Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Je lacht je dood

Wanneer iemand buitensporig moet lachen - of juist niet - beweert die man of vrouw soms zich ziek of dood te lachen. Maar kan iemand zich werkelijk ziek of dood lachen?

Voor mij is het geen vraag: zeker weten kan dat. Een beetje rare tante zou eens op mij passen toen ik een kleine jongen was en mijn ouders weg moesten. Ze heeft mij toen - zonder kwade bedoelingen neem ik aan - op schoot genomen en onder mijn voeten gekieteld. Maar ze wist van geen ophouden en ik bleef maar lachen en dat ze moest stoppen kon ik niet zeggen. Ik kreeg het afschuwelijk benauwd. Mogelijk zou ik gestikt zijn als mijn ouders niet net op tijd waren gekomen en mij hadden ontzet.

Maar het is niet het lachen waar je aan denkt bij de uitdrukking "zich dood lachen". Dan denk je meer aan hartelijk en spontaan lachen. Kan dat tot ernstige problemen leiden? Ook dat kan, denk ik. Ten eerste natuurlijk doordat er een zwakke schakel in je lijf zit die breekt, waardoor je bijvoorbeeld een beroerte krijgt.

Maar het kan ook door een psychologisch mechanisme zijn. Dan vergelijk ik het maar met pijn en seks. Pijn kan seksuele opwinding uitlokken. Ik neem aan dat dan dat bepaalde zenuwkanalen die ook verantwoordelijk zijn voor lust, worden geactiveerd. Ga hevig lachen en soms kan dat de weg vrijmaken voor andere emoties. Voor verdriet bijvoorbeeld, of wanhoop. Vast staat toch wel dat mensen soms in een fractie van een seconde hevig kunnen omslaan in stemming. Als we even kort door de bocht gaan, mogen we wel zeggen dat uitbundig lachen soms kan leiden tot ziekte of zelfmoord.

Schrijver: Jacob van Schaijk, 26 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.6 met 5 stemmen 111Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
27 oktober 2016
Deze inzending is niet een, twee, drie, op zijn merites te beoordelen.
Geplaatst in de catg. psychologie en dan met de
uiteenzetting van div. oorzaken en hun gevolgen erbij, is het zeker een inzending die tot nadenken stemt.

Was deze inzending geplaatst
in de catg. humor dan schreef ik nu: ach krijg de: 'hik'
maar dat lijkt me ook niet erg gepast, ook de 'hik' kan namelijk dodelijk zijn.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)