Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

ALCHEMIE

Zoals ieder mens zoekt naar een reden om zijn leven zin te geven, zoek ik in de taal naar woorden om dit zoeken te beschrijven.

Meng ik als een alchemist de kleuren van mijn verf zodat er een kleurenpracht ontstaat die de natuur natuurlijk nooit zal evenaren. Met die kleuren een beeld kan creëren dat de aandacht op eist en vasthoudt zodat de realiteit even stil staat bij deze creatie en zo het beeld in tijdloosheid verstild. Een beeld creëren of iets toevoegen aan al die dingen die al zijn gezegd en geschreven is een doel op zich.
Een schilderij dat door de jaren heen dezelfde magische aantrekkingskracht behoudt, of een gedicht of een verhaal dat generatie na generatie stand houdt is een eiland in het tijdvacuüm. Dat is alchemie van de geest. Woord en kleur strelen de ziel. Roepen gevoelens op die tijdloos zijn.

Elke kunstenaar of schrijver zal onbewust op zoek zijn naar de formule waardoor die alchemie tussen kunstenaar en toeschouwer tot stand komt. Soms wordt je bewust van dit proces doordat je zelf geraakt bent door iets dat je hebt gezien of hebt gelezen.

Dromen voor een prachtig schilderij dat enkele honderden jaren de mensen in beroering bracht en nog steeds dezelfde zeggingskracht heeft is een bijzondere ervaring. Hoewel de commerciële zijde van de kunst een schaduw werpt op de werkelijke waarde van een kunstwerk is het wonderlijk dat er veel generaties geroerd worden door oude verf op oud linnen of alleen al in vervoering raken bij het horen van de naam van de schilder. Dit heeft niets met alchemie te maken.
De invloed van kunstverzamelaars die willens en wetens de prijzen opdrijven is dan ook niet te verwaarlozen. De steen der wijzen. Van eenvoudige stoffen goud maken. Het kan, dat is bewezen. Een paar verfstreken op eenvoudig linnen kan een vermogen opbrengen als de juiste naam er maar op staat. Of het mooi genoemd kan worden is niet belangrijk. Dit is voor sommigen ook een bepaalde alchemie. Verf veranderen in goud. De ING bank weet er wel raad mee. Ze investeerden in blokjes en balkjes met de juiste naam eronder. Een duur reclame spotje. Wisselwerking tussen waarneming en beleving van het waargenomen object.

Alchemie. De zoektocht naar het eeuwig leven. Via het in stand houden van de nagedachtenis. Rembrandt van Rijn is het gelukt. Vondel is het gelukt. Vrouwe Tsai ( de beroemde mummie) in China is het gelukt. Zo kun je nog wel even doorgaan. Het eeuwig leven is een feit. De steen der wijzen is gevonden. Een hoog niveau van geestelijke beleving. Het bestaat. Je kunt het echter niet leren of kopen.

Je hebt het of je hebt het niet. Zeggingskracht in woord en beeld. Zeggingskracht over de grens van de tijd heen. Zodat je generaties die na jou komen nog kunt bereiken en beïnvloeden en ze iets mee kan geven voor de toekomst. Al is het maar een herinnering. Dat is voor mij alchemie.

Vooruitzicht, inzicht, leren van het verleden. Terwijl de discussie loopt over de beleving van tijd. Er is geen verleden. Er is geen toekomst. Het ‘ nu’ is hier en overal. Terwijl je dit ‘ nu’ alweer verlaten hebt terwijl je het uitspreekt. Tijd als beleving. We komen altijd tijd te kort. Terwijl er zoveel tijd is zowel achter ons als nog voor ons. We weten alleen niet waar we ons in die tijdstroom bevinden. Hoeveel tijd we nog hebben. Tijd is geld. Geld beheerst de verdeling van welvaart op deze planeet. Alchemie voegt er niets aan toe. Wie geld heeft heerst. Wie heerst verdeelt, wie verdeelt heeft macht. En macht is het waar het tegenwoordig om gaat.

Zo verdwaal ik weer via de alchemie in de tijd. Via de tijd weer in de enorme machtsstrijd op deze aardkloot. Oorlogen en onderdrukking veroorzaken zoveel ellende. Elke keer als ik het nieuws aanzet overkomt me dat gevoel van machteloosheid. Met schoonheid en mooie woorden krijg je de ellende de wereld niet uit. Met shockerende beelden raak je de verkeerde mensen. De kunst als middel de mensheid bewust te maken van hun verantwoording de maatschappij leefbaar te maken en te houden is voor mij geen optie.

Ik wil slechts schoonheid toevoegen aan deze steeds grijzer wordende wereld. Wanneer een door mij gecreëerd beeld een moment van blijdschap oproept heeft er chemie plaats gevonden en is mijn doel bereikt.

Schrijver: Willy Vittali, 27 nov. 2005


Geplaatst in de categorie: kunst

3,0 met 6 stemmen 1.303Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)