Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Wat moet nu doen trainer?

”Trainer, ik krijg, tijdens de wedstrijd drie verschillende, vaak tegengestelde adviezen. Wat moet ik doen?”
De trainer heeft daar niet meteen een antwoord op. De trainer staat een beetje met zijn mond vol tanden van deze feedback. Hij roept immers net zo hard mee als de rest aan de zijlijn.

De betrokkenen hebben het allemaal zo goed voor met het elftal. We geven
gepassioneerd goedbedoelde adviezen. We zien, vanaf de zijlijn, de grote kansen en de bedreigingen voor het team. We geven gedreven goedbedoelde tips, omdat het zo ontzettend bij dit spelletje hoort! Het is ook zo gemakkelijk om vanaf die zijlijn een mening te vormen en deze eens flink te ventileren. Heerlijk!

Maar als ze de adviezen tegengesteld aan elkaar zijn, wat moeten je er dan mee? De voetballertjes willen zo graag gehoor geven aan de tips, die de alwetende autoriteiten aan de zijlijn, zo vrijpostig geven. De beloning van het compliment achteraf ligt immers in het verschiet!

De diversiteit aan adviezen geeft dus een veel verwarring. Van de één moet de voetballer naar voren lopen en daar in alle scherpte blijven staan. Om de tegenstander te dwingen om ook achter in het veld een mannetje te houden. Als hij de bal dan krijgt kan hij eventueel verrassend snel doorbreken als de kans zich voordoet. Terwijl dezelfde voetballer van een ander, op het zelfde moment, moet gaan helpen in de verdediging, om die bal te halen of om een tegendoelpunt te voorkomen. En dan is er nog de vader die scheidsrechter speelt en onopgemerkt fluisterende tips geeft: dat de voetballer veel meer vrij moet lopen en moet bewegen.

“Ik kan mezelf toch niet in tweeën of drieën splitsen?” zie je de spelers dan denken.

Nu kom ik op mijn punt van deze hartenkreet: als, beste jeugdspelers van ons E-elftal, de inzet goed is, maar het gewenste resultaat uit blijft, dan heb je het wat mij betreft goed gedaan!

Klaar.
Punt uit!

Na de training kreeg deze trainer ook nog wat tips voor de volgende training mee naar huis van de alwetende ouders. Gelukkig glijden deze tips glad van mijn schouders af. Onze trainingen, zonder de ouders, zijn namelijk iedere week erg leuk. Dat wil ik graag zo houden!

Schrijver: Jan Hertog, 8 maart 2009


Geplaatst in de categorie: sport

4.0 met 2 stemmen 563Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)