Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

lusten

Eigenlijk had Freud gelijk, het hele leven staat in teken van je id en je superego die tegen elkaar opboksen. Je id stuurt impulsen door aan je lichaam en je superego probeert dit tegen te houden. Je geeft hieraan toe of je houdt je sterk. Waar is de lijn die je trekt en waar bestaat deze uit?
Je laat je gaan of soms meer dan eens. Je voelt schuld die alleen gericht is op jezelf en op het moment. Het moment van aan jezelf te buiten gaan, toegeven aan je lust. Toegegeven aan je lust, je voelt je ultiem. Ultiem wat? Geluk? nee, geluk is het niet. Alleen ultiem.

Dag en nacht sta je met jezelf in tweestrijd zal ik wel of zal ik niet.

Je id brengt je in de verloedering. Je id is je instinct dat niet ver boven het dierlijke gedrag staat of is er eigenlijk wel een onderscheid tussen het id van de mens en het instinct van een dier. Je geweten daarentegen geeft je een gevoel van bevrijding, je voelt je sterk. Je legt de lichamelijke last van je af.

Zo kan je zien dat Freud nog niet zo achterhaald is. Het hele leven staat in teken van lust en lustbehersing. "de deugt zit in het midden". Altijd moet je maat weten te houden en weten te vinden, nooit te ver gaan.

Plato sprak van ultieme liefde die alleen door de geest bepaald wordt. Hierbij wordt namelijk het lichaam uitgeschakeld. De boosdoener waarmee de mens steeds in conflict is verdwijnt bij dit plaatje, waardoor de mens uitkomt bij de perfecte liefde.

Waarschijnlijk is het superego de geest en leeft in de perfecte wereld of de hemel, en is het id het lichaam dat leeft in deze wereld. Als je het lichaam dus zou uitschakelen wat gebeurt bij de dood, krijg je waarschijnlijk de perefecte mens, want dan blijft de geest over die leeft in een paradijs.

Liefde en Seks zou je in theorie ook van elkaar los kunnen koppelen maar dan blijft er bij de seks aan lustbevrediging over. Daar kan je je dus behoorlijk schuldig over voelen. Daarom is door de eeuwen heen daar ook zo'n taboe op geweest. En wilden mensen hun kinderen behoeden voor de gevolgen die seks met zich meebracht.. kinderen!
Seks is de meest grote vorm van de lustbevrediging maar ook de meest noodzakelijk want ander zou de mens uitsterven en zo blijven we hangen in een vicieus circeltje.

Schrijver: marie, 2 december 2005


Geplaatst in de categorie: psychologie

1.5 met 4 stemmen 552Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)