Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Een ellendige trek van de geschiedenis is, dat 'ie zich steeds herhaalt. Zo heeft Wilders het steeds over vrijheid en een sterk gezag. Lastige jongelui, daar moet de knuppel over. De belastingen moeten drastisch omlaag en het ambtenarenapparaat moet worden gekortwiekt.
In de zestiger jaren stond een andere rechtse praatjesmaker op, die op dezelfde manier populair wilde doen. Niets nieuws onder de zon. De PVV is oude gein in nieuwe zakken.

Schrijver: Theo_Dosius, 16 september 2009


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.5 met 4 stemmen 208Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Theo_Dosius
Datum:
19 september 2009
Gluupje, waarover zou je dan een referendum willen houden? Ik vind het nog niet zo'n slecht idee als dat middel vaker wordt gebruikt, al ga ik echt niet 3 of 4 keer jaar naar de stembus.
Ik blijf me trouwens afvragen wat je precies onder 'politiek correct' en het tegendeel daarvan verstaat. Wat is er mis met politici die een aantal basisnormen in acht nemen?
Naam:
gluupje
Datum:
18 september 2009
ik zou een referendum geen losse flodder willen noemen, zagen aan stoelpoten kan heel verfrissend zijn.....
Naam:
Theo_Dosius
Datum:
17 september 2009
Gluupje, je hebt het voortdurend over 'politieke correctheid'. In jouw ogen schijnt dat walgelijk te zijn. Graag hoor ik van je wat je daaronder verstaat, anders blijft het bij een paar losse flodders zonder enige onderbouwing.

Het populisme is een stroming waarbij men zegt de belangen van het volk te vertegenwoordigen; de populist zet zich daarbij altijd af tegen de 'elite'. Paradoxaal genoeg komen populisten echter vaak voort uit dezelfde elite die ze zeggen te bestrijden. Meestal doen ze dat uit rancune: ze voelen zich tekort gedaan bij het streven om hun ambities te verwerkelijken. Soms ook spelen oprechte verontwaardiging en het streven naar meer sociale gelijkheid een rol. Meestal gebruiken ze het volk om hun eigen politieke doeleinden ten koste van dat volk te realiseren. Omdat Wilders uit dezelfde elite voortkomt die hij nu bestrijdt, vind ik hem a priori al ongeloofwaardig.

Zie o.a. pubs.socialistreviewindex.org.uk/isj10 3/faulkner.htm. Daarin staat hoe hetzelfde principe al bij de Romeinen werkte. Let op de formulering: "The populist leaders were themselves top senatorial aristocrats". Verder commentaar lijkt me overbodig.
Naam:
gluupje
Datum:
17 september 2009
misschien wil het volk (populus) eens echt gehoord worden, bijvoorbeeld via referenda, maar ja, dat komt soms niet zo goed uit.....
Naam:
Theo_Dosius
Datum:
16 september 2009
Dag gluupje, ik zie dat je even komt binnenglippen. Wat versta je onder 'correct'? Kun je dat ook uitleggen? Onder 'correct' versta ik, dat iemand
1. zinnige argumenten gebruikt,
2. zich aan algemeen erkende feiten houdt,
3. niet bepaalde groepen op grond van etnische afkomst of geloof wil uitsluiten of zelfs het land wil uitzetten, en
4. opereert binnen een partij waarin niet alle macht geconcentreerd is in één persoon, maar de verantwoordelijkheid berust bij het partijbestuur en de leden.

Ik constateer in alle nuchterheid dat:
1. de plannen van Wilders niet haalbaar zijn,
2. de PVV bepaalde volksdelen (niet-westerse allochtonen, vooral moslims) wil uitsluiten,
3. Geert Wilders artikel 1 van de Grondwet, op basis waarvan iedereen in Nederland voor de wet gelijk is, wil schrappen,
4. de PVV geen democratische partij is, omdat ze geen leden kent en Wilders er alleenheerser is, en
5. Wilders de klok terug wil draaien.

In het verkiezingsprogramma voor de TK 2006 staat zelfs dat de PVV streeft naar een 'Nieuwe Gouden Eeuw'. Ongelofelijk! En zo iemand beweert ook nog dat hij af wil van 'oude politiek'? Heb je ooit zo zout gegeten?

Als er één persoon is in Nederland, die op een ouderwetse manier populist is, dan is het wel Geert Wilders. Hij is de politiek ingestapt als een typische blauwe blazer-liberaal van de VVD met een flamboyante coiffure, gepolijste manieren en karakteristieke VVD-standpunten. Oude politiek dus. Omdat hij steeds meer van de partijlijn ging afwijken, heeft hij zijn eigen toko opgericht. Ten onrechte nam hij aan dat hij niet langer binnen de VVD werd geduld. Daarom is hij er op een nogal pathetische manier uitgestapt.

Wat hij nu doet, is al zo oud als de wereld: roepen dat je de stem van het volk vertegenwoordigt en je afzetten tegen de 'elite'. Ondertussen dient hij vnl. zijn eigen belangen. Dat zie je altijd bij populisten. Populisme kwam al in de Romeinse tijd voor. Niets nieuws onder de zon; het is altijd weer het oude liedje. Ik zal er binnenkort een artikel over schrijven en daarbij zijn belangrijkste standpunten 'es tegen het licht houden. Kijk en vergelijk, laat het gezonde verstand het winnen van de kretologie. Meer vraag ik niet, maar ook niet minder.

Graag hoor ik van jou wat jij onder politieke correctheid verstaat. Ik ben benieuwd!
Naam:
gluupje
Datum:
16 september 2009
ik denk dat de 'burger' het correcte gezeik zat is, om het even of het links, rechts dan wel door het midden is.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)