Inloggen
voeg je bewering toe

Beweringen

Bij het lezen van vele inzendingen op dit tabblad lijken enkele beweringen hier en daar op een hoenderhok, waarvan de bodem bezaaid is met knuppels. Er blijkt, als reactie, door menige gevederde medebewoner fel of juist sussend te zijn gekakeld, terwijl andere nog druk op reacties broedden. Achteraf zou je verwachten, dat vanuit de redactie enig respons, in welke vorm dan ook, zou zijn losgeweekt; daar zal vermoedelijk geen haan naar kraaien.

Schrijver: Günter Schulz, 30 juli 2014


Geplaatst in de categorie: algemeen

3.9 met 11 stemmen 277



Er zijn 9 reacties op deze inzending:

Naam:
Dik van Balen
Datum:
5 augustus 2014
De Bruine worstelt weer opzichtig met de kunst van argumenteren. Dit door ons te wijzen op het aanzetten tot denken als 'literair beginsel'. Zo redenerend, kan overduidelijke kletskoek leiden tot fronsen van wenkbrauwen. Een 'literair beginsel' is daarmee niet geduid.

Verder glibbert De Bruine door op haar overbekende, aalgladde pad van de amateurpsychologie. Aldus onderwijst zij de lezers over eigen 'referentiekader'. Of zij attendeert ons tot vervelens toe op de 'eigen emotionele beleving', welke zelfs nader onderzoek verdient, indien wij ons ongevoelig tonen voor flauwekul.

Zo draaien wij als argeloze lezer weer door in het moeras van veredeld jij-bakken van De Bruine, waarvoor ik nog steeds weinig waardering kan opbrengen. Ook bij haar ga ik overigens minderen met commentaren. Nog los van de stijl van De Bruines reacties, maak ik met mijn regelmatige gesputter de draadjes immers boeiender dan strikt noodzakelijk. Uiteraard is dit slechts mijn persoonlijke observatie.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
4 augustus 2014
Van Balen is een duidelijke pot en ziet er hemeltergend zwart uit als reagluurder. Een tekst die je, om te beginnen, aan het denken zet heeft een literair beginsel. En dat is nu exact wat hier niet plaatsvindt. Er wordt in de regel niet goed nagedacht over dat wat er wordt geschreven, er worden vooral foute interpretaties gemaakt waaraan elke logica ontbreekt. Je zult eerst je eigen referentiekader moeten onderzoeken voordat je tot zo´n oordeel komt over wanneer een tekst literair is of niet. Je eigen emotionele beleving staat hierbij centraal en elke geschreven of gesproken tekst die jou niet aanstaat verdient onderzoek van je eigen emotionele beleving.
Naam:
Günter Schulz
Datum:
3 augustus 2014
@ randverschijnsel: goed gezien; daar gaat m'n berm . . . Groeten terug.
Naam:
randverschijnsel
Datum:
3 augustus 2014
Je ziet het goed, ze vliegen bij bosjes uit de bocht. Groetjes, ook aan moeders...
Naam:
Dik van Balen
Datum:
2 augustus 2014
Of literaire drijfveren altijd het motief zijn om op deze site te schrijven? Ik betwijfel dat, gezien het gegeven dat van echt literair werk weinig sprake is. Al is de definitie van 'literair' best lastig. Wie kan hier bepalen welke inzendingen 'literair' zijn? Hier tekent zich toch wel een mijnenveld af aan diverse invalshoeken.

Of deze site werkelijk als doel heeft literaire talenten een platform te geven? Ik vermoed, dat de redactie dat zeker wenst. Maar tegelijkertijd demonstreert de redactie eveneens vormen van realisme door veel bijdragen binnen bepaalde criteria toch te accepteren. Daarmee heeft de site beslist een laagdrempelig karakter. En dat is op zich mooi en prijzenswaardig. Meer mensen kunnen schrijven. Ook degenen zonder 'literaire ambities'.

Het persoonlijke aanvallen vind ik heel erg meevallen. Zeker niet dramatisch. Ja, er zijn wel eens pittige discussies. En ja, deze zijn niet altijd gebaseerd op boeken, studie of grondige en verantwoorde argumentatie. Maar is dat voor deze site strikt noodzakelijk? Als het mogelijk is, prima. Maar andere vormen vallen blijkbaar binnen de tolerantie van de redactie, die deze site met moed en trouw in de lucht houdt.

Of door enkele scherpe toonzettingen veel gebruikers zich hebben teruggetrokken, is voor mij niet na te gaan. Schrijvers en lezers komen en gaan. De loyaliteit, ook aan een schrijfsite, is tegenwoordig heel anders, en minder stevig dan 'vroeger'. Bovendien lijkt het zwak om bij die enkele minder fraaie discussies de site 'de rug toe te keren'. Kom op, enige flinkheid bij tegenwind, dat mag wel.

Een zogeheten 'krachtige aanpak' van 'vuilbloggers' om de site weer 'gezond' te maken, acht ik dan ook onnodig en griezelig. Want wat is dan 'gezond'? Amateur wetenschappers die elkaar bestoken met boekenwijsheid onder het mom van 'literaire ambities'? Tja. Ik heb overigens niks tegen literaire ambities. Zelf haal ik, voor zover ik kan nagaan, geen literair niveau, wat dat ook moge inhouden.
Naam:
Wilma de Bruïne
Datum:
2 augustus 2014
Ach wat zijn we toch weer goed. Vergeet het Haagse accent vooral niet.
Naam:
J.de Groot
Datum:
1 augustus 2014
@ H.Klaassens, ik hoop dat veel aliassen van U dit ook lezen.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
30 juli 2014
Email:
klaassens38zonnet.nl
Beste Günter, nederlands.nl is o.a. bedoeld als een podium waarop mensen met literaire ambities hun werk kunnen presenteren. Binnen die opzet moet het natuurlijk mogelijk zijn om kritiek op het werk van anderen te leveren. Met opbouwende kritiek kan iedereen zijn voordeel doen.

Wat ik hier echter zie gebeuren, is dat sommigen er een sport van hebben gemaakt om anderen op alle mogelijke manieren persoonlijk aan te vallen en te beledigen. Daardoor hebben veel mensen zich van de site teruggetrokken.

Daarom denk ik dat alleen een krachtige aanpak van vuilbloggers en jij-bakkers de site weer gezond kan maken. De nadruk moet m.i. komen te liggen op literair werk en het stimuleren van elkaar om iets waardevols tot stand te brengen. Alles wat dat streven in de weg staat, moet consequent worden bestreden. Het schrappen van deze rubriek kan daar misschien een bijdrage aan leveren.
Naam:
J de Groot
Datum:
30 juli 2014
Ha, ha Günter, hanen leggen geen eieren dat is zeker, maar jij bent je ei zeker kwijt.
Prima gedaan, misschien heb jij meer succes bij de redactie dan ik. Maar nu zal ik wel (schrijven) praten als een kip zonder kop!

En wat zegt de redactie: niks!
Let maar op.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)