Inloggen

Hoge Raad faalt: gekend onrecht (161)

dagcolumn
4.9 met 204 stemmen 4.010
In de herhaling op maandag: totdat een nieuw proces zal plaats vinden.
---------------------------------------------------------------------------------------
De juridisch zeer geschoolde dames en/of heren van de Hoge Raad laten het vonnis in zake de Arnhemse Villamoord voor wat het is. Mensonterend. Motivatie: Het Arnhemse hof had zich ooit gebogen over de politieverhoren en had die als betrouwbaar (!) bestempeld...
Je hoeft geen jurist noch psycholoog te zijn om na het zien van de verhoren -…

Apparaten door de tijd heen

column
3.4 met 7 stemmen 54
Mijn wasmachine, die ik vorig jaar nieuw heb moeten kopen, bleek na een gedraaide was voor het eerst niet goed te hebben gecentrifugeerd. Op al mijn oude machines had ik een aparte stand voor centrifugeren die met eenzelfde knop, waarmee je ook je programma’s instelt, werd bediend. Bij mijn huidige apparaat (een AEG) staat het woord centrifuge op het bedieningspaneel van het apparaat maar ik had geen idee hoe ik deze in moest stellen. Na de handleiding erop te hebben nageslagen bleek, nadat…

Een Engelse dichteres in hart en nieren

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 14
(voor Felicia Hemans (1793 - 1835))
Jij bent geboren als Felicia Dorothea Browne op 25 september 1793 op 118 Duke Street in Liverpool, Lancashire. Jouw vader George Browne werkte voor het wijnimportbedrijf van zijn schoonvader Benedict Paul Wagner (1718 - 1806), die hij als Toscaans en keizerlijk consul in Liverpool opvolgde. Benedict was wijnimporteur op 9 Wolstenholme Square in Liverpool en Venetiaans consul. Jouw moeder was Felicity Wagner. Jij was de vierde van zes kinderen, 3 meisjes en 3…

Het kattenboek

hartenkreet
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 1
Nog altijd neemt het een plaatsje in in mijn boekenkast ergens in de rij vol studieboeken en romans, die ooit mijn belangstelling in beslag genomen hebben en die mij boeiden; het kattenboek....
Mijn arme, liefste en zo betreurenswaardige ouders die sinds lang dit leven en deze wereld verlaten hebben, moeten het boek eens met gedachten aan mij, hun zozeer geliefde en vereerde oudste dochter, zorgvuldig uitgezocht hebben in een boekhandel....
Het prachtig uitgevoerde boek bevat tal van kleurige…
autobiografie
4.8 met 5 stemmen 44
“Als je rookt voel je je namelijk prettig. Je ervaart positieve effecten van het roken. Daarom blijf je roken. Maar mensen die langere tijd roken ervaren op den duur ook negatieve effecten.“
Bjarne las de informatie op het internet nauwkeurig. Geld om tabak te kopen had hij niet meer en hij had geen zin om peukenraper te worden. Misschien was dit het juiste moment om te stoppen.
“Roken en psychische klachten komen dikwijls samen voor. Sommige rokers hebben te maken met…

Nuchter blijven

verhaal
4.6 met 5 stemmen 61
Wanneer ik, bij deze, wederom het mooie eiland Goeree Overflakkee, met een gevoel van tevredenheid én een soort gretigheid al beschrijvend omarm, dan verwoord ik uiteraard ook de gevoelens van mijn echtgenote. Ik ben me bewust van het gevaar, dat ik daarbij ongewild gemakkelijk en bijna onmerkbaar wegzak in het mulle drijfzand van metaforen. Constaterende, dat wij nu al weer acht jaar op dit paradijselijke eiland wonen zeg ik, dat de tijd ‘als zand door je vingers is gesijpeld’, of in onze…

Bosma geschikt als premierskandidaat?

bewering
2.5 met 2 stemmen 12
Misschien is Drs. Martin Bosma wel een geschikte premierskandidaat.
Hij is PVV-er in hart en nieren, is een goed van de tongriem gesneden parlementariër met jarenlange ervaring, is een uitstekende Tweede Kamer-voorzitter, heeft Wilders nog nooit laten vallen, heeft een (extreem)rechts imago dat naadloos past bij het beoogde kabinet.
Ook zijn opleiding (studeerde Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam) staat er borg voor dat hij van de hoed en de rand weet.
(Dat er een nieuwe…

Laatste nieuws:

De Martinus Nijhoff Vertaalprijs 2024 gaat naar de Groningse vertaalster Paula Stevens.

De Martinus Nijhoff Vertaalprijs is de belangrijkste Nederlandse onderscheiding voor vertalers. Deze prijs wordt sinds 1955 door het Cultuurfonds uitgereikt. Aan de prijs is een geldbedrag van € 50.000 verbonden. Eens in de vijf jaar gaat de onderscheiding naar een vertaler die vanuit het Nederlands vertaalt.

De jury bleek onder de indruk van het vertaaloeuvre van Stevens: omvangrijk en van hoge kwaliteit. De jury prijst Paula Stevens als bijzondere pleitbezorger van Noorse auteurs met haar voortreffelijke vertalingen.
Redactie, 21-03-2024
HET kleine VERSCHIL

In 5 delen die onderverdeeld zijn in kleine hoofdstukjes (400 pagina’s tekst) pleit onze dagcolumnist Jan Lunsing met vlotte pen voor een meer sociale samenleving, omdat steeds duidelijker wordt dat de neoliberale samenleving aan het vastlopen is. Met veel kennis van zaken weet hij oude en nieuwe situaties beeldend te beschrijven, waardoor de lezer geprikkeld wordt na te denken over wat Jan aan kennis aanbrengt en vaardig combineert.
Jan benadrukt geen verschillen maar wil verbinden. Een loffelijk streven dat ervoor kan zorgen dat vertrouwen weer vanzelfsprekend wordt bij voorbeeld in de relatie overheid-burger en in de relatie tussen burgers onderling.


