Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Houten koppen en houten hamertjes

Eén van mijn broers verraste me onlangs met een opmerking over de macht die op de grijze massa van mensen wordt uitgeoefend. Nee, het ging niet over kiesvee maar over de grijze massa die ieder mens heeft en kan gebruiken: zijn hersens.

Spanje is een jonge democratie. Na zo'n veertig jaar nationaal-katholicisme verschijnen nu opnieuw mannen met witte boorden en zwarte jurken op straat. Deze rare fanaten protesteren tegen het feit dat zo'n tien procent van de mensen in Spanje een legale manier van elkaar beschermen hebben: het huwelijk tussen homosexuelen en/of lesbiennes. Vele breingewassen volgelingen van deze houten koppen liepen wéér vrolijk mee in de vreemde optocht tegen vrijheid.

In het 'Dal van de Gevallenen' heeft Francisco Franco, een van de schoften van de 20e eeuw, een faraonisch bouwsel neer laten zetten door slaven uit de Burgeroorlog. Dat waren 'de rooien'. Mijn overleden schoonvader behoorde tot die wettelijk en democratisch gekozen politieke richting. Een Concordaat met het Vaticaan zorgde voor een spijkerhard totalitair systeem van onderwijs.

Franco kreeg het recht bisschoppen te benoemen en tekende 's morgens tijdens het ontbijt ongezien en opgewekt de vele doodvonnissen van zijn tegenstanders.

Nu ik de houten koppen heb voorgesteld wordt het tijd bij het ongelooflijke maar helemaal ware verhaal van de houten hamertjes te komen.

Tijdens een van de verplichte nummertjes van de Goede Week moesten alle mensen met een hamertje de kerk binnengaan. Daar werden ze tijdens de show verplicht om geknield met dat hamertje op de altaartrappen te slaan onder het uitroepen van de volgende toch zo vredige zin:'¡ Muerta a los judios y los masones !'.

Dat betekent: 'Dood aan de joden en de vrijmetselaars !'. De Burgeroorlog had bijna een miljoen slachtoffers geëist. (Tussen haakjes: kan iemand mij eens uitleggen wat sinds de oorlogen van de vorige eeuw het verschil is tussen een Gewone oorlog en een Burgeroorlog ?).

De timmerlieden in het dorp waar ik woon hadden veel werk in elke Goede Week. In Spanje heerste bittere armoede. En zonder Hamertje Klabats Boem kon niet.
Geld om een hamertje te kopen was er niet. Maar de handel in 'Bula's' was héél winstgevend. Die werden gekocht door een paar feodale fascisten die daarmee op vrijdag vlees mochten eten...én tegelijkertijd in een stukje hemel investeerden.

Zo werden de individuele grijze massa`s van mensen gewassen. In de familie van mijn vrouw werd thuis méér dan voldoende tegengas gegeven. Wij zagen houten koppen op straat met in ons achterhoofd het systeem dat ze vertegenwoordigen.
Datzelfde systeem zet al bijna tweeduizend jaar aan tot discriminatie en moord.

Houten hamertjes zijn nu niet meer nodig. Timmerlieden hebben tijdens de Semana Santa in dit nu weer mooie Spanje méér dan voldoende gewoon werk.

Schrijver: Jan J. Arends, 28 juni 2005


Geplaatst in de categorie: religie

2.6 met 5 stemmen 1.068Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)