Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Driezum volgens foppe

Volgens de verhalen van begeleidster Harmke is Driezum een rustig dorp met haar eigen gebruiken.
Volgens Foppe gaat het ongeveer zo:

In het idyllische dorpje Driezum staan twee kerken, de dominees zijn al oud en houden er achterhaalde principes op na dat de vrouw voor haar man moet zorgen in huishoudelijk opzicht, iets waar H. haar neusje voor op haalt.
Verder is het vervoer over de openbare zandweg per tractor of bus twee keer per dag als de koeien worden gemolken.
Verder is het nieuws doorgedrongen per postduif dat Kennedy is overleden en daarom hebben ze in Driezum een mars georganiseerd omdat hij in een dronken bui gezegd heeft tegen Marilyn dat hij graag tachtig kilometer wilde lopen om haar zwanger te maken achter de feesttent van Driezum, want daar gebeurt het een keer per jaar immers op de driezumer paardenmarkt. Voor een leuke pony krijg je een vrouw met zwarte kleren en dan kun je dan je leven lang bij blijven, want trouw zijn ze nog in Driesum.
Wel moet je zaterdagavond even je auto poetsen om hem zondags voor de kerkdeur te parkeren, dat is een taak voor de man natuurlijk. De duiven poepen de autootjes wel eens onder maar daarvoor hebben ze dan ook lang moeten vliegen om dat nieuws te brengen.

Zoals u ziet is Driezum een heel fijn dorpje op de Friese klei met haar aardappelporties voor een weeshuisomvang. Het is er heel rustig behalve op de feestavond van het gospelkoor waar de drank rijkelijk vloeit. Aan televisie doet men niet in Driesum men moet immers vroeg weer op om aan het werk te gaan!

Driesum en Driezum zijn hetzelfde maar voor mensen met een kunstgebit is het een hele toer de plaatsnaam uit te spreken, daar zorgt de tandarts wel voor hoor. Voor wanhopige Foppes is er altijd wel een Driezumer maagd beschikbaar, zo vrijgevig zijn ze wel maar Foppe weet niet of hij daar wel gelukkig van wordt want de nuchterheid spreekt hem wel aan maar zijn humor ketst er zo op af maar lachen kunnen ze er wel om.

Als u Driezum op de kaart aantreft ziet u ook een camping zoals die in 1950 reeds bestond en nog steeds is met waterpartij en kapotte matrassen van stro en een vers gelegd kippenei toe als ontbijt.
Kortom het is heerlijk wonen in Driezum en er zijn nog huizen genoeg voor immigranten. Wie het langer dan een jaar uithoudt blijft er haar leven lang en dat is erg lang en dat is dan meteen het mooiste van je leven dat er niets meer gebeurt behalve de mars, de preek en de paardendag.

Vaarwel Driezum, boer Foppe

Schrijver: foppe oostenbrug, 11 mei. 2009


Geplaatst in de categorie: woonoord

4,5 met 4 stemmen 285Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)