Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

M en M

Hij woont er nu ruim twee jaar, bijna drie al zowat. Boven op zolder, bij M&M. Wat heet, op zolder. Eigenlijk heeft hij niks te melken. Goed, de kamer is niet groot, maar ruim voorzien van glas en dus zonnig en licht. Er staat een keukenblokje, gewoon niks bijzonders, maar netjes en functioneel. Er is een eigen douche en wc. Gratis gebruik van internet en de wasmachine. En dan is er nog de vide. Daar zit je echt onder de dakpannen. Er staat een bureau met zijn laptop en er is een donkere alkoof, een bedstee haast. Handig voor de nachtdiensten.

Je hoort er de regen, je hoort er de wind en lang, heel lang hoorde hij er Mischa huilen: 'Jorrit, kom terug, kom bij me terug'. Maar hij kwam niet terug. Het werd voorjaar. Hij hoorde vogeltjes, druk bezig een nieuw nestje te bouwen onder de pannen. Het leven ging door.

Maar niet daar. Ze gooien hem eruit. M&M gaan voor het grote geld: verhuren aan Amerikaanse toeristen. Voor hem weten ze wel een oude caravan en een mooie seizoenplaats. Na de zomer kan hij terugkeren. Het wordt eerst koud en nat overleven, daarna zijn Huisje Buiten. Die Amerikanen komen niet. Er is nog geen credit crunch, maar wel een dure Euro. In plaats daarvan een lawaaiige, rokende en drinkende Ierse olieboer, werkend op zo'n platform, die makkelijk drie keer de prijs neerlegde voor een maand. Toch zijn ze blij dat ze van die vent af zijn. Hij moet maar blijven voortaan.

En dus blijft hij. Op gezette tijden zwaait de deur open, Mirjam: 'Jorrit, biertje?' Als hij protesteert mag het ook thee worden. Want met Maaike drinken valt niet mee. Het bier is er vaak genoeg 10%, een Chimay triple of een La Chouffe in een fles van driekwart liter. Die moet effe op. Maaike is de echte pot. Behalve die sloten bier zijn er kort haar, een motor, een leren jack en wordt er gesleuteld en geklust. Een zware stem, een volle vette lach. Ze wordt bijna weggestuurd bij het stemhokje omdat ze voor man wordt aangezien en is nauwelijks beledigd. Een moordwijf is het. Ze helpt hem met de caravan, hij kan dat ding niet rijden, met internet, hij krijgt het natuurlijk niet voor elkaar, repareert een lekkende kraan en een lekkend dak.

Maar de echte broek aan? Tja, dat heeft de vrouw. Als het even niet goed gaat tussen die twee zit Maaike te grienen op de bank. Mirjam bepaalt, Maaike voert uit. Loyaal, hartelijk, zonder bezwaren.

Zo is het. Het lijkt verdomme wel een normaal stel, nee, het is een normaal stel.
Twee jongens van verschillende zaadvaders maken het beeld compleet. Handig als je geen zin hebt om in de stromende regen langs de lijn te staan op zaterdag, of de hele godganse middag in de klimhal rond te hangen. Een vader komt iedere donderdag koken en neemt zijn vrucht zomers twee weken mee. Ook lekker. Pubers kunnen aardig irriteren.

Hij hoeft niet te koken. Hij moet gewoon af en toe een vorkje mee komen prikken en gezellig zijn. Janken, dat doe je maar in je bed. Met verjaardagen, Kerst en dat soort dagen wordt hij op het appel verwacht. Nee, er valt niet aan te ontkomen. Ze stouwen hem vol met drank en hapjes. Er wordt gelachen, er worden spelletjes gespeeld. De afwas is verschrikkelijk en altijd te laat. De jongens krijgen wel een strak vaatwasschema gedicteerd maar zien hun kans schoon. Hij mag ook wel eens wat doen, hij hoort er tenslotte net zo goed bij. Van huurder tot vriend, kind ook een beetje.

Nu is het voorbij. Bijna dan. Hij heeft een appartement gekocht, veel te duur, veel te klein maar in het centrum van de stad. Is het slim, in deze tijd van stijgende rente en dalende prijzen? Als hij twee jaar geleden direct met Mischa om de tafel was gaan zitten, daadkrachtig was geweest, spijkers met koppen had geslagen? Als, ja.
Toen was hij nog niet zover. Toen was hij blij met dat stel dat hem de zolder verhuurde voor een redelijke prijs. En dat, meer dan dan dat, hem opnam in huis, hem liet huilen en hem liet gaan. Om op gezette tijden: 'Biertje, Jort!'
Ja, ik kom eraan. Even dit blogje afronden.
'Niet te lang hè!'
Nee, niet te lang. Bedankt M&M, bedankt.


Zie ook: http://www.volkskrantblog.nl/blog/3193

Schrijver: jorrit, 16 oktober 2008


Geplaatst in de categorie: bedankt

3.0 met 9 stemmen 898Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)