Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Klein Duimpje en de Kruimeldief, sprookje over schizofrenie

Er was eens een Klein Duimpje, een schat van een jongetje. Maar het ging al gauw mis! Zijn vader ging dood en ze moesten verhuizen. Met zijn zusje en moeder gingen ze wonen in een gezellig huisje in het naburige dorpje. Een gelukkige tijd volgde en alles ging volgens plan want moeder verdiende de kost. Maar op een dag ging Klein Duimpje van huis met een snee brood om te vissen, hij wilde immers ook wat verdienen en moest leren van zichzelf.

Het lukte wonderwel maar op de terugweg verloor hij zijn bewustzijn en kon de weg naar huis niet meer vinden want de kruimels die hij had gestrooid waren weggenomen door de Kruimeldief Schizofrenie. Er waren ineens ook geen herinneringen meer aan vroeger en hoe hij ook zocht hij was alleen in het Sprookjesbos met wolven en reuzen en er was geen weg meer terug dan vooruit.

Vol goede moed met zijn zakmes en hengel sliep hij onder de blote hemel en ontdekte dat hij veertig jaar oud was, de tijd had met zijn kruimeldief een grapje met hem uitgehaald en hij moest maar gauw zorgen dat er een nieuw huis kwam met mensen want vroeger bestond eenvoudigweg niet meer.

Daar kwam al een prinses aangelopen met een formulier van een zorginstelling. Klein Duimpje was moe en wist niet beter dan te tekenen. Hij wilde veilig en vrij zijn en dit leek hem het beste. Die kruimeldief ook, zijn hersens werkten niet meer goed maar ons Klein Duimpje had daardoor toch de weg gevonden naar een nieuw Huisje!

Einde Sprookje, al goed, maar wel vervelend, Thomas zonder kruimels...

Schrijver: foppe oostenbrug, 24 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: ziekte

2.0 met 21 stemmen 1.123Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Datum:
4 mei 2020
Email:
hmessielive.nl
Een mooi voorbeeld hoe schizofrenen in hun eigen wereld een zeer bewogen leven en handelen kunnen meemaken.
Naam:
Iris
Datum:
9 november 2008
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Dit is een sprookje voor grote kinderen en voor wie de tijd neemt om de diepere achtergrond van dit verhaal in zich te laten bezinken. Van zoiets kan ik stil worden omdat het geschrevene me raakt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)