start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Welkom op Nederlands.nl


Er zijn in totaal 23.435 inzendingen gevonden.

De Taal Regenboog

afbeeldingVanwege slapeloze nacht en zielige staat van gezondheid, vanwege kies-pijn, geef ik hierbij de lezers een schrijfopdracht, gekoppeld aan een bliksemflitsend inzicht in de finesses van TAAL.
Welke taal?
Alle talen!
Context: na de Zondvloed sloot de God van die tijd een Verbond met de Overlevenden...
Lees meer...

Schrijver: Ton Hettema, 20-10-2018, Beoordeling: 7.33 (3)

Honing, zout en rugpijn

afbeeldingSinds mijn rug opspeelt wordt de nieuwsgierigheid van de kat gewekt.
Eerst hield hij me gezelschap als ik op de grond ging liggen maar sinds ik me van de fysiotherapeut in kattenhouding van hol naar bol moet buigen vindt hij me wel reuze interessant. Zodra ik bol sta staat hij op en komt me kopjes...
Lees meer...

Schrijver: Coby Poelman - Duisterwinkel, 23-10-2018

Twee literaire roddelaars van jewelste

afbeelding(voor Edmond de Goncourt (1822 - 1896))
Je bent geboren als Edmond Louis Antoine Huot de Goncourt op 26 mei 1822 in Nancy. Jouw ouders waren Marc-Pierre Huot de Goncourt, een voormalig officier van Napoléon Bonaparte, en Annette Cécile Guerin. Jouw familie kwam uit de gemeente Goncourt in de...
Lees meer...

Schrijver: Joanan Rutgers, 23-10-2018

Onbekende verten (?)

afbeeldingHet zij verre van mij op "amateuristische" wijze de kennelijk hoog-verheven academische filosofie en alles dat zij "in haar kielzog meesleept" te willen beoefenen, maar het lijkt mij duidelijk dat wij niet kunnen kennen wat buiten de bepaaldheid van onze zintuigen en van ons verstand ligt: "Das...
Lees meer...

Schrijver: I.Broeckx, 23-10-2018

De dependance van wielen!

afbeeldingEn zo is manlief na een geslaagde operatie aan zijn enkel gewoon thuis, nou ja gewoon? Het been zit stevig ingepakt en hij mag er zes weken niet op lopen en een man met maar 1 been is net even iets anders dan een ooievaar, zoveel is wel zeker! De dag van gisteren was een lange en enerverende dag,...
Lees meer...

Schrijver: An Terlouw, 23-10-2018

Kiki

afbeeldingNu de volleybalvrouwen het helaas niet gered hebben, kunnen we onze aandacht volledig richten op Kiki Bertens.
Zij kan dit toernooi winnen als ze op zichzelf en haar grote vaardigheden - ook aan het net - vertrouwt, maar wat kan ze ook teleurstellen...
Lees meer...

Schrijver: Victor S., 20-10-2018, Beoordeling: 6.00 (1)

Gemist

afbeeldingHet was de laatste dag van de roemrijke augustusmaand van 2018. De zon had dagenlang gloedvol over Amsterdam geschenen. Uitgelaten toeristen zwierven stoned door de straten. Ons verlegen romanpersonage Bjarne Gosse had toegekeken en gezwegen. Nog altijd had hij de hoop op een nieuwe liefdesvriend....
Lees meer...

Schrijver: Bjarne Gosse, 22-10-2018, Beoordeling: 10.0 (1)

Laatste nieuws:

Raadselige Roos geeft speelruimte aan amateurschrijvers en -dichters.

Literair Café Venray heeft zijn 25-jarig literaire jubileumjaar afgesloten. Dit betekent, dat men vooruit gaat kijken en de eerste voorbereidingen voor het 26ste seizoen treft. Dus óók die voor de schrijfwedstrijd Raadselige Roos. Met genoegen nodigt men amateurschrijvers en -dichters uit om deel te nemen aan hun literaire wedstrijd.
Het bestuur heeft een traditie in ere hersteld: Een trofee voor de eerste prijswinnaar in de categorieën proza en poëzie én voor de winnaar van de publieksprijs. Iedereen vanaf 18 jaar kan aan de Raadselige Roos schrijfwedstrijd deelnemen door vóór 1 oktober 2018 een prozaverhaal of gedicht in te zenden.

Het thema voor dit jaar is: speelruimte.

