Inloggen

Hoge Raad faalt: gekend onrecht (32).

dagcolumn
4,9 met 63 stemmen 1.284
In de herhaling op maandag: totdat een nieuw proces zal plaats vinden.
---------------------------------------------------------------------------------------
De juridisch zeer geschoolde dames en/of heren van de Hoge Raad laten het vonnis in zake de Arnhemse Villamoord voor wat het is. Mensonterend. Motivatie: Het Arnhemse hof had zich ooit gebogen over de politieverhoren en had die als betrouwbaar (!) bestempeld...
Je hoeft geen jurist noch psycholoog te zijn om na het zien van de verhoren -…

Vijandige overheid zorgt voor leed en hoge maatschappelijke kosten

column
4,2 met 9 stemmen 194
Bij de zoveelste recente berichtgeving over nu weer een zwarte lijst van 'verdachte' burgers bij de belastingdienst, zinkt mij de moed in de schoenen om positief de pandemie door te komen. Flauw doen over het geroep van onze leiders over het ‘onwijs gave land’, dat wil ik niet meer. Toch glibbert onze samenleving op dit punt behoorlijk. Immers de economie draait als een tierelier en zelfs zijn er forse personeelstekorten. Maar achter deze schone schijn blijkt uit weer nieuwe onderzoeken…

De eenzame vrouw achter de gevierde actrice

beschouwing
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 3
(voor Pina Pellicer (1934 - 1964))
Jij bent geboren als Josefina Yolanda Pellicer López de Llergo op 3 april 1934 in Mexico City. Jouw ouders waren de advocaat César Pellicer Sánchez (1894 - 1963) en Pilar López de Llergo (1910 - 1998), beiden uit Tabasco. Jij had 7 broers en zussen, o.a. de jongere zus Maria del Pilar, geboren op 12 februari 1938 in Mexico City en overleden op 16 mei 2020 door COVID-19. Maria was net als jij een filmactrice en zij was getrouwd met de kunstenaar/beeldhouwer…

De sjaal

hartenkreet
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 6
Ik ben een warme wintersjaal aan het breien voor je uit zachte turquoise en witte wol, die ik bij de "Action" kocht. De kleur turquoise zal overheersen in de sjaal maar ik brei er witte strepen in ter verlevendiging. De wol lag al lang te wachten tot ik haar ter hand zou nemen, maar nu zet ik door. De sjaal moet af zijn vóór je vijfenzestigste verjaardag op 10 december....
Kilte heerst in je hart; kilte en koelte, koude angst, agressie, verdriet en opstand. Mijn "offensief" met de sjaal is…
autobiografie
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 17
In de kroeg had Jan Boter het hoogste woord. Hij brabbelde iets over een Chinees die een scheet liet in China, en bijna iedereen moest lachen. Bjarne niet, hij was in gedachten bij zijn muze die hij de volgende dag weer in de achtertuin ontmoette.
Hij bleef maar staren naar topless Emma, druk in de weer met de zonnebloemen, vitaal in haar rode slipje. Bjarne hoopte heimelijk dat er nog veel meer van dat soort snikhete dagen zouden komen. De hele zomer zomerse warmte. Het temperde zijn stille…

Telexkamer

verhaal
4,0 met 2 stemmen 30
Ik maakte op een avond in het café een man mee, die onafgebroken aan het woord was. Hij schepte erover op, dat hij alle staten van Noord-Amerika zonder hapering op kon noemen. Telkens als er nieuwe mensen aanschoven, deed hij het opnieuw.
Zijn ronkende stem voerde mij ineens weer terug naar de oude tweestrijd: is de wereld een toestand of is er sprake van een veranderingsproces. Is de wereld een teil die iemand ooit vol heeft gegoten waar nooit meer iets bij kan? Een koffiepot die eeuwig…

Beter dan de Minister van Volksgezondheid (6)

bewering
3,5 met 4 stemmen 23
Ik hoorde deze een fractievoorzitter in de Tweede Kamer, die het corona-virus veel beter wist te bestrijden dan onze minister van Volksgezondheid.
Volgens eigen zeggen.
(Dat ze haar eigen partij niet onder controle heeft: het zij haar vergeven).

