Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Een grijze dag in Biezenmortel of: de kaarsjes van de kastanje

Het is een grijze dag in Biezenmortel. Onder een dichtgetrokken, grauwe hemel staan berkenbomen zij aan zij op het terrein van de inrichting en even verderop zie je de weelderige kruinen van kastanjebomen, verlevendigd door vele witte kaarsjes.
Binnen, in de paviljoens, die fantasierijke namen dragen, vindt het vierentwintig-uursbedrijf van de zwakzinnigenverpleging plaats. Het is de een-op-een-verpleging en als de cliënten met hun ogen knipperen, worden zij bediend.In een lederen zitzak ligt een volwassen man, die voor zich heen in het schijnbaar luchtledige, zinloze lettergrepen uitkraamt. Deze bezigheid wordt onderbroken door aanvallen van wildheid waarbij hij met de voeten stampt en het uitschreeuwt. Men is er alert op en kalmeert hem. Overigens hoor je het gebonk van vuisten tegen de gesloten deuren op de gang en geschreeuw van mannenstemmen.
Ik kom hier op bezoek bij mijn broer van achtenvijftig die dankbaar een Suske-en-Wiske-album en een puzzelboek in ontvangst neem, maar niet om in te lezen of te puzzelen, maar om met de handen, die gedeeltelijk geketend zijn, op te kloppen en te slaan, en die naar hartenlust snoept van repen Côte-d'Or-chocolade. Toch vraagt hij op dwingende toon om méér cadeautjes. De andere zombies zijn voorgoed zijn gezelschap. Zij vormen het armzalige vervangingsmiddel voor een familiekring die niet meer bestaat, en brengen hun dagen door in de wegens hun geweldsuitbarstingen uiterst spaarzaam gemeubileerde vertrekken.
Al vroeg uitgestoten uit ons gezin, uit de kring van ouders en zusjes, moest mijn broer wennen aan de kale omgeving van de opeenvolgende inrichtingen.
Hij stond niet naast ons, de zusjes; hij stond niet aan het sterfbed van onze ouders die hem in de kaalheid en de eenzaamheid achter hebben moeten laten. Andere mannen; vrienden en zwagers moesten het roer overnemen
Zou mijn broer de fantastische kaarsjes van de kastanje ooit waarnemen of de tweelingberken op het terrein?
De asgrauwe hemel van Biezenmortel kijkt neer op een tafereel dat de Schepper nauwelijks bedoeld kan hebben....

Schrijver: I.Broeckx, 3 juni 2016


Geplaatst in de categorie: familie

2.7 met 3 stemmen 41Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)