Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Denkwerk

Een mens onderscheidt zich van de dieren door zijn denkvermogen.
Je zou, in computertermen, kunnen zeggen, dat de mens door zijn "schepper" een extra programma is toebedeeld. Het programma is toegerust met een aantal "tools", die je in staat stellen tot verschillende handelingen en processen. Bijvoorbeeld om beslissingen te nemen op het juiste moment, het uitspreken en opschrijven van je gedachten. Maar ook kun je het instrument gebruiken om je plaats in de schepping te overdenken.
Ieder mens denkt van tijd tot tijd na over het leven: wat doe ik hier? En waarom en waartoe? Dat is goed. Door veel te lezen over de ideeën van anderen kun je je denkproces oprekken, je kunt je grenzen verleggen. In de vorm van verhalen en gedichten kun je proberen je ziel, zeg je geest, bloot te leggen voor de ander. Niet alleen omdat je jezelf wilt openstellen, maar ook om de ander te kunnen vinden en herkennen.
Het denkvermogen is een groot goed, zo je wilt: een geschenk.
Maar, om in computertermen te blijven: als je in een programma als: Word niets anders doet dan almaar controleren of de Bold- of Underline-functie nog steeds werken. Niets anders doet dan controleren of het programma het nog steeds doet, dan heb je uiteindelijk niets aan zo'n tekstverwerker. Het programma is juist gemaakt om te gebrúiken: voor het schrijven van teksten en documenten.
Zo is het ook met denken. Als je almaar bezig bent je denkvermogen te gebruiken om mee te denken en je vergeet tussendoor ook nog te leven, dan leidt dat uiteindelijk tot niets.
Helaas zul je dan aan het eind van je rit moeten constateren, dat je wel doorlopend hebt nagedacht over het leven, maar het leven zélf niet hebt geleefd.

Schrijver: Rina van Dijk, 1 oktober 2005


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.9 met 7 stemmen 939Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jerry Panday
Datum:
4 oktober 2005
Email:
Veel schrijvers moeten dit aan het einde van hun leven constateren. Daarom is lezer zijn leuker. Maar lees met mate! Een letter wordt nooit een mens. Woorden worden nooit omhelzingen. Een boek kan nimmer een mensenleven evenaren.
Naam:
roos
Datum:
2 oktober 2005
Email:
hofmansonjahotmail.com
Geweldige tekst! Ik zou het zelf geschreven kunnen hebben, mag ik het van je overnemen?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)