Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De start van de HT race.

Weinig sporten hebben een start die zo spectaculair is als het sloeproeien. De 133 sloepen worden per tien de haven van Harlingen uit geschoten, voor de race naar Terschelling. Dit sinds 1975 toen de eerste officiële wedstrijd geroeid werd.

De laatste weken was het drie maal per week trainen geblazen en zo veel mogelijk wedstrijden mee roeien in de sterkste formatie. Het zoeken is naar de juiste man op de goede plek. Wie zetten we achterin en wie op slag?

En wat eten we voor de race? Macaroni of spaghetti? Al rond 10 uur in de ochtend wordt er een bord pasta naar binnen gewerkt. Geen rood vlees, maar kip gebruiken, dat verteert beter. Zo weinig mogelijk kruiden en specerijen erin verwerken. Een team van professionele koks gaat voor het team aan de slag. Geen uien alstublieft, die willen er onderweg weer uit. En er is geen tijd om met je kont overboord te hangen. En zeker niet om daarna af te vegen. Trouwens de meeste roeiers hebben hun darmen vaak al een dag of twee aardig leeg, vanwege de opkomende spanning.

Het is 11.30 uur. De meeste sloepen liggen al klaar in de Willemshaven. De eersten vertrekken al om 12.00 uur en daarom zijn ze al aan het warm roeien. De spieren moeten wel soepel zijn voor de uitputtingslag. Er mag nergens tijd verloren gaan, die haal je onderweg niet weer in. Iedereen weet dat.

11.55 uur De starter verzoekt de eerste rij naar de start. Op de wal staan honderden mensen te kijken. Ook op de Noorder pier is het druk.

Nog 3 minuten!, wordt er aangekondigd. De eersten roeien naar het touw op de juiste plek. Nummer 1 aan de kant van de pier en de 10 aan de walkant. De beste plek is aan de pierkant.

Je ziet de koppies strak staan. Ben ik goed getraind? Houd ik het vol? Weet ik als ik aankom mijn eigen naam nog? Komen we de haven goed uit?

Laatste minuut!! Even elkaar aankijken. Moed inpraten. De vuist wordt gebald. Dit is het jongens. Kom op, hé. Houd je haaks.

Tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, de riemen staan strak in het water. Drie, twee, een en go. Daar gaan de eerste tien sloepen. Ze rammen zo hard mogelijk om de haven uit te komen. Wat een spektakel.

Eindelijk na ander half uur zijn de laatsten aan de beurt. Drie sloepen maar. Waar blijft de Twirre uit Makkum? De andere twee naderen de startlijn, als vanachter het lichtschip de blauwe boot zichtbaar (nr. 131) wordt. Met machtige halen glijden ze soepel door het water. Op naar pol positie. De starter vertelt wie het afgelopen jaar heeft gewonnen. Het zijn de mannen van de Twirre. Gelukkig dat de speaker toch nog iets weet over deze sport.

Nog 1 minuut!! Nog even zwaaien naar de kant. Zoals een kampioen waardig is. De spieren spannen zich. Wat wordt het dit jaar. Het gebeurt niet vaak dat een sloep de HT twee maal achtereen wint. De gezichten staan strak gespannen.


Jammer dat ik niet iedereen kan zien. Ze liggen half achter het startschip. Voor hen wel gunstig.

Tien, negen, acht, zeven, de riemen in de aanslag. Zes, vijf, vier, volledige concentratie. Drie, twee, een. En het laatste startschot val. Als éérste van de drie gaat de Twirre plankgas de haven uit. De spanning valt weg. De speaker kondigt tijdens het laatste hoorngeluid zijn verhaal al af en is daardoor niet verstaanbaar. Jammer.

De inhaalrace kan beginnen. Door mijn verrekijker probeer ik zo lang mogelijk de roeiers te volgen. Echter binnen tien minuten is er geen sloep meer te bekennen. Zo snel gaat het.

Ze zijn onderweg naar het eiland. Waar ze allen met het snot voor de ogen aankomen.

De HT race. Een prachtig spektakel.

Schrijver: F. Kuipers, 13 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: sport

2.7 met 3 stemmen 522Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)