Inloggen

Hoge Raad faalt: gekend onrecht (61).

dagcolumn
4.9 met 85 stemmen 2.013
In de herhaling op maandag: totdat een nieuw proces zal plaats vinden.
---------------------------------------------------------------------------------------
De juridisch zeer geschoolde dames en/of heren van de Hoge Raad laten het vonnis in zake de Arnhemse Villamoord voor wat het is. Mensonterend. Motivatie: Het Arnhemse hof had zich ooit gebogen over de politieverhoren en had die als betrouwbaar (!) bestempeld...
Je hoeft geen jurist noch psycholoog te zijn om na het zien van de verhoren -…

Minder is meer: de razende roes naar Nergenshuizen

column
4.3 met 3 stemmen 26
Ooit schreef ik voor mijn eindexamen een opstel. Het had moeten gaan over het ons gedrag in het verkeer, het jakkeren jagen, over het beest dat in ons loskomt zodra we de auto instappen. Of, in mijn geval, ook al op de fiets. Deze zomer heb ik al twee keer een onzachte aanraking met het asfalt moeten ondergaan. Fietsen, fietsen, fietsen, het wordt nog eens mijn dood. Over mijn gedrag in de auto wil ik niet hebben. Nog steeds moet Woemi me tot de orde roepen als ik mijn race over de linkerbaan…

Lady Glenavy, om verliefd op te blijven!

beschouwing
5.0 met 1 stemmen 25
(voor Beatrice Moss Elvery (1883 - 1970))
Jij bent geboren op 13 april 1883 op 2 Fortfield Terrace in Dublin. Jouw vader William Elvery was een zakenman in Dublin en zijn familieleden waren zijdehandelaren in Spanje. Jouw familie was de eigenaar van Elverys Sports-winkel in Wicklow Street, Dublin, opgericht in 1847. Jouw moeder Theresa Moss studeerde samen met haar zus Annie aan de Dublin Metropolitan School of Art. Jouw zus Dorothy is geboren op 3 december 1886 op 1 Waverley Terrace in Dublin.…

Als een schuw, schrikachtig hert.....

hartenkreet
3.0 met 2 stemmen 11
Ik strompel door een bosgebied met een grote, mooie bos bloemen in mijn hand....
Hier en daar fladdert een sneeuwwit vlindertje tussen het geboomte en in de verte maar toch dichtbij hoor ik het geluid van het razende verkeer op de Bredaseweg. Ik ben op weg naar locatie "Boshuis" van "De Wever", organisatie voor ouderenzorg en zal aldaar spoedig arriveren. Afgelopen maart is dit gebouw verrezen en ik had gedacht, op grond van de "reclame" op Internet dat ik me hiervan wel een grootse en…
autobiografie
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 16
Toen de jeugdige Bjarne Gosse weer in zijn gehuurde kamer was, in het huis van Emma, die van niets wist, besloot hij eindelijk de brief van Gerard Vroeg te gaan lezen. Hij was daar vanwege het romantische liefdesavontuur met Kees Broodakker, nog niet eerder aan toe gekomen.
“Beste Bjarne Gosse,
op het moment van dit schrijven woon ik niet meer thuis in de kleine kamer die ik huurde in de binnenstad van Utrecht. Ik verblijf momenteel in een afkickkliniek, omdat ik verslaafd was geraakt aan de…

Mens Tijd Paard

verhaal
4.0 met 2 stemmen 25
Vanmorgen liep ik langs een weiland waarin een paard en een pony liepen. Ze keken naar mij en dus liep ik even naar het hek en krabde beide even op de hals en het voorhoofd. Ze vonden het leuk en bleven mij daarna een poos nakijken, zo van: hé blijf nog even.
Al doende overviel me een rare gedachte. Ik bedacht dat de tijd voor een kind is als een oud paard of misschien beter een pony. Hij sleept zich voort. Het kind wil dat het dier sneller loopt dan het gaat. Hij ervaart de tijd als een oud…

Omroepbestel

bewering
4.5 met 2 stemmen 4
Het omroepbestel drastisch gaan wijzigen alleen omdat het al ruim 100 jaar functioneert lijkt me niet te berusten op een verstandige redenering. Het bestel heeft grote verdiensten en dient - uiteraard met noodzakelijke wijzigingen die anno 2022 voor de hand liggen - zo veel mogelijk in stand gehouden te worden.

Laatste nieuws:

MARIKEN HEITMAN WINT MET ROMAN WORMMAAN LIBRIS LITERATUURPRIJS

Schrijfster Mariken Heitman heeft met haar boek Wormmaan de Libris Literatuurprijs 2022 gewonnen. Dat maakte juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb recent bekend in Nieuwsuur.

De jury roemt Heitman vanwege haar "groot intellect, literair meesterschap en de moed om niet te kiezen voor een conventionele vertelling."