Dit thema is verplicht voor alle inzendingen, voor zowel proza als poëzie.
Een gedicht moet minimaal uit 50 en maximaal uit 150 woorden bestaan.
Een prozaverhaal uit minimaal 500 tot maximaal 1500 woorden.
De inzendingen mogen verder niet eerder gepubliceerd zijn en moeten in het Nederlands geschreven zijn.
Alle literaire bijdrages voor deelname kunnen uitsluitend per e-mail worden ingezonden naar: raadseligeroos@literaircafévenray.nl .
Voor de volledige spelregels kunt u terecht op de website: www.literaircafévenray.nl ,webpagina Raadselige Roos.
De prijsuitreiking aan de winnaars van de Raadselige Roos 2018 zal plaats vinden op 20 januari 2019 in Venray.
Raadselige Roos, 17-06-2018
Uitgeverij Jurgen Maas wint Pé Hawinkels Prijs

Uitgeverij Jurgen Maas heeft de Pé Hawinkels Prijs gewonnen. Dit is een nieuwe prijs voor makers en instanties die met creatieve initiatieven de grenzen van de literatuur oprekken.
De prijs werd afgelopen zaterdag uitgereikt tijdens het Wintertuinfestival in Doornroosje te Nijmegen. De in 2013 opgerichte Uitgeverij Jurgen Maas focust zich op Nederlandse en vertaalde literatuur, en op literaire en journalistieke non-fictie. Aandachtsgebieden zijn het Midden-Oosten, Noord-Afrika en de multiculturele samenleving.

Voor de Pé Hawinkels Prijs kon iedereen een organisatie, project of persoon nomineren. De vraag die aan het publiek gesteld werd: welke schrijver, dichter, vertaler, journalist, filmmaker, uitgever, boekhandelaar droeg de afgelopen tijd met een bijzonder initiatief bij aan de verbreding van de literatuur? Uit al deze nominaties koos de jury – bestaande uit schrijver Nina Polak, redacteur Jasper Henderson en boekverkoper Edith Vroon – Uitgeverij Jurgen Maas als winnaar.

Juryrapport
Het juryrapport meldt over de winnaar: ‘Met zijn werk raakt Jurgen Maas aan iets heel belangrijks. Hij geeft mensen een stem, die hier te weinig een stem krijgen. Jurgen Maas pakt op wat grotere uitgeverijen laten liggen. Hij is overal en weet precies waar hij het over heeft. (…) Zijn manier van uitgeven is niet vernieuwend, inhoudelijk gezien is het dat wel. Hij includeert en rekt niet zozeer de grenzen van de literatuur op, als wel de grenzen van de literaire wereld en maakt deze rijker.’

Over het initiatief

De Nieuwe Oost (vh Wintertuin) is initiatiefnemer van de Pé Hawinkels Prijs en richt zich als productiehuis nadrukkelijk op ontwikkeling binnen het vakgebied. Met deze prijs wordt vernieuwing in de literatuur beloond en onder de aandacht gebracht. Het betreft een symbolische prijs. Uitgeverij Jurgen Maas ontving op het Wintertuinfestival een speciaal voor de gelegenheid gemaakt kunstwerk van kunstenaar Marina Tadic.

P.H.H. Hawinkels

De Pé Hawinkels Prijs is vernoemd naar de schrijver die 40 jaar geleden overleed. Hawinkels (1942-1977) was in de jaren zestig en zeventig vernieuwend met zijn multidisciplinaire schrijverschap. Hij liet zich niet in een hokje stoppen. Hij schreef proza, poëzie, columns, jazzrecensies, vertalingen (van o.a. Thomas Mann) en songteksten (voor Herman Brood).
Redactie, 27-11-2017
Arnon Grunberg wint Gouden Ganzenveer

Arnon Grunberg heeft de Gouden Ganzenveer 2017 gewonnen. Dat heeft voorzitter Gerdi Verbeet van de Academie De Gouden Ganzenveer gisteravond meegedeeld.
Grunberg is journalist en schrijft ook gedichten, toneel en romans.

De Gouden Ganzenveer wordt elk jaar uitgereikt aan iemand die een bijdrage heeft geleverd aan het geschreven woord en die bijdraagt aan het maatschappelijk debat.
Vorig jaar won hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer Xandra Schutte de prijs. Andere winnaars waren Geert Mak, Adriaan van Dis en Remco Campert.

De Academie De Gouden Ganzenveer bestaat uit personen uit de kunstwereld, wetenschap, politiek en bedrijfsleven. De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1955 en wordt sinds 2002 jaarlijks toegekend.

De prijs wordt op 6 april uitgereikt.
Nieuwsredactie, 10-01-2017
Onze oud-columnist George Knottnerus
publiceerde via Uitgever Gopher de thriller 'Doodsangst' (ISBN 97890517994) (235 pagina’s) voor een alleszins redelijke prijs van € 17,50.
De redactie beveelt dit boek liefhebbers van een spannend boek graag aan.
Redactie, 16-12-2016
Meer laden...