Laatste nieuws:

Marieke Lucas Rijneveld wint met MIJN LIEVE GUNSTELING de F. Bordewijk-prijs 2021

28/10/2021

In het programma Kunststof is bekendgemaakt dat Marieke Lucas Rijneveld met 'Mijn lieve gunsteling' de F. Bordewijk-prijs 2021 wint. Eerder won ze ook al de Tzum-prijs voor hetzelfde boek. De F. Bordewijk-prijs is een jaarlijkse prijs voor het beste Nederlandstalige prozaboek.

Meteen vanaf het begin van 'Mijn lieve gunsteling' wordt de lezer meegevoerd op het ademloze ritme van wat niet minder dan een verslag is van een verzengende obsessie, de obsessie van een veearts, zelf beschadigd, voor een beschadigd 14-jarig jongensmeisje. Alles is overrompelend in deze roman, maar toch vooral de plastische taal die de obsessie van de veearts lichamelijk voelbaar maakt en die de lezer die doorleest, nee, die gedwongen wordt door te lezen, het gevoel geeft tot medeplichtige te worden gemaakt als grenzen onvermijdelijk worden overschreden. Daartoe zijn alleen grote schrijvers als Rijneveld in staat.

De jury onder voorzitterschap van Aad Meinderts bestond uit Erica van Boven, Jeroen Dera, Rashif El Kaoui, Nisrine Mbarki, Sanne Parlevliet, Jan de Roder, Jeannette Smit en Sarah Vankersschaever. Aan de prijs is een bedrag van 6.000 euro verbonden.

De prijs wordt op 23 januari 2022 uitgereikt op het festival Winternachten.

Bron: www.tzum.info/2021/10/nieuws
Karel Jong, 05-11-2021
TAALBOEKENPRIJS 2021

De Taalboekenprijs 2021 is toegekend aan Alles begint met A van letterkenner Diedrik van der Wal. Hij ontving de prijs – 3000 euro en een oorkonde – op 2 oktober in de uitzending van De Taalstaat, uit handen van juryvoorzitter Nelleke Noordervliet. Het is de derde keer dat deze taalboekenprijs wordt uitgereikt.

Alles begint met A is een lees- en bladerboek waarin de 27 letters van ons alfabet (de ij doet ook mee) worden voorgesteld aan de hand van anekdotes, weetjes en encyclopedische informatie over hun vorm, functie en uitspraak. De jury prees het boek om de verzorgde presentatie, de toegankelijkheid, en vooral ook om de veelzijdigheid: “Alles begint met A is als het ware een dissertatie in de letterkunde, waarin een veelheid aan subdomeinen voorbijkomt: typografie, letterfrequentie, schrijfonderwijs, spelling, klanksymboliek, grafologie … tezamen een caleidoscopisch verhaal van de letter-taal der Lage Landen.”

De Taalboekenprijs is een prijs voor het beste taalboek – een boek dat bedoeld is voor een breed publiek, en dat oorspronkelijk, goed geschreven en taalkundig relevant is. De prijs is een initiatief van het Genootschap Onze Taal, het Algemeen-Nederlands Verbond en dagblad Trouw. Er waren vijf boeken genomineerd, van onder anderen de winnaar van vorig jaar, Nicoline van der Sijs, en taaljournalist Ewoud Sanders.

Bron: www.neerlandistiek.nl

Ook op de site www.onzetaal.nl is meer informatie te vinden over deze toegekende prijs.
Karel Jong, 04-10-2021
DE WEEK VAN HET NEDERLANDS

Dat is een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Samen met verschillende partners brengen ze de veelzijdigheid van het Nederlands onder de aandacht.

Voor de zevende editie zetten we de taal op stelten. Daarbij kijken we meer dan ooit over de grenzen heen. Van 2 tot 9 oktober 2021 slaan we de handen in elkaar om het Nederlands als wereldtaal te belichten.

