Inloggen
voeg je hartenkreet toe

Hartenkreten

Trouwe buren

In die tijd scheidden dunne, wankele wanden onze arbeiderswoningen en mijn moeder wist dat haar hulp werd ingeroepen als mevrouw B. met een voorwerp op de muur klopte. Mevrouw B. was onze trouwe buurvrouw die twee merkwaardige, hoogst excentrieke heren huisvestte; haar zoon en haar commensaal. Mevrouw was al op leeftijd, droeg altijd een hoedje en vergastte ons, kinderen steevast op boterbabbelaars met de begeleidende uitspraak: "Unnen babbel in oewen bebbel" Haar zoon, "onzen Rich" trouwde nooit. Hij bezorgde met zijn brommer "Het Nieuwsblad van het Zuiden", droeg "Beatle-kostuums" toen zoiets aan de orde was en vergastte de kinderen uit de buurt op poppenkastvoorstellingen. Vermomd als heks joeg hij ons de schrik op het lijf zodat we achter het bankstel doken. Hij had als excentriek amateur-acteur zijn emplooi gevonden, speelde ieder jaar zeer graag voor Sinterklaas (in het kleine keukentje verkleedden zijn Zwarte Pieten zich en schminkten ze zich) en een bovenkamer van het huisje had hij als kapel ingericht. Daarin droeg hij op eveneens amateuristische wijze de Mis op waarbij hij het Kerklatijn prevelde dat hem ter ore was gekomen. Als provisorische Hostie bediende hij zich daarbij van "Liga Krokant" en verbond daar dan ook stellen in de echt. Daar bewaarde hij tevens vele kazuifels en misgewaden die hij had opgekocht uit teloor gegane kerken en kloosters. Na de dood van zijn moeder propte hij het huisje vol met de meest bizarre en groteske rariteiten, prullaria en parafernalia.
De commensaal was met onze vader bevriend. Hij bewoonde met zijn vriendin een andere bovenkamer, was orthopedisch schoenmaker en alcoholicus en was wegens laaggeletterdheid niet in staat een enkel lemma op te zoeken in een woordenboek of encyclopedie. Eens stond hij lijkbleek en dronken bij ons voor de deur en deed een beroep op onze vader, die echter de volgende dag gewoon naar zijn werk moest. Men zegt dat de commensaal eens in zijn dronkenschap een volledig opgetuigde Kerstboom vanaf de eerste verdieping in het plantsoen gesmeten heeft.
Zo ongeveer waren onze avonturen in de Wethouder van Roesselstraat en het verhaal gaat tevens dat mevrouw B. zo gehuild heeft toen we met ons gezin naar een andere wijk verhuisden.....

Schrijver: I.Broeckx
7 juli 2021


Geplaatst in de categorie: geschiedenis

4.5 met 2 stemmen 98Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)