Het boek Wormmaan gaat over hoofdpersoon Elke. Er staan twee thema's centraal die Heitman met elkaar weet te verbinden. Het gaat over de start en de ontwikkeling van de landbouw, daarnaast gaat het boek over identiteit, in het bijzonder genderidentiteit. De hoofdpersoon houdt zich bezig met veredelen van gewassen. Ze vergelijkt dit proces met de socialisatie van mensen. In het boek wil ze een eeuwenoude erwt in ere herstellen om zo de 'veredeling' ongedaan te maken. Ze wil af van de 'ideale erwt' die aan de regels van de samenleving moet voldoen.

Uitreiking Libris

De Libris Literatuurprijs wordt sinds 1994 jaarlijks uitgereikt. Een jury kiest de winnaar. De jury bestaat dit jaar naast voorzitter Aboutaleb uit Katja de Bruin, chef boekenredactie VPRO Gids, Femke Essink, neerlandicus en literair criticus voor De Groene Amsterdammer, Alicja Gescinska, filosofe, schrijfster en Theo Hakkert, literair journalist/recensent, voor o.a. Tubantia. Eerdere winnaars zijn onder andere Harry Mulisch, Arthur Japin, Arnon Grunberg en Connie Palmen.

Wormmaan is pas de tweede roman van Heitman, die van huis uit bioloog is. De kennis van Heitman is via hoofdpersoon Elke, die zaden verrijkt, ook terug te lezen in het boek. De lezer leert onder andere over zaden, gewassen en grond. Een makkelijk weg te lezen boek is het niet, zegt ook de jury: "Als lezer word je niet behaagd maar uitgedaagd om de hersenen te laten kraken: de roman is filosofisch, zonder nodeloos zwaarwichtig te zijn".

Bron: www.nos.nl

Karel Jong, 10-05-2022
LEESCOALITIE STEUNT PLEIDOOI ONDERWIJSINSPECTIE: ROER MOET RADICAAL OM

Recent presenteerde de Inspectie van het Onderwijs het rapport ‘Staat van het Onderwijs 2022’. Daarin pleit de inspectie ervoor dat het taal- en rekenniveau van leerlingen binnen twee jaar verbeterd moet zijn.

De inspectie constateert dat de afgelopen twintig jaar het niveau van basisvaardigheden van leerlingen is gedaald. Daarom moet volgens de inspectie ‘het roer radicaal om’. Deze constatering sluit naadloos aan bij het pleidooi van de Leescoalitie voor een ambitieus leesoffensief om ervoor te zorgen dat in 2025 niemand met een leesachterstand van school komt.

Basisvaardigheden

Het rapport van de inspectie stelt dat het fundament van het Nederlandse onderwijs flink onder druk staat. Het niveau van basisvaardigheden van leerlingen is op dit moment zorgwekkend laag. In het rapport staat: ‘het verwerven van de nodige basisvaardigheden is niet voor iedere leerling of student vanzelfsprekend, er zijn te veel leerlingen die op een te laag niveau blijven steken en niet alle leerlingen krijgen de kansen die passen bij hun mogelijkheden'. Dit komt door de gevolgen van de coronacrisis, het gebrek aan focus op scholen, het afnemende werkplezier onder docenten en leerlingen en ten slotte het oplopende leraren- en schoolleiderstekort. Als jongeren met een achterstand in basisvaardigheden van school komen, lopen zij het risico om de nieuwe generatie laaggeletterden te worden.

Vervolgstap

De Leescoalitie kijkt uit naar het masterplan basisvaardigheden dat onderwijsminister Wiersma voor de zomer presenteert. Voorwaarde voor succes is een structurele aanpak. De focus op de doorlopende leerlijn zowel binnen als buiten het klaslokaal speelt daarbij een belangrijke rol. Ook is er dan landelijk en lokaal samenwerking nodig. Terecht wijst de inspectie naar het succes in Ierland en Zweden. Daar leidt intensieve samenwerking tussen alle partijen tot flinke verbetering van basisvaardigheden. De leden van de Leescoalitie staan dan ook klaar om deze uitdagingen samen met het onderwijsveld en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op te pakken. De Leescoalitie is een samenwerkingsverband tussen KB Nationale Bibliotheek, Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum, Nederlands Letterenfonds, Stichting CPNB, Stichting Lezen (voorzitter), Stichting Lezen en Schrijven, Taalunie en Vereniging van Openbare Bibliotheken.

Gerlien van Dalen, voorzitter Leescoalitie:

“De Inspectie van het Onderwijs benadrukt opnieuw het belang van het verbeteren van de basisvaardigheden van leerlingen. Het is dan ook hoog tijd om werk te maken van structureel beleid zodat iedereen in Nederland kan meedoen - in het klaslokaal, op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Daarom is focus op basisvaardigheden in het onderwijs belangrijk. En volwassenen moeten op latere leeftijd via om- en bijscholing een leven lang hun basisvaardigheden kunnen verbeteren. Als Leescoalitie hebben we de slagkracht, kennis en bereidheid om samen met het onderwijs deze uitdaging de komende twee jaar aan te pakken.”

