Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

DE LANDMUIS EN DE BLAUWE KAAS

De landmuis was jong en vastberaden. In het Noorden op het Platteland was geen toekomst. Er waren geen leuke vrouwtjes en er was geen werk. Hoewel hij erg van de natuur hield en er volop Kaas aanwezig was op de boerderij en hij er goede vrienden had ging hij op een dag naar het Zuiden, naar de grote Stad.

Bij aankomst belande hij in het café de Filistijnen en at er zijn buikje vol aan blauwe schimmelkaas. Er was een leuk Stadsmuisje die hij meteen versierde omdat hij er zo lollig en roze van was geworden. Samen dansten ze de hele nacht en hij bracht haar hoffelijk naar haar holletje op zolder in een studentenhuis. Hij viel meteen in slaap. Zo ging dat een half jaar lang. Toen werkten de hersentjes van landmuis iets teveel door de blauwe schimmelkaas en hij ging echt gek doen. Stadsmuis had er genoeg van en van zijn slechte manieren en zette hem de deur uit. Landmuis was erg verdrietig en at nog meer kaas om haar te vergeten. Hij ging op vakantie naar zijn ouderlijk huis en kwam weer bij zinnen.

In het najaar probeerde hij het weer. Hij ontmoette een leuke kleine plattelandsmuis die ook in de stad woonde omdat er in het verre Zuiden aan Zee ook niks te doen was. Zij vond hem aardig met zijn lichtblauwe leren jasje die zo goed bij zijn ogen pasten. Samen vonden ze werk als schoonmakers op de Grote School. Daar liepen allerlei slimme muisjes rond die plannen maakten om de katten te verjagen en zelf aan de macht te komen. Er was rijkelijk kaas, ook de beruchte blauwe schimmelkaas. Samen snoepten de plattelandsmuisjes er lekker van in het weekend en deden spelletjes. Op vakantie gingen zij naar la France en het huisje van haar ouders aan zee. Het waren twee gelukkige jaren.
Op een avond vlak na Kerst en Oudejaar ging het weer mis met Plattelandsmuis. Hij had heimwee naar zijn moeder en at teveel blauwe schimmelkaas. Hij raakte van slag en deed weer gek. Hij verbouwde zijn hele kamertje en dacht dat de Binnenlandse VeiligheidDienst de kranten bezorgde. Hij kwam niet op zijn werk en na een week vond Plattelandsmuisvrouwtje hem uitgehongerd op zijn zolderkamertje. Zij stuurde hem naar de dokter en het ziekenhuis.
Plattelandsmuis was erg moe en verward en bleef daar een half jaar. Hij kon zich maar weinig meer herinneren. Hij ging daarna weer naar het Noorden, naar zijn geboortestreek. Hij trof die onveranderd aan maar het vertrouwde gevoel was verdwenen want hij miste zijn vrouwtje. De jaren verstreken, tien jaren gingen voorbij. Op een dag deed hij zijn duim in zijn hand en droomde die nacht. Hij droomde over zijn vriendin die altijd bij hem gebleven zou zijn als hij niet teveel kaas gegeten had. Ook zijn schoonvader zei dat toen muis vertelde dat er in het Noorden geen toekomst was. Na de droom was muis rustig omdat hij wist dat dat de waarheid was.
Hij besloot een nieuwe vriendin te zoeken op het platteland en glimlachte en at nooit weer blauwe kaas.

EINDE

Schrijver: foppe oostenbrug, 13 nov. 2005


Geplaatst in de categorie: ziekte

2,0 met 2 stemmen 772Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)