Titel: HET kleine VERSCHIL dat ALLES VERANDERT
Schrijver: Mr. Dr. Jan R. Lunsing

Uitgeverij: Doornwater te Obdam
Wil je daar een exemplaar bestellen, maal: vandewaterhanneke@gmail.com

ISBN: 978-90-833612-2-2-2/ NUR320
Prijs: € 24.95
Redactie, 17-03-2024
ZES GENOMINEERDEN voor LIBRIS LITERATUUR PRIJS 2024

Vijf Nederlanders en een Vlaming zijn genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2024 voor de beste Nederlandstalige roman van het jaar. Het gaat om Cobi van Baars, Sacha Bronwasser, Rob van Essen, Ersterher Gerritsen, Frank Nellen en Maud Vanhauwaert. De jury onder voorzitterschap van Kim Putters brengt zo de longlist terug tot zes genomineerden.

De winnaar ontvangt 50.000 euro en wordt op 13 mei 2024 live bekend gemaakt in Nieuwsuur.
De boeken zijn: De onbedoelden (Cobi van Baars), Luister (Sacha Bronwasser), Ik kom hier nog op terug (Rob van Essen), Gebied 19 (Esther Gerritsen), De onzichtbaren (Frank |Nellen), en Tosca (Maud Vanhauwaert).

Bron: onder meer www.librisprijs.nlLonglist Libris Literatuur Prijs 2024
De longlist van achttien titels van de Libris Literatuur Prijs 2024 is bekend.

De jury onder leiding van Kim Putters en verder bestaande uit juryleden Dalilla Hermans, Lisa Kuitert, Joep van Ruiten en Vamba Sherif heeft uit de 189 inzendingen achttien romans uitgekozen voor de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2024:

Cobi van Baars, De onbedoelden – Atlas Contact
Sacha Bronwasser, Luister – Ambo Anthos
Ramy El-Dardiry, Tussen morgenzee en avondland – Querido
Rob van Essen, Ik kom hier nog op terug, Atlas Contact
Paul Gellings, Terug naar de Stichtstraat, Passage
Esther Gerritsen, Gebied 19, De Geus
Elodie Heloise, Blauwe tomaten, In de Knipscheer
Roxane van Iperen, Dat beloof ik, Thomas Rap
Gilles van der Loo, Café Dorian, Van Oorschot
Renée van Marissing, Gelukkige dagen, Querido
Marente de Moor, De schoft, Querido
Frank Nellen, De onzichtbaren, Hollands Diep
Richard Osinga, Munt, Wereldbibliotheek
David Pefko, De Gebroeders Maxilari, Prometheus
Ilja Leonard Pfeijffer, Alkibiades, De Arbeiderspers
Caro van Thuyne, Bloedzang, Koppernik
Maud Vanhauwaert, Tosca, Das Mag
Tommy Wieringa, Nirwana, De Bezige Bij

Bron: www.librisprijs.nl
Karel Jong, 13-03-2024
MACHIAVELLI PRIJS 2023 NAAR BURGEMEESTER JAAP VELEMA VAN TER APEL

De Machiavelliprijs 2023 is toegekend aan burgemeester Jaap Velema van Ter Apel. Dat heeft het bestuur van Stichting Machiavelli recent bekend gemaakt. De prijs wordt jaarlijks toegekend voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie. De prijs is tevens een erkenning voor de gehele gemeenschap in Ter Apel.

”Burgemeester Velema communiceert helder en scherp. En toch niet polariserend ondanks het zeer gevoelige onderwerp. Hij bedient zich van verschillende communicatiemiddelen om het verhaal van zijn gemeente en de belangen van haar inwoners op de agenda te krijgen. Tegelijk weet hij zo aandacht te vragen voor de problemen in de asielopvang”, aldus het juryrapport.

“Velema blijft zich onvermoeibaar inzetten voor de belangen van iedereen in zijn gemeente. Ook voor de mensen die letterlijk buiten moesten slapen door het vastlopende beleid in Den Haag. Hij is vanuit zijn verantwoordelijkheid verstrengeld met een probleem, dat hij niet zelf kan oplossen. Desondanks slaagt Velema er goed in om de gemoederen in zijn gemeenschap redelijk in bedwang te houden.”

“Ondanks soms oplopende spanningen leeft Ter Apel al jaren met het aanmeldcentrum in de gemeente. De wijze waarop de gemeenschap in Ter Apel dit al jarenlang draagt is een voorbeeld voor veel andere, en veel grotere gemeenten”, zo vervolgt het juryrapport.

De prijs wordt op woensdag 14 februari om 17u uitgereikt door Marja Wagenaar, voorzitter van Stichting Machiavelli, in Perscentrum Nieuwspoort. Het is de 35ste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De prijsuitreiking is dit jaar weer toegankelijk voor iedereen die zich aanmeldt via deze link en kan vanaf 17.00 uur ook live worden gevolgd via NPO Politiek en het Youtube-kanaal van Nieuwspoort.

Eerdere prijswinnaars waren o.a. Johan Remkes, Gerrit Hiemstra, Marion Koopmans en Diederik Gommers, journalistiek collectief Bellingcat, She Decides, burgemeester Eberhard van der Laan, H.K.H. prinses Máxima en bondscoach Bert van Marwijk.

Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, houdt voorafgaand aan de prijsuitreiking de jaarlijkse Machiavellilezing.

Bron: www.stichtingmacchiavelli.nl
Karel Jong, 10-02-2024
Meer laden...