Bron: www.weekvanhetnederlands.org

Karel Jong:

Op de site van deze club kunnen deelnemers in meer varianten hun taalkennis beproeven. Ook voor laaggeletterden is er materiaal. Zoals bekend is taal een onmisbare basis om op allerlei terreinen in de samenleving beter mee te kunnen. Van een boek genieten is prettig. Nog belangrijker is dat leesvaardigheid en kunnen schrijven van groot belang zijn om in de moderne, meer ingewikkelde samenleving qua bureaucratie zo goed mogelijk mee te draaien. Met andere woorden: aandacht specifiek voor de Nederlandse taal is geen luxe hobby, maar een terechte focus op een zeer belangrijk stuk 'gereedschap'.


Karel Jong, 27-09-2021
ANNE RUBE NIEUWE BESTUURSVOORZITTER VAN DE SCHRIJVERSCENTRALE

Anne Rube is per 1 juli 2021 de nieuwe bestuursvoorzitter van De Schrijverscentrale. Ze volgt Nelleke Noordervliet op, die sinds 2015 voorzitter van het bestuur was en als bestuurslid namens de auteurs betrokken blijft.

Anne Rube: “Het is een uitdaging om zo’n gewaardeerde en gelauwerde auteur als voorzitter op te volgen, maar ik voel me vereerd en ga me graag inzetten voor deze professionele organisatie waarbij vrijwel alle Nederlandse auteurs en illustratoren zijn aangesloten. Door jaarlijks zo’n 4.500 ontmoetingen tussen de schrijvers en hun lezers te regelen voor boekhandels, scholen en bibliotheken, maakt De Schrijverscentrale literatuur breed zichtbaar en stimuleert ze het lezen. Ik zie ernaar uit om samen de nieuwe plannen die er liggen vorm te gaan geven.”

Ruime ervaring bij VOB, Probiblio en uitgevers

Anne Rube is sinds 2020 interim-voorzitter van de VOB (Vereniging van Openbare Bibliotheken) en daarvoor onder meer veertien jaar directeur-bestuurder van Probiblio, de provinciale ondersteuningsinstelling voor bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Zij werkte eerder als uitgever bij Wolters-Noordhoff. Later werd zij directeur-uitgever bij Thieme Meulenhoff en directeur van J.M. Meulenhoff. Anne was – in de periode dat zij verbonden was aan Probiblio – onder meer voorzitter van de commissie Letteren en bibliotheken van de Raad voor Cultuur.

Wendbaarder, zichtbaarder en efficiënter

Nelleke Noordervliet, die tot het eind van het jaar als bestuurslid betrokken blijft bij De Schrijverscentrale: “Veranderende tijden dwingen organisaties tot verandering. De afgelopen jaren hebben we De Schrijverscentrale wendbaarder, zichtbaarder en efficiënter gemaakt. Een servicegerichte organisatie die een verbindingsstation in het literaire netwerk is.”

Kwaliteit en vernieuwing

Directeur Anne Zeegers: “We zijn heel blij met de komst van Anne Rube, die met haar ruime ervaring in uiteenlopende functies in het boekenvak alle facetten van boeken, lezen en leesbevordering kent. Haar brede, relevante netwerk sluit naadloos aan bij onze ambitie om De Schrijverscentrale – en daarmee de 5.000 schrijvers in ons bestand – binnen en buiten de grenzen van het boekenvak op de kaart te zetten. Denk aan de verdere groei en internationalisering van onze succesvolle start up Schrijver op je Scherm. En het project om themagerichte schrijversbezoeken als aanjager van debat te promoten.
Met spijt in het hart laten we Nelleke Noordervliet als voorzitter gaan en bedanken haar voor haar sterke en betrokken voorzitterschap. In september 2015 zijn we samen als voorzitter en directeur gestart, hebben met De Schrijverscentrale de voorganger SSS in een moderne jas gestoken en ingezet op kwaliteit en vernieuwing. Gelukkig blijft Nelleke als bestuurslid nog even aan om samen met Anne en de andere bestuursleden Judith Uyterlinde, Mylo Freeman en Michael Boogaerdt mee te denken over de realisatie van onze plannen.”

Bron: website De Schrijverscentrale
Karel Jong, 12-08-2021
Meer laden...