Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

De penning van St.Christoffel

In de zaak van "Pleïade" in de Nieuwlandstraat beschikt men over een groot assortiment "fijnzinnige" artikelen dan wel prullaria die geschikt zijn voor vele gelegenheden, waarmee men een vriendschap of een liefde kan bezegelen, waarmee men iemand met zich kan verzoenen en waarmee men figuurlijk gesproken, kan "strelen" of "kussen".

De verkoopster achter de toonbank spreidt haar schijnbaar charitatieve en menslievende, doch in feite op winst beluste glimlach ten toon en fungeert als een alternatief soort weldoenster van de mensheid of als een verkapt soort hulpverleenster. Van haar diensten maak ik niettemin gebruik: "Mevrouw, mijn beste vriend gaat naar het buitenland. Weet u een geschikt cadeau om hem mee te geven en hem te beschermen op zijn reis?"
"Wat vindt u van een penning of een sleutelhanger van St. Christoffel?" stelt ze voor. In een bakje liggen zilverkleurige penningen met de beeltenis van de heilige met het kind op de schouders, de beschermheilige van de reizigers, erop, waarvan ik er een uitzoek. De penning wordt omwikkeld met een goudkleurige verpakking en er gaat een beschrijving van de heilige bij.
Thuisgekomen luister ik nog maar eens naar Vera Lynn en naar haar wellicht in de ogen van sommigen melodramatische, maar meeslepende en indrukwekkende worden:

"From the time you say goodbye, from the time you say "cheerio" Will you take a handshake too, for your journey as you go?
Keep a prayer within your heart, that the time will surely pass, till the day that we shall meet again, from the time you say goodbye".

En ik breng de penning naar mijn vriend, de onnozele penning die niets kan bezweren, niets kan uitrichten, niets kan bezegelen, niets kan voorkomen.
Ik geef deze mijn vriend in handen met een machteloos, nutteloos en wanhopig gebaar.
Spoedig zal de intercontinentale afstand niet meer te overbruggen zijn en zal ik het Noodlot vrij spel gegeven hebben te regeren, toe te slaan, te overweldigen....

Schrijver: I. Broeckx, 11 juli 2015


Geplaatst in de categorie: afscheid

4.0 met 1 stemmen 218Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)