Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Betrekkelijk misleidend

De jaarwisseling is dit jaar ‘betrekkelijk rustig’ verlopen, lees ik in de krant. De nieuwjaarsnachtschade is opgenomen en er zijn deze keer maar drie vuurwerkdoden gevallen. Eigenlijk is er maar sprake van één vuurwerkdode. Twee mannen zijn namelijk gestorven na een ruzie óver vuurwerk. De een hebben ze op een riek geprikt en de ander heeft van schrik het loodje gelegd. Beiden zijn ze voor het gemak maar op de hoop ‘vuurwerkdoden’ gegooid.

Máár drie doden. Ze vertellen het alsof het niks is. Ik weet niet wat ze tegenwoordig ‘betrekkelijk rustig’ noemen, maar van de opsomming, "de gebruikelijke vernielingen, vechtpartijen, uit de hand gelopen vreugdevuren en de alom bekende vuurwerkongelukjes", word ik alles behalve vrolijk.
Als ik de nieuwsberichten beter ga lezen, vind ik nog veel meer incidenten. "Schietpartij in Rotterdam met dodelijke afloop, honderd arrestaties na bekogeling politie met stenen, materiële schade bij brand door binnenvliegende vuurpijl, dieren gestorven tijdens verwoestende brand in dierenwinkel."
Noem het allemaal maar betrekkelijk rustig.

De inleiding van het nieuwe jaar zou een feestelijk gebeuren moeten zijn, maar het blijft een feit dat er ieder jaar in de eerste nacht van het jaar meer mensen sterven en gewond raken dan op een willekeurige andere nacht. Waarom zou je nog uitkijken naar dit Nieuwjaarsfeest? Ik zie er in ieder geval een heel jaar tegenop en schijt in mijn broek als mijn familie zo nodig weer vuurwerk af moet steken. Zenuwachtig wacht ik tot ze terug binnenkomen en ga dan paniekerig al hun vingers tellen.

Hoeveel vuurwerkspotjes ze ook laten zien, sommige mensen schijnen het nooit te snappen. Wie steekt er nu vuurwerk aan met een aansteker? Wie steekt er nu een te korte lont aan? Wie blijft er maar teruggaan naar een weigerende vuurpijl? Wie stuurt er nu zijn kinderen de straat op, omdat ze het anders niet goed genoeg kunnen zien? U? Uw buurman misschien? In ieder geval veel mensen die toch echt beter zouden moeten weten. Misschien ben ik wel iets te voorzichtig hoor, maar als je het goed bekijkt, is het nog veiliger om met je ogen dicht de straat over te steken, dan een vuurpijl af te steken. Mag ik dan alsjeblieft een beetje bang zijn als mijn dierbaren, die om twaalf uur ‘s nachts toch al de nodige alcohol hebben genuttigd, het nieuwe jaar ‘spetterend’ willen beginnen en hun 120 euro aan vuurwerk de lucht in willen schieten?

Een ramp in Enschede, zoveel doden, zoveel gewonden, en nog steeds is het vuurwerk niet afgeschaft. Er zijn al zat dingen verboden, die minder catastrofale gevolgen hebben gehad. De mooiste dag van het jaar voor mij is dan ook 1 januari. Als ik op deze dag weet dat al mijn familie, vrienden en bekenden weer veilig de nacht zijn doorgekomen, ben ik de gelukkigste mens op aarde en is mijn jaar in ieder geval goed begonnen.

Schrijver: wendy77, 1 januari 2006


Geplaatst in de categorie: feest

4.0 met 1 stemmen 915Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)