld – tegenstander Veldhoen maandenlang zoek gespeeld -) gebruikt om meer geld los te krijgen.”(blz.92)
Precies, via mijn vriend Boerenpiet, uit Hellevoetsluis afkomstig, en als Feyenoorder beroepshalve woonachtig op de Amsterdamse Schippersgracht! Scoop!

Zo kan ik nog uren doorgaan: Sjaak-the-best-there-was-the best-forever.
Maar zonder zijn vader, opa en Andrea had Sjaak het moeilijker gehad. Sans doute.

Een opmerkelijke zaak tot slot die mogelijk verband houdt met de vroegtijdige verbanning van Sjaak uit het voetbal:
In de Grote Ajaxjaren zat een als flowerpowerhippie verklede Rotterdammer bepruikt, plaksnor, grijnsbebloemde regenjas, wisselende contacten, dagelijks in de Damstraat aan zijn mondharmonica te kwijlen.
Ik-ja-ik herkende hem: het was G.Cox, hooligan.
Deze Feyenoordfanaat hoorde uit over S.Swart. Bij passanten.
Dit zou mijns inziens dienen uitgezocht! Alsnog.

Schrijver: jos zuijderwijk, 10 jun. 2005


Geplaatst in de categorie: sport

4,1 met 9 stemmen 1.222Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Rina van Dijk
Datum:
11 jun. 2005
Email:
rinavandijktiscali.nl
Sprankelend amusement dit stukje, net als het voetbal van vroeger. Gelukkig is er nu een Jong Oranje dat dat weer in herinnering roept.
Naam:
Almaresáre
Datum:
10 jun. 2005
Email:
Almaresarehotmail.com
Bewonderingswaardig geschreven, maar voetbal is niet echt 'mijn ding'.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)