Bron: www.leescoalitie.nl


Wie zitten er in de Leescoalitie?

De Leescoalitie bestaat uit Stichting Lezen (voorzitter), de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Stichting Lezen & Schrijven, het Literatuurmuseum/Kinderboekenmuseum, de bibliotheken (de Koninklijke Bibliotheek en Vereniging van Openbare Bibliotheken), het Nederlands Letterenfonds en de Taalunie.Karel Jong, 22-04-2022
4k's en het Trans-Portaal.
Spanning in heden, verleden en toekomst.

Niek Kalberg, op deze site bekend als (dag)columnist Trawant, publiceerde onlangs een kinder/jeugdboek voor meisjes en jongens van 10 tot 12 jaar.

'4K's en het Trans-Portaal' voert de lezer van de Amazone via de middeleeuwen naar Apeldoorn aan zee en het oude Egypte. Volgens de eerste lezers: ' Een boek dat je met een zaklantaarn onder de dekens in één keer uit wil lezen'.


Recensie door: Monique de Rooij

Een heerlijk verhaal dat je het liefst, met een zaklantaarn onder de dekens, achter elkaar uit wil lezen. (Om je dan te realiseren dat je al minstens veertig jaar zelf mag weten hoe laat je gaat slapen, hooguit zijn de gevolgen 's ochtends voor jezelf). Het boek is geschreven in de stijl van een avonturen-jeugdboek, ik schat dat het voor kinderen vanaf een jaar of 11, 12 prima te doen is. Maar voor volwassenen is het minstens zo leuk, een spannend feelgood-verhaal met fijne personages die herkenbaar zijn in de huidige tijdgeest. Een vlot leesbaar en onderhoudend verhaal. En - voor deze lezeres - hier en daar ook nog leerzaam en tot nadenken stemmend. Met veel plezier gelezen!


De 4k’s (klasgenoten Koen, Karin, Kasper en Karins hond Konijn) vieren hun zomervakantie bij Karin op de boerderij. Karin’s oma, Adriana baronesse van Calmthout tot Heugenis, is tijdens een klimaatactie tegen de bosbranden in de Amazone spoorloos verdwenen.
Haar man, de uitvinder Hubertus von Heinzel, doet zijn uiterste best om haar terug te vinden. Samen met A'lien, een buitenaardse bezoeker is hij in de schuur van zijn boerderij bezig met de reparatie van het Trans-Portaal, het ruimtevoertuig waarmee hij naar zijn vrouw op zoek wil gaan.
Nieuwsgierig naar opa’s geheimen sluipen de 4K’s 's nachts stiekem de schuur binnen.
Dan volgt een zinderend avontuur waarin iedereen hoopt dat er genoeg tijd is om oma te redden.

Het boek is online te bestellen bij iedere boekhandel of bij Bol.com voor minder dan € 20.
Redactie, 13-01-2022
Schrijfster en juriste Roxane van Iperen TAALSTAATMEESTER 2021.

Dat maakte Frits Spits tijdens de kerstdagen bekend in De Taalstaat.

De jaarlijkse onderscheiding gaat naar degene die zich het afgelopen jaar heeft onderscheiden in taalgebruik. Van Iperen hield eerder dit jaar de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk in Amsterdam en was een van de geïnterviewden bij Zomergasten. Daarnaast maakte zij een brievenboek als vervolg op haar bestseller ’t Hooge Nest en schreef ze het essay voor de Boekenweek.

Doordacht en invoelend

Het panel van KRO-NCRV’s De Taalstaat prijst haar intelligente en kraakheldere taalgebruik, haar doordachte én invoelende teksten en haar vermogen om de tijdgeest te duiden. “De combinatie van een prachtige dictie en de rust en helderheid in haar betoog zijn van enorm belang in de onderwerpen die ze aansnijdt: onze gedeelde en pijnlijke geschiedenis”, aldus een van de panelleden. Een ander zegt: “Haar taal is net zo rijk als de thema's die zij aansnijdt en net zo meeslepend als de gedachten die zij ontvouwt.”

Eerdere winnaars

De redactie van het KRO-NCRV programma De Taalstaat nomineerde dit jaar drie kandidaten. Naast Van Iperen werden Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, en parlementair verslaggever Ron Fresen van de NOS voorgedragen. Een panel van taalliefhebbers stelde de uiteindelijke winnaar vast. De beoordelingscriteria waren onder andere: helder taalgebruik, verstaanbaarheid, geloofwaardigheid, goed geïnformeerd zijn en enthousiasme. De titel Taalstaatmeester is voor de vijfde keer toegekend door het radioprogramma De Taalstaat van presentator Frits Spits en ging eerder naar Beatrice de Graaf, Lilian Marijnissen, Freek de Jonge en Mark Rutte.

BRON: www.nporadio1.nl

Karel Jong, 27-12-2021
Meer laden...