Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Witgepleisterde graven

Over een paar dagen is het weer dodenherdenking. Maar voor mij blijft het altijd dodenherdenking. Het is niet die ene dag voor mij.
Mijn opa en oma zijn allebei omgekomen in de tweedewereldoorlog. Gestorven in onvrede. Begraven in verdriet. En herdacht in gemis.

Ik stond voor een wit graf. Eén steen, tussen honderden. Maar juist die ene steen, is me dierbaar. In het graf ligt mijn opa. Rondom de witte steen, groeien prachtige rode rozen. Het ziet er allemaal vredig uit. Enkele vogels fluiten hun lied. En de wind waait. Een zacht briesje speelt met mijn haren. Mijn omhoog waaiende haren, verbergt een paar tranen. Het verbergt een stil verdriet.

Het is allemaal schijn, voor het oog zo rustig. Die witte kleur van de steen geeft de kleur van de vrede aan. Een tegenstelling tot mijn gedachten. Bij mij is er altijd nog die haat. Een haat tegen de Duitsers. Is dit wel terecht? Een haat tegen de personen die er voor hebben gezorgd, dat mijn moeder als baby wees werd.

Elke jaar komt er weer een jaar bij, een jaar waarin de doden worden herdacht. Laat de doden de doden, zei God eens. Maar bij mij blijft steeds die ene vraag: ‘Waarom?’
En elke keer als ik tussen al die witgepleisterde graven sta, voel ik dat de kleur mij uitlacht.
Want wit en zwart gaat niet samen. ‘Wanneer zal ik ooit die witte kleur aanvaarden?’

Schrijver: Paula, 1 mei 2006


Geplaatst in de categorie: oorlog

4.7 met 9 stemmen 788Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Rudolf
Datum:
5 mei 2006
Email:
Ik deel je verdriet.
Naam:
trijntje
Datum:
3 mei 2006
Email:
trsinkesinkesales.nl
Onverwerkt verdriet geeft steeds opnieuw vragen en opstand. Het waarom van de dingen wordt ons nooit duidelijk. Het is genade als we mogen leren vragen: WAARTOE? God heeft met alles Zijn bijzondere bedoeling. De psalm zegt: ofschoon ik zelfs van vader en van moeder verlaten ben, de Heere is groot en goed.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)