Inloggen
voeg je verhaal toe

Verhalen

Haarlemmer Dopie

Het was gisteren weer een ouderwetse saaie Zondag. Als kind had ik al een hekel aan deze 'dag des Heeren'. We mochten niet fietsen, kregen geen ijsjes, zaten 's morgens in de kerk en 's middags in de auto. Onze ouders hielden van rondrijden. Zij lekker voorin, de auto blauw van de rook en er mocht nauwelijks worden gesproken, want Pa volgde de voetbalcommentaren op de radio.

Als we toch te tierig werden, werd er gedreigd ons bij het zigeunerkamp (dat was er toen in Muiderberg) af te zetten en dat hielp, want we geloofden onze ouders op het woord.
Gelukkig kan ik nu zelf bepalen waar ik naar luister en dat is momenteel veel radio via het internet; ik heb een site gevonden waar echt alle muziekgenres een eigen station hebben.

Maar toch is er ook vandaag weer gelachen, vooral dankzij mijn buurvrouw. Ze is 89, geboren en getogen in Amsterdam en hoewel ze bijna blind is, slaat ze zich nog met verve door het leven. Soms een beetje eenzaam, maar voor die momenten ben ik er dan, zoals vandaag. Ze komt regelmatig bij me eten en vermaakt me dan met haar jeugdherinneringen en andere levensverhalen.

Vandaag ging het vooral over haar familie die deels in de Zaanstreek woonde. Een wonderwel bespraakte Oom gebruikte sappige uitdrukkingen die je vandaag de dag niet meer hoort.
Zo sprak hij van 'Geest van Salmen Sokkenwater' als zijn echtgenote een wat waterige soep op tafel zette. Volgens de verhalen weigerde hij die dan ook te eten.

Moet een pedant manneke geweest zijn; volgens de buurvrouw was zij als kind zeer onder de indruk van zijn...slobkousen!
Hoe we erop kwamen? Ik had hutspot gemaakt, iets waar ik mijn gast normaal gesproken blij mee maak. Vandaag was het minder. 'Nou kind, de hutspot was wel lekker en het vlees ook. Maar de jus? Dat was maar een Haarlemmer Dopie!'


Zie ook: http://www.emiliever.blogspot.cm

Schrijver: Emilie Kassenaar, 2 nov. 2009


Geplaatst in de categorie: overig

3,7 met 3 stemmen 185Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Eva Mensch
Datum:
2 nov. 2009
Heerlijk verhaal, erg herkenbaar, misschien omdat ik ook uit die streek kom:)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)