Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

De heilige kat

Het geronk van een zware motor zwelt aan. Lijn 3! Ik stap op.
Hij wiegt in de rechte bochten van de binnenstad. De bus zit eivol.
Op de brede achterbank zit een vrouw met een peuter op haar schoot.
Het is te zwoel om dicht opeen te zitten. Het dun, katoenen hemd kleeft aan mijn rug. Ik ruik het okselzweet van de man die zich vastklemt aan een paal.
De peuter vraagt drie keer of het nog ver is. De moeder snauwt.

Er hangt een beklemmende hitte. Iedereen snakt naar iets, een chocoladereep, een roomijsje, een biervat. De peuter knoopt stiekem de bloes van zijn moeder los en pulkt aan het kanten schouderbandje. Het lijkt alsof hij dorst naar de moedermelk, alsof hij die uitgedoofde klieren tot leven wil wekken.
Een puber gaapt ernaar, er hangt een vlok aan zijn onderlip.
Als hij zo doorgaat druipt er een kwijldraad op zijn wreef. De moeder heeft het nog niet door. Ze lijkt wel slaapdronken zoals ze daar meedeint op het ritme van de bus. De chauffeur vloekt naar een roekeloze fietser.

Mijn keel brandt. Ik droom van ongerepte bronnen en smeltwater dat ruisend langs een bergflank stroomt. Het beeld vervaagt en vloeit over in een woestijn. De moeder heeft het door. Ze heeft de peuter een tik op zijn hand.
Hij jankt met veel vertoon, overdreven, om ons nog meer te ergeren of om medelijden op te wekken. De bus gaat fors in de remmen en we zetten ons schrap. De man met het zure okselzweet verliest zijn greep en wankelt.
Ik grijp hem bij de kraag. Hij bedankt me. Oogcontact vermijd ik zoveel mogelijk. De ogentaal brengt me in verwarring. Dus kijk ik door de voorruit naar de winkelstraat die nu nog verlaten is. De bus remt opnieuw, ik voel me een slinger. Er ligt een dikke kat dwars over straat. Ze moet blind en doofstom zijn want ze wijkt niet, ze blijft daar liggen als een sfinx.
‘De heilige kat’ denk ik. De man achter me mompelt iets over een dringende afspraak. Zijn stem klinkt nogal venijnig en verbeten.

De kat ligt te soezen in de zon.

Schrijver: Wim Veen, 24 augustus 2005


Geplaatst in de categorie: algemeen

2.8 met 4 stemmen